NUKKEKOTI – CASA DE MUÑECAS

Nukkekoti – rakkain harrastukseni – uusi sivu ja tarina

Pienenä tyttönä minulla oli nukkekoti. Joitakin esineitä on säilynyt kaikki nämä vuosikymmenet. Olen kerännyt ”pikkutavaroita” kaikilta matkoillani ja olen saanut niitä myös lahjaksi etenkin silloin, kun isäni vielä eli. Hän ymmärsi pikkutavarajuttuja. ❤️

Kun muutin Suomesta Teneriffalle, toin tietysti aarteet mukanani, mutta vasta viime vuosina olen saanut koottua nukkekotini vitriinikaappeihin. Valmista siitä ei koskaan tule, onneksi.

On rentouttavaa ja rauhoittavaa sukeltaa omaan miniatyyrimaailmaan ja unohtaa kaikki muu. – Kirpputorit täytyy myös kiertää tarkkaan, aarteita löytyy monesti helpommin niistä kuin kaupoista. Maailmalla matkaillessa olen myös löytänyt monta esinettä. Niistä sitten kuvien yhteydessä myöhemmin.

Lisäilen kuvia ja tekstiä ”poco a poco” – pikkuhiljaa.

nuk

Ensimmäisessä kuvassa neidit ovat välipalalla. Vitriinikaapissa taustalla on astioita. Nurkan kakluunin olen askarrellut itse paperirullasta, sipulipussista ja metallilangasta. Tämän kuvan kalusteet olen kerännyt täkäläisen nukkekotilehden mukana tulleista ”tyylikalusteista”. Lamput, joissa on valo, ovat Berliinistä hankittuja.

Alempi kuva on salista, jossa Chaplin soittaa. Hän on kulkenut mukanani vuosikymmeniä, enkä muista, mistä hän minulle tuli. Flyygeli on löytö joltakin reissultani Keski-Eurooppaan vuosia sitten. Flyygelin kannen alla on myös balettitanssija, mutta siitä detajikuva toiste. Taka-alalla on aarrearkku, jonka joskus avaan.

nu2

Tässä kuvassa on nukkekotini kaunein kylpyhuone, jonka lattian tänään ”laatoitin”. (Löytyy kauppojen tarravalikoimista).
Alakuvan pieni kuminen nukke kehdossa on vanhin esineeni. Se on n. 60 vuoden takaa. Nukessa on koiran hampaanjälkiä. Silloinen koiramme Musti oli napannut nuken suuhunsa ja pureskellut sitä. Minä olin ottanut nuken koiran suusta. Itse en muista tapahtumaa. Sitäköhän johtuu, etten ole koiraihminen?

n3

Tässä vielä hienojen rouvien kokous ja näkymä ruokasaliin. Rouvat olen löytänyt kirpputoreilta, sohvakalusto on Santa Ursulasta, pienoismallikaupasta, josta olen jo ostanut lähes kaikki nukkekotijutut (niitä ei kovin paljon siellä ollutkaan).

n4

Tässä on yksi sali, jossa kaksi nukkea on kahvipöydässä. Heillä on omat juttunsa, joten hienojen rouvien kokoukseen he eivät halunneet. Huoneessa on monia minulle tärkeitä esineitä: kirjahyllyssä teos Frida Kahlosta ja sen vieressä pieni hopeinen rasia, jonka minulle on lahjoittanut kanarioystäväni.
Kaluston patinoituneet tuolit ovat kirpputorilöytöjä Teneriffalta. Huomaatko leivonnaiset kulhossa? Ne taisivat löytyä eräänä kesänä Lahden nukkekotimessuilta.

Alakuvassa on yksityiskohta eräästä makuuhuoneesta. Pienessä sängyssä makoileva nukke on lapsuusajaltani. Pienemmät nuket vieressä ovat huolinukkeja Nicaraguan matkaltani 1980-luvulta. Huolinuket vievät huolet ja pahat unet, kun ne laittaa tyynyn alle. Tämä on mukava eteläamerikkalainen traditio.

n5

Pari kuvaa nukkekotini ”uudelta puolelta”, vitriinikaapista, jonka täyttämisen olen vastikään aloittanut.
Yläkuva on keittiöstä, jonka pöydän ja tuolit löysin viime kesän ajomatkallamme Suomen halki. Kuhmoisissa oli käsityöläisten myymälä, sieltä ostin puuvalmiin kaluston, jonka itse maalasin. Tänään orotavalaisesta vanhojen tavaroiden kaupasta löytyi kaunis koristemaalattu kaappi ja arkku, jotka sopivat kokonaisuuteen.

Alakuvassa on mummola, tyylikalusteineen ja mummoineen. Pöydällä on kirja Sabiduría, joka on oikeasti luettavissa. Se oli löytö Puerton lauantaitorilta. Kaapin päällä oleva karttapallo on aiempi löytö samasta paikasta.

n6

Tietysti nukkekodissa pitää olla myös baari tai bodega. Täällä tarjoillaan sekä ruokaa että juomaa. Jokaisen astian ja purnukan olen ”jostakin” löytänyt ja hankkinut, mutta erityisesti muistan olutkorin, sen toi tyttäreni minulle Berliinistä.
Baaritiskin kannu on lahja ystävältä (kiitos PM?).

n7

Nukkekodissa on onneksi siivoojat ja kodinhoitajat. (Oikeassa elämässäkin saisi olla!) Siivouskomero välineineen on löytö miniatyyriliikkeestä, suklaat pöydällä ovat ihan oikeaa suklaata, nekin ovat Berliinistä. Näitä minilevyjä ei syödä, ellei hiiri lattialta niitä huomaa. Pöydällä on tietysti myös kanarianbanaaneja.

Jatkuu…

2 thoughts on “NUKKEKOTI – CASA DE MUÑECAS

  1. Hei,
    En ole löytänyt Santa Cruzin kauppaa, mutta La Lagunasta löysin kerran miniatyyrikaupan, ja kävi kuten sinulle, toista kertaa en sitä löytänyt. Orotavassa tiedän yhden kaupan, jossa valmistetaan miniatyyrijuttuja lähinnä jouluseimiin, mutta osa niistä soveltuu nukkekoteihinkin.
    Jos Puertosta/ näiltä seuduin löytyisi kiinnostuneita, voitaisiin järjestää ”ekskursio” ja lähteä etsimään miniatyyrikauppoja. Yritänpä googlailla, mitä löytyy. Palataan asiaan.
    T. Riitta

  2. Hei Riitta, oletko löytänyt Santa Cruzista nukkiskauppaa. Joskus vuosia sitten löysin kaupan ja tein ostoksia. Ei yhtään halvempaa kuin Suomessa, mutta valikoima hieman erilainen. Myöhempinä vuosina en koskaan löytänyt Kauppakaari uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *