Taidepalkinnon Palas

Ympäristötaidenäyttely Palas on koottu Hyvinkään Palopurolle. Polku lähtee Haapasaarentien mutkasta noin kilometri Knehtilän luomutilan jälkeen. Tämä kesätapahtuma on toistunut jo useana vuotena. Osa teoksista on jäänyt luontoon pysyvästi, osa on uusia. Mukana olevat taiteilijat ja tämän kesän näyttelyn ajanjakso näkyy kuvassa.

Näyttely levittäytyy haarautuvan mestäpolun varteen ja osa teoksista on hieman syrjässä polusta, jopa hieman etsittävistä. Polku on kapea ja mutkitteleva, siinä on mm. kiviä ja puunjuuria, joten mitenkään helppokulkuinen polku ei ole.

Teokset ottavat kantaa paitsi luonnonmateriaalin käyttöön taiteessa, myös mm. sotien aikaisiin sankarivainajien kohtaloihin, myös luokkasodan uhreihin. – Olen oppinut aikoinani pakolaisterapiakoulutuksessa, että sotatraumat periytyvät kaksi tai kolme sukupolvea. Me olemme vielä niitä traumatisoituneita!

Muutama teos oli mielestäni epäsopiva metsän keskelle: esimerkkinä muovikääreistä koottu ”paketti” kannon päälle. Muutoinkin heräsi ajatuksia siitä, onko sopivaa valloittaa luonnonmukainen metsä teoksilla: sehän on taas yksi keino, jolla ihminen pyrkii hallitsemaan (lue: pilaamaan) ympäristöään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *