En flor

Tällä viikolla vietetään jokavuotista Puerto de la Cruz en flor -tapahtumaa, jonka osana ovat kaupunkia koristelevat kukka-asetelmat. Tänään niitä löytyi vähän ja ne olivat pienempiä ja huomaamattomampaa kuin aiempina vuosina. Ovatko rahat olleet vähissä, vai onko tapahtuman ensimmäinen päivä vielä vaisu? Täytyy käydä toinen katselukierros loppuviikosta.

*******************

Eilen Teneriffan etelässä sekä muilla saarilla ja mantereellakin suurissa kaupungeissa (Madrid, Barcelona, Valencia) on ollut mielenosoituksia liikaturismia vastaan. Kaupunkeja, hotelleja ja rantoja on vuosikymmeniä rakennettu turismin ehdoilla ja nyt sen tien pää on näkyvissä. ”Canarias tiene limite” on julistettu mielenosoituksissa.

Ongelmaksi on muodostunut se, että asuntojen hinnat ovat nousseet paikallisten tavoittamattomiin. Hotelleja on rakennettu rannoille niin, että ainutlaatuinen luonto on vaarassa. Saastuminen uhkaa tai on jo totta esim. Teneriffalla Punta Bravassa ja Playa Jardinilla.

Neljä kymmenestä työntekijästä saarilla on turismin palveluksessa, mutta monet niin pienillä palkoilla, etteivät rahat riitä kasvaneisiin asumiskustannuksiin. Hotelliketjujen omistajista useat asuvat/oleskelevat voittorahojensa kanssa ihan muualla, mantereella tai muissa maissa.

Maaltapako on täälläkin totta. Nuoret eivät enää halua viljelijöiksi tai vuohipaimeniksi.

Loma-asuntotoiminta – viviendas vacacionales – vievät myös asuntoja paikallisten käytöstä.

”Invasion no viene en pateras pero en avion” oli yksi mielenosoitusten tunnuksista: maahantunkeutuminen ei tapahdu pateroilla (Afrikasta tulleet pakolaisveneet) vaan lentokoneilla.

Turismia sinänsä ei vastusteta, koska se on täällä tärkeä elinkeino. Mutta kaikella on rajansa. Turismille on kehiteltävä uusi malli, joka ei kuluta ympäristöä eikä riistä paikallisten elintilaa ja olosuhteita, vaan antaa kaikille mahdollisuuden elää ja tulla toimeen. Siinäpä on maan ja autonomioiden hallinnolle tehtävää, sillä turismista ja sen ehdoilla on eletty täällä jo yli 50 vuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *