Syksyn tuntua

Tila

nah

Värikästä on vielä, mutta viilenevä ja sateinen viikko on luvassa tänne pohjoiseen Suomeen. Vietän tämän reissun viimeisiä mummoilupäiviä ja haikeus jo hiipii mieleen – ja toisaalta halu kotiin ja lämpöön.

Sain vihdoinkin, pitkästä aikaa nahkiaisia. Ne ovat herkkua – ja toisille inhokkeja. Minä olen oppinut syömään niitä jo lapsena. Lapsenlapsikin maistoi, ei tykännyt.

*****

Calima Saharasta ja sen mukana huono näkyvyys jatkuu saarilla tämän viikon. Toivottavasti se ei vaikuta loppuviikon lentoihin!

Kanarian tv-uutisiakin ehdin tänään hieman seuraamaan. Turisteja on alkanut saapua taas saarille. Tänä talvikautena odotetaan koronavuosia huomattavasti enemmän turisteja, vaikka inflaatio ja kohonneet hinnat ovatkin vaikuttaneet matkustuspäätöksiin. La Palmalle toivotaan tulivuoresta kiinnostuneita kävijöitä.

Koko Espanjassa laaditaan ensi vuoden budjettia ja valmistaudutaan toukokuun vaaleihin.

Oulussa

Tila

syks

Syksyinen sää jatkuu Oulussa. Ei onneksi ole niin kylmää kuin oletin, raikas syyssää vain. Ei ole edes paljoa satanut.

Kuuntelin rtvc.es:n radiouutisia. La Palman purkaus on kestänyt nyt kolme viikkoa, loppua ei ole vielä näkyvissä. Virtaava laava muodostaa uusia kielekkeitä, jotka suuntaavat alas kohti merta. Uusia viljelyksiä ja asuttuja seutuja jää alle. Evakuointeja lisätään tarpeen mukaan.

Savu- ja tuhkapilvet vaihtavat suuntaa tuulten mukana. Tenerife Nortekin on ollut ajoittain suljettuna, mutta toiminnassa, kun tuulet kääntyvät.

Sunnuntaina toivon tuulten olevan otollisia paluulennolleni.

Siihen saakka mummoilen mielelläni.

Todos somos La Palma

Tila

oto

Syksy on Pohjois-Suomessa, viileääkin on, n. +8 astetta. Syksyn värejä löytyi kännykän kameralla.

Katsoin Kanarian television La Palma-lähetyksen. Tulivuori on edelleen aktiivisena, uusia halkeamia syntyy ja laava etsii uomia. Vulkanologeja, geologeja, biologeja ja muita tieteilijöitä haastateltiin: ei voida ennustaa purkauksen kestoa eikä myöskään sitä, mihin suuntaan aktiviteetti suuntautuu. Järistyksistä voi ennakoida jotakin. Tietyillä alueilla asukkaita on evakuoitu lisää, joiltakin alueilta asukkaiden on ollut mahdollista hakea pikaisesti tavaroita kodeistaan. Vaarallisia kaasuja erittyy laavan ja veden yhtymäkohdissa.
Rakennuksia on tuhoutunut jo useita satoja. Banaaniviljelyksiä on menetetty. Mereen vuotanut laava on peittänyt saaren kuuluisan surffausrannan.

Solidaarisuusapua virtaa saarille, paitsi elintarvikkeita ja vaatteita, niin myös kulttuuriväki – muusikot, kirjailijat, kuvataiteilijat ovat osallistuneet kukin omin keinoin saarelaisten auttamiseen.

Kaikki Kanariansaaret ovat vulkaanista alkuperää. Niiden syntymisestä on pari miljoonaa vuotta. Aktiivisuus ei ole loppunut ja noin 40 vuoden välein purkauksia tapahtuu jollakin saarista. Ohjelmassa kysyttiin sitä, miksi vulkaanisilla saarilla asutaan. – Maailmassa on monia muitakin tulivuorialueita, joten mitenkään kaikkia ei voi jättää asumatta vaikka tulivuorten käyttäytymistä ei voi tarkasti ennakoida. Kanariansaaret ovat ohjelman mukaan ”bastante seguro”.

¡Todos somos La Palma!

100 000 kävijää!

Tila

rosa3

Kiitokset ruusun kera kaikille blogiani seuranneille! Yli 100 000 kävijän raja ylittyi eilen.

Syksy alkaa virallisesti tänään. Observatorio Astronómico Nacional ilmoitti, että syksy alkoi täällä 23.9. klo 3.29. (Siis viime yönä, tarkkoja ovat ajat 🙂 ). Syksy kestää 89 päivää 20 tuntia ja se päättyy 22.12. jolloin alkaa talvi.
No, säät eivät vielä ole syksyistyneet, päivälämpötilat pyörivät edelleen kolmessakymmenessä asteessa.

Syksyistä

Tila

Kemin Takajärvellä on kylmää, +8, hyytävä pohjoistuuli. Suomesta pois on päästävä, syksy on jo tulossa! Suunnitelma: tänään Helsinkiin, huomenna Lahteen ja noin viikon kuluttua Puertoon lämpimään.