Asioiden hoitoa

image

Tämä päivä kului siinä, kun hoitelin erilaisia virastoasioita Helsingissä. Koska olen ollut töissä vain kunnalla ja valtiolla, Suomi verottaa minua ikuisesti. – Meitä on monia, jotka eivät ole koskaan päässeet Espanjan edullisemman verotuksen piiriin, mutta meitä harvoin huomioidaan tässä kiihkeässä veropakolaisuuskeskustelussa.

No, menin Myyrmäen verotoimistoon, koska minut on siirretty verotuksellisesti Helsinkiin, kun minulla ei ole kotikuntaa Suomessa. Yritin täydentää veroilmoitustani vähennysten osalta. Palvelu oli ystävällistä, ei siinä mitään. Mutta vaikka veroilmoituslomakkeen täyttöohjeessa sanotaan, että kuitteja/dokumentteja ei tarvitse liittää, se ei pitänytkään paikkaansa. Minun täytyy esim. toimittaa verovirastolle talomme kauppakirjan kopio. Eivät tienneet täällä Suomessa, että kauppakirja Teneriffalla sisältää n. 30 sivua! No, toimitan kopion.

Kotitalousvähennykseen olen myöskin oikeutettu, kun meillä on korjattu esim. aurinkokennoja ja viemäreitä. Ongelmana vain on se, että minun (!) pitäisi selvittää Teneriffan veroviranomaisilta, ovatko yritykset, joilla olemme töitä teettäneet, olleet verotuksellisesti ongelmattomia viime vuonna. Luulen, että nauravat minut ulos verotoimistosta Puertossa/Orotavassa, kun menen näitä kyselemään. Suomessa kuulemma veroviranomaiset tarkistavat itse nämä asiat, mutta ulkomaille he eivät voi sitä tehdä.

Sitten kävin HUS:n Meilahden Palvelukeskuksessa tilaamassa itselleni terveydenhuollon ammattikortin. Tämä liittyy Suomen monta vuotta vatvottuun e-reseptiasiaan, kun nykytiedon mukaan paperireseptit kelpaavat vain tämän vuoden loppuun. Meillä Teneriffalla siitä ei ole tehty ongelmaa, sähköinen ja paperiresepti toimivat rinta rinnan.

Kävin vielä lentokentällä kyselemässä, miten toimin ensi yönä tax free-palautuksen kanssa. Sain selkeät ohjeet: matkalipun ja ostotositteen sekä sinetöidyn iPadin kanssa saanen leiman tulliviranomaiselta. Ja vaikka palautuskuori on osoitettu Slovakiaan, se ei kuulemma mene sinne, vaan ensin Global Blue tarkistaa paperit ja palauttaa alv:n luottokortille. Näinköhän käy? Toivotaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *