Espanjalaisia tapoja

pj

Kuvat Playa Jardinilta.

Tänään jotakin kevyempää, ettei aina sotaa tai pandemiaa.

Netistä löytyi espanjalaisen sisustuslehden El Mueblen huhtikuun numeron artikkeli espanjalaisista tavoista, jotka poikkeavat muiden maiden käytännöistä. Omia kommentteja lisänä.

1. Bidé-allas, joka on täällä lähes kaikilla käytössä. Sitä minäkin kannatan ehdottomasti!
2. Kiinteä puhelin, fijo, on lähes kaikissa kodeissa. (Se kuuluu nettiliittymän, ainakin meillä).
3. Pesukone on keittiössä tai kylpyhuoneessa. Tämä on kyllä meillä Suomessakin, ellei ole erillistä kodinhoitohuonetta tai pyykkitupaa.
4. Elokuvien ja sarjojen dubbaus. Alkuun se häiritsi meitä, jotka olemme tottuneet lukemaan tekstitystä.
5. Vanhempien luona asutaan vanhemmaksi kuin muualla Euroopassa, tilastojen mukaan 25-30 -vuotiaaksi. Johtunee osin siitä, että nuorisotyöttömyys on yleistä.
6. Pimennysverhot ja rejat (ikkunaluukut) ovat yleisiä. Ne ovat suojana polttavaa aurinkoa vastaan.
7. Leivän syönti. Täällä leipä tuodaan ensimmäisenä pöytään ravintoloissa, ennen ruoka-annosta. Leivänsyöjiä löytynee kyllä muistakin maista!
8. Oliiviöljyn käyttö. Sitä käytetään kaikessa ja paljon. Lievän päälle, paistamiseen, friteeraukseen, salsoihin ja salaatteihin. Oliiviöljyjä on kauppojen valikoimissa useita laatuja ja myös suurissa viiden litran pakkauksissa.
9. Kuivatut kinkut roikkumassa keittiössä joulusta siihen saakka, kunnes on käytetty loppuun. Myös monissa ravintoloissa kinkut ovat aina esillä.
10. Pyykkien kuivaaminen ulkona ja näkyvissä. Tämä kyllä pätee mm. Suomessa. Eivät taida espanjalaiset tietää, että Suomessa kuivataan pyykkiä ulkona jopa talvella. Ainakin aiemmin kuivattiin, en tiedä onko kaikilla jo kuivaavat koneet nykyään.
11. Myöhäinen illallinen, noin klo 20-21. Tämä kyllä poikkeaa suomalaisten totutuista tavoista ja tähän myöhäiseen syöntiaikaan on vaikea tottua.
12. Sobremesa, eli se, että ruokailu ei tapahdu kiireellä, vaan syönnin aikana ja etenkin sen jälkeen jäädään pitkäksi aikaa, tunniksi tai pariksi keskustelemaan.
13. Lattian luuttuaminen mopilla. Tämä on kyllä käytössä Suomessakin. Kun olin lapsi, mummot ja äidit konttasivat lattialla luututessaan. Kuka tekisi enää niin?
14. Siesta. Sitä peukutan! On ihanaa heittäytyä klo 13.30 ihan rauhassa sänkyyn, kun monet liikkeet ja toimistotkin ovat kiinni, eikä mitään asioita voi hoitaa silloin.
15. Kenkiä ei oteta pois sisälle tullessa. Se oli outoa meille aluksi, mutta olemme oppineet.
16. Siivoaminen ennen lomalle lähtöä. Voi olla, minä harrastan niin harvoin siivoamista, ettei ole tullut mieleen.
17. Koti esitellään vierailulle tuleville ystäville. Näinhän meilläkin tehdään, eikö?
18. Kesälomat ovat pidempiä kuin monessa muussa maassa, keskimäärin 22 vrk. Minilomia lienee mm. USA:ssa ja Japanissa. Suomessa ja Pohjoismaissa taitavat olla vielä pidemmät lomat kuin Espanjassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *