Puut

Mänty voi elää 200-300 vuotta. Lapissa on 800-vuotiaita mäntyjä, kelo voi olla yli 1000 vuotta vanha. Kiivain kasvuaika männyllä Suomessa on 20-40 vuoden iässä. Yleensä, Suomessa, männyt kaadetaan 60-80 vuoden iässä. Puiden on todettu kommunikoivan keskenään mm tuoksujen avulla.
– Tänään metsurit kaatoivat läheiseltä pihalta kaksi komeaa mäntyä. Miksi?

Onko Suomessa liikaa puita ja metsät koetaan vain talousmetsiksi, joista ihminen saa hyödyn?

Myös täällä kaupungilla näyttää siltä, että paljon puita on merkitty kaadettavaksi, nauhotettu, merkattu tai kaadettu jo. Parkkipaikkojen – siis autojen – tieltäkö? Surullisena tuota tuhoa katsoo: vuosikymmeniä tai satoja vuosia vanhoja puita kaadetaan.

Metsät ovat luonnonvara, tärkeitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä, ne tuottavat happea, sitovat hiilidioksidia. Metsissä kuljeskelusta on terveyshyötyjä, se vähentää tunnetusti esimerkiksi stressiä.


Teneriffalla puut, etenkin kanarianmännyt, ovat tärkeitä saaren vesitalouden kannalta, sillä ne kuljettavat pilvistä ja ilmasta laskeutuvaa kosteutta maaperään, josta se sitten virtaa vetenä vuorilta alas hyötykäyttöön. Lisäksi puut suojaavat saaria eroosiolta,

Kanariantaateli, Phoenix Canariensis, endeeminen puu saarilla, on suojeltu.

********************

Hyvä uutinen RTVC.es -kanavalta: Espanja, Norja ja Irlanti tunnustavat Palestiinan valtion. Hyvä! Koskahan Suomi ymmärtäisi tehdä saman?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *