Vaalit

el

Kansalaisvelvollisuus suoritettu – niin sanottiin Suomessa. Entä nyt? No, tietysti äänestin. Minun äänestyspaikkani oli kaupunginosamme asukastalolla Risco Caidon yläpäässä.

Sain siis äänestää täkäläisissä kunnallisvaaleissa (ayuntamiento – concejales) kaupunginvaltuutettuja. Täällä äänestetään ”pitkiä listoja” = puolue tekee listan ehdokkaista ja äänestetään ensisijaisesti puoluetta. Minun puolueeni on tietysti Asamblea de La Orotava, joka on IU:n ja Podemoksen liitto.

Toisen äänestyslipun sain jättää Eurovaaliuurnaan, jossa sama puolueyhdistelmä (IU/Podemos) sai ääneni.

Paikallisille oli mahdollista äänestää myös kolmea muuta asiaa, jotka liityvät Kanarian itsehallintoon, mutta niihin äänestyksiin mínä en ulkomaalaisena ollut oikeutettu.

Äänestyspaikalle paikalliset näyttivät tulevan perheittäin, myös pienet lapset mukana. Vaalihuoneistoissa sitten etsittiin oman puolueen listat, jotka suljettiin kuoriinsa. Leimoja ei käytetä. Suljetut kuoret pudotettiin kukin omaan oikeaan uurnaansa.

Ero Suomeen: Muistan kuinka kerran, noin 25 vuotta sitten, menin äänestämään ja mukanani oli kuopukseni, silloin noin kolmivuotias, sylissä kuljetettava. En saanut ottaa lasta äänestykoppiin, se oli kiellettyä. Täällä tänään pienet lapset saivat kantaa vanhempiensa äänestyskuoria uurnille saakka, välillä kuoret putosivat lattialle pikku kätösistä, mutta se ei haitannut mitään. Taas huomasin, kuinka täällä lapset saa ottaa mukaan ja turhiin tiukkoihin byrokraattisiin sääntöihin ei alistuta. Lapset saavat olla mukana kaikkialla. Sille peukut:?.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *