Tervakoski

Kävimme Tervakoskella, joka on kylä ja taajama Janakkalan kunnassa. Kylän halki virtaavan joen ja siinä olleen kosken partaalle on perustettu paperitehdas vuonna 1818. Tehtaan ympäristöön muodostui vähitellen kyläyhteisö, asuntoineen, kouluineen, puutarhoineen ja muine palveluineen.
Aluksi tehdas käytti vesivoimaa ja paperia valmistettiin lumpuista. 1850-luvulla otettiin käyttöön höyryvoima ja koneellinen paperinvalmistus alkoi 1863.

Tervaniemen kartano rakennettiin 1886 ensin tehtaan patruunan vaimon kesähuvilaksi, mutta myöhemmin se on toiminut mm tehtaan työntekijöiden asuntoina.

Tehtaan omistussuhteet ovat olleet mutkikkaat, mutta 1887 siellä aloitettiin setelipaperin valmistus ja silloin yhtenä tehtaan omistajana oli mm. Suomen pankki. Vuodesta 1921 tehdas oli valtio-omisteinen. Suomen setelipaperi valmistettiin koko markan käytössäolon ajan Tervakosken tehtaalla.

Vuosina 1956 – 1984 tehdas saastutti Tervakosken ja Keraalanjärven vedet PCB-yhdisteillä niin, että vesistöjen kalojen käyttöön täytyi asettaa rajoituksia. Ajan myötä PCB-pitoisuudet ovat pienentyneet.

Nykyään kartanon entisessä hevostallissa toimii kesäaikaan viihtyisä pizzeria, jossa kävimme eilen lounastamassa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *