Saga Roosin hauta

sag

Vaikka pyhäinpäivä ja día de los muertos meni jo, olkoon päivitys siihen liittyvä. Ensimmäistä kertaa kuulin, että Puertossa, lähellä Policia Nacionalia, on ulkomaalaisten tai brittien – vai lieneekö ei-katolisten pieni hautausmaa. Paikka löytyi helposti pieneltä kujalta heti poliisilaitokselta keskustaan päin.

Tietysti etsimme sieltä Saga Roosin haudan. Saga lienee ensimmäisiä Teneriffalle muuttaneita suomalaisia tai ainakin kuuluisin meistä tänne tulleista.

Saga oli monilahjakas nainen, käynyt mm Turun piirustuskoulun, mutta avioiduttuaan hän lähti Kongojoella laivalla kapteenina työskentelevän miehensä kanssa Kongoon. Miehensä kuoleman jälkeen – asuttuaan muutaman vuoden myös Suomessa – Saga muutti Teneriffalle 1961 ja rakennutti Santa Ursulaan pienelle kukkulalle, ehkäpä merinäkymän takia, samanlaisen talon, joka pariskunnalla oli Suomessa asuessaan.

Tuossa talossa, joka on vieläkin jäljellä ja nykyään näkyvissä TF-5:ltä, Saga vietti loppuelämänsä maalaten, kirjoittaen kirjoja mm. elämästään Afrikassa ja Teneriffalla ja hoitaen puutarhaa.

Sagalla ei ollut lapsia, joten hän testamenttasi omaisuutensa kulkukoirille, joiden auttamiseen on perustettu säätiö, joka toiminee edelleen.

Saga Roosin kirjoja on lainattavissa mm Suomi-kerhon kirjastosta.

One thought on “Saga Roosin hauta

  1. Ai hänet on haudattukin Teneriffalle, olipa mielenkiintoinen juttu! Tuli hiljattain luettua Roosin Kongon-aikaa käsittelevä kirja. Tosi mielenkiintoista tarinaa oli, vaikka kongolaisia hän pitikin jonkinlaisina ali-ihmisinä. Noh, sellaista se oli aikoinaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *