Pohjoiseen päin

Olen tänä kesänä opetellut Etelä-Suomen paikkakuntia. Nyt vuorossa olivat rautatieasemat Hyvinkäältä Tampereelle, junasta kuvattuna.

Asemat (tai seisakkeet) ovat: Hyvinkää, Riihimäki, Ryttylä, Turenki, Hämeenlinna, Parola, Iittala, Toijala, Viiala, Lempäälä, Tampere.

Pohjoisen radan Oulusta ja Kemistä Kemijärvelle tunnen hyvin, sillä sitä olen matkustellut lapsuuteni ajan. Vanhat kauniit puurakenteiset asemarakennukset ovat aina viehättäneet minua. Onneksi niitä on vielä jäljellä radan varrella, osa edelleen asemana, mutta osa on myyty muuhun käyttöön.

Aiempina vuosikymmeninä asemilla toimi myös lipunmyynti ja asiakaspalvelu, nykyään lippuja saa vain netistä tai automaateista. Jokunen kioski asemilta vielä löytyy ja muutama asemaravintolakin, joista Kemin Hertta on minulle tutuin, viime vuosina olen siellä odotellut monesti junaa.

Milloin rautatie rakennettiin Etelä-Suomesta pohjoiseen? Kansallisarkiston sivuilla kirjoitetaan näin: Suomen rautateiden rakentaminen aloitettiin 1857. Ensimmäinen rata rakennettiin Helsingistä Hämeenlinnaan, se avattiin 1862. Vuonna 1870 valmistui rata Riihimäen kautta Pietariin ja nykyisen rataosuuden etelä-pohjoissuuntainen runko-osa saatiin valmiiksi 1910-luvun alkuun mennessä.

P.S. Jouduin matkallani tänään viiden junan junasumppuun, josta iltalehdetkin ovat jo kirjoittaneet. Yksi veturi ylikuumentui, pysähtyi Tampereen ja Seinäjoen välille ja liikenne ruuhkautui, kun junat eivät päässeet ylikuumenneesta ohi. Matka viivästyi 2 tuntia 20 minuuttia. Täytynee anoa VR:n lupaamaa myöhästymiskorvausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *