Kemissä

Lähtökuvat Kemin asemalta pari päivää sitten. Puutavaravaunut ovat tyypillinen näky Kemissä: tehtaalle menossa. Kemissä on ollut pitkään paperi- tai selluloosatehtaita, vanhoilta nimiltään Kemi Oy ja Veitsiluoto Oy. Ne lienevät muuttaneet nimiään ja omistussuhteita sekä tuotantoprosessiaan jo moneen kertaan.

Kemi on tyypillinen teollisuuskaupunki. Se on perustettu jo 1869 ja se on Tornion jälkeen Lapin vanhin kaupunki. Teollisuuskaupunkiin muutettiin työpaikkojen perässä ja niinpä väestö olikin alunperin enimmäkseen muualta muuttanutta. Kemi rakentui Kemijoen ja Perämeren pohjukan yhtymäkohtaan, mihin rakennettiin Isohaaran voimalaitos. Se tarvittiin sodan jälkeiseen sähköntarpeeseen; voimalaitoksilla padottiin sittemmin koko pitkä Kemijoki.

Kemijoen uitto oli sekin tärkeä työllistäjä kaupungissa.

Kemi on aiemmin tunnettu ”Punaisena Keminä”, syynä voimakas työväestön muuttoliike kaupunkiin muualta maasta, ei vain lähitienoolta, vaan myös kauempaa. Työväenliike yhdisti tulijoita ja työväentaloista tuli uusien asukkaiden henkinen koti. (lähde: R Satokangas, väitöskirja 2004).

Minäkin olen jo pienestä tytöstä saakka osallistunut Kemin vappumarsseihin isäni kanssa – ja jatkanut perinnettä sitten muualla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *