Todos somos La Palma

oto

Syksy on Pohjois-Suomessa, viileääkin on, n. +8 astetta. Syksyn värejä löytyi kännykän kameralla.

Katsoin Kanarian television La Palma-lähetyksen. Tulivuori on edelleen aktiivisena, uusia halkeamia syntyy ja laava etsii uomia. Vulkanologeja, geologeja, biologeja ja muita tieteilijöitä haastateltiin: ei voida ennustaa purkauksen kestoa eikä myöskään sitä, mihin suuntaan aktiviteetti suuntautuu. Järistyksistä voi ennakoida jotakin. Tietyillä alueilla asukkaita on evakuoitu lisää, joiltakin alueilta asukkaiden on ollut mahdollista hakea pikaisesti tavaroita kodeistaan. Vaarallisia kaasuja erittyy laavan ja veden yhtymäkohdissa.
Rakennuksia on tuhoutunut jo useita satoja. Banaaniviljelyksiä on menetetty. Mereen vuotanut laava on peittänyt saaren kuuluisan surffausrannan.

Solidaarisuusapua virtaa saarille, paitsi elintarvikkeita ja vaatteita, niin myös kulttuuriväki – muusikot, kirjailijat, kuvataiteilijat ovat osallistuneet kukin omin keinoin saarelaisten auttamiseen.

Kaikki Kanariansaaret ovat vulkaanista alkuperää. Niiden syntymisestä on pari miljoonaa vuotta. Aktiivisuus ei ole loppunut ja noin 40 vuoden välein purkauksia tapahtuu jollakin saarista. Ohjelmassa kysyttiin sitä, miksi vulkaanisilla saarilla asutaan. – Maailmassa on monia muitakin tulivuorialueita, joten mitenkään kaikkia ei voi jättää asumatta vaikka tulivuorten käyttäytymistä ei voi tarkasti ennakoida. Kanariansaaret ovat ohjelman mukaan ”bastante seguro”.

¡Todos somos La Palma!

One thought on “Todos somos La Palma

  1. Olen itsekin jäänyt seuraamaan tätä Cumbre Viejan purkautumista, vaikkei sinänsä minulla mitään kytköksiä Kanarialle olekaan….tämä on vain niin mielenkiintoista; kaunista ja pelottavaa samaan aikaan. Lueskelin sitten muutenkin tulivuorista, ja aika yllättävää miten moni tulivuori maailmassa tälläkin hetkellä purkautuu, mm. Havaijilla Kilauea aktivoitui taas muutama päivä sitten (edellinen purkaus kesti viitisen kuukautta). Hurjaa on!

    Kiitos mukavasta blogista ja hyvää Suomen lomaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *