Aasialaista ruokaa

Ruokapäivitys pitkästä aikaa. Yläkuvassa helsinkiläinen kiinalaisen buffetin annos (sushia ja kiinalaista) ja alakuvassa kotitekoista kiinalaistyyppistä ruokaa. Muutama päivä sitten kävimme syömässä Hyvinkäällä aasialaisen kaupan lounasravintolassa. Maukkaita ruokia olivat nämä kaikki. Eikä lounasaikaan edes kovin kallitakaan, vaikka Suomessa ollaan.

Kovasti on ruokakulttuuri muuttunut ikäisteni ihmisten lapsuuden ajoista. Meillä ei tunnettu moniakaan mausteita, ei valkosipulia, puhumattakaan kiinalaisesta ruuasta. Mitä syötiin? Perunoita ja lihaa eri muodoissaan, juureksia ja vihanneksia, joitakin, mutta esimerkiksi paprika oli pitkään tuntematon. Metsän antimia, marjoja, sieniä, kalaa ja metsän riistaa, niitä kyllä syötiin. Omatekoista viiliä syötiin ennen kuin jugurtti tuli kauppoihin. Maitoa juotiin ruokajuomana, mikä nykyään tuntuu jo oudolta. Ruisleipä ja ohrarieska olivat ”jokapäiväistä” leipää. Minun ruokamuistoni ovat Pohjois-Suomesta, ehkä asuinpaikkakunta vaikuttaa.

En muista milloin pizza saapui pohjoiseen, mutta Oulussa olen sitä syönyt ensimmäisen kerran vuonna 1981.

One thought on “Aasialaista ruokaa

  1. Tämä kommentti kuuluisi Hyvinkään seudulta julkaisemiesi kuvien yhteyteen. Jos vielä olet Hyvinkään seudulla voisitko kuvata myös Kiljavan parantolan ym kuvien lisäksi samalla seudulla olevan vanhan parantolan Jugendrakennuksen. Sitä kutsuttiin Nummelan parantolaksi. Sen perusti aikoinaan Finska Läkaresällskapet. Samoihin aikoihin Lääkäriseura Duodecim perusti Punkaharjulle parantolan.
    Kiva että kirjoitat edelleen blogiasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *