La Laguna

Teimme retken historialliseen San Cristóbal de La Lagunaan, jonka vanha kaupunki on maailmanperintökohde. Kaupungin on perustanut espanjalainen valloittaja Alonso Fernándes Lugo 1490-luvulla. La Laguna oli saaren pääkaupunki 1700-luvulle, mutta satamakaupunki Santa Cruz vaihtui sitten pääkaupungiksi.
La Lagunan vanhassa kaupungissa on säilyneenä 361 rakennusta 1500-1700 luvuilta, 100 rakennusta 1800-luvulta ja 170 1900-luvun alusta. Kävimme katsomassa niistä muutamia.

laguna1

Tutustuimme mm. 1700-luvulta olevaan taloon, jossa nykyään toimii Cristino de Veran (s. 1931 Santa Cruz de Teneirfe) nimeä kantava säätiö taidekokoelmineen. De Vera on tunnustusta ja palkintoja saanut kanarialaistaiteilija, joka jätti taideteoksensa – useimmat vanitas-teemaisia – saarelle muutettuaan itse Madridiin jo vuosikymmeniä sitten. Toinen taiteilija, jonka kauniita teoksia ihailimme säätiön tiloissa, oli Nestor Martín Fernándes (1887-1938). Kävimme myös Casa Lercarossa, 1500-luvulta olevassa rakennuksessaa, jossa tätänykyä toimii Museo de Historia de Tenerife (MHA).

laguna2

Piispanistuimen rakennusta ihailimme ulkoapäin: mm. kreikkalaistyylisiä pylväitä löytyi julkisivusta. Kanarialaistaloille tyypillinen sisäpiha näkyi avoinna olevasta ovesta.

laguna3

Teatro Leal, aktiivisesti toimiva teatteri, on rakennustyylillisesti eklektinen: sekoitus kaikkien tyylien parhaimmista piirteistä. Kannattaisi tehdä teatterimatka Lealiin! Concepciónin kirkon torniin meistä kukaan ei halunnut kiivetä, vaikka sieltä näkisikin hienot maisemat yli kaupungin. Toisella kertaa, ehkä.

laguna4

Instituto de Canarias, joka alunperin oli agustiinolaislluostari jo 1500-luvulta, muutettiin oppilaitokseksi 1700-luvulla ja se oli pitkään ainoa yläkouluopetusta antava laitos. Monet saaren merkkihenkilöt ovat käyneet tätä koulua. Kävimme myös ihailemassa Camino Largoa, entistä viljelysmaille johtavaa polkua, joka 1918 avattiin kävelykaduksi kaikille lagunalaisille. Caminoa reunustaa 200 kanarianpalmua, jotka ovat suojeltuja ja ne ovat saaren kasvillisuuden symboli. Camino on 692 metriä pitkä ja leveys on 1,5m.

Monta muutakin paikkaa näimme ja monta jäi vielä seuraavaan käyntii. Lounastimme Telesforo-ravintolassa vanhan kaupungin laidalla ennen kotiinpaluuta.

Uusia retkiä Lagunaan voimme tehdä, jos halukkaita osallistujia löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *