Tarjeta Sanitaria

sal

Espanjassa on meneillään Tarjeta Sanitarioiden vaihto (Tarjeta Sanitaria on suomalaisen Kela-kortin vastine täällä). Muutettuani Teneriffalle siirsin myös terveydenhuoltoni tänne, ja siis erosin Suomen Kelasta. Sain paikallisen kortin (alakuvassa alimmaisena) ja sen myötä terveydenhoitopalvelut, jotka ovat täällä ilmaisia.

Sekä terveyskeskuskäynnit että sairaalahoito ovat maksuttomia. Lääkkeistä eläkeläiset maksavat 10% hinnasta, mutta suomalaiseläkeläiset joutuvat maksamaan tuloistaan myös 1,5% terveydenhoitomaksua Suomeen, joka korvaa Espanjalle suomalaisten hoitokulut.

Paitsi se, että terveydenhoito on maksutonta täällä, se on myös korkeatasoista. La Lagunassa meillä on yliopistosairaala.

Syy siihen, että minulla on myös espanjalainen terveysvakuutus on se, että erikoislääkäreille täällä on pitkät jonot. Vakuutuksella pääsee konsultaatioon heti.

Uusitun Tarjeta Sanitarian (alakuvassa vanhan kortin päällä) hain eilen omasta terveyskeskuksestani, Las Dehesasta, joka on hyvin jyrkässä ylämäessä noin kilometri meiltä. Jos ei jaksa kavuta rinnettä, terveyskeskukseen pääsee myös linja-autolla, Titsalla, eikä kaupunkikyydin hinta päätä huimaa, 1,15€.

2 thoughts on “Tarjeta Sanitaria

  1. Aika terveyskeskukseen varataan netistä (tai puhelimitse) ja vastaanottoajan omalle lääkärille voi saada jo seuraavalle päivälle, samalle viikolle ainakin. Kiireelliset menevät urgencian, päivystyksen, kautta. Urgenciaan pääsee samana päivänä.
    Riitta

  2. Jos on ns. kiireetön asia terveyskeskuslääkärille, niin kauanko pitää odottaa vastaanottoaikaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *