Elecciones

Tila

Ennakkoäänestys Suomen presidentinvaaleissa alkoi eilen. Kävimme kerholla äänestämässä. Jonoksi asti oli väkeä heti aamusta. Kaikki sujui helposti ja tapahtuma oli hyvin järjestetty. Jonossa näytti olevan niin talviasukkaita kuin viikkoturistejakin. Muuten hyvät vaalit, mutta ehdokkaat eivät ainakaan minua miellyttäneet; yhtä hyvää – parasta – äänestin. Toisella kierroksella onkin sitten vaikeampi valita.

Vihjeenä tuleva tapahtuma: 20. päivä launtaina Santa Cruzissa on mielenosoitus palestiinalaisiin kohdistuvaa kansanmurhaa vastaan Plaza Weylerillä klo 12. Sinne siis!

P.S. Mielenosoituksen kellonajassa ja päivässä oli virhe. Nyt korjattu.

23J

Tila


Eilinen oli varsinainen vaalipäivä Espanjassa. Ennakkoääniä oli annettu paljon aiempaa enemmän, sillä vaalien ajoittuminen lomien aikaan aiheutti se, että postiäänestys oli vilkasta.

Vaalien tulos oli hieman parempi kuin pelkäsin. Kaikki pääpuolueet ilmoittavat voittaneensa. Oikeiston voitto ei ollut kovin selvä. Eniten ääniä koko maassa sai Partido Popular, johtajanaan Feijóo. Toiseksi eniten ääniä sai PSOE, Pedro Sánchezin puolue. Kolmanneksi kiipesi Vox, puheenjohtajana Abascal ja neljäntenä oli Yolanda Diazin Sumar. Loput, pikkupuolueet, saattavat olla vaa’ankieliasemassa neuvotteluissa.

Kuitenkaan kumpikaan kahdesta pääosapuolesta, oikeisto: PP ja Vox tai vasemmisto: PSOE ja Sumar eivät saaneet absoluuttista enemmistöä, joten mm. hallitusneuvotteluista tullee vaikeat täälläkin.

Kongressiin, Congreso de Los Diputados, jossa on kaikkiaan 350 edustajaa, tarvittaisiin 176 edustajaa absoluuttiseen enemmistöön, mayoria absoluta. PSOE, Sumar ja heidän kanssaan yhteistyötä tekevät pikkupuolueet saivat 172 edustajaa ja oikeistoryhmittymä PP ja Vox 170.

Äänimäärät tuntuvat suomalaisesta käsittämättömän suurilta, suurimmat puolueet saivat yli 7 miljoonaa ääntä.

Uusia vaalejakin on taas väläytelty, aika näyttää.

Ja varmasti kaikenlainen spekulaatio käynnistyy nyt ja jatkuu tuleville viikoille.

Iltakävelyllä

Tila


Eilen oli lämmin, mutta pilvinen päivä. Kaupungilla on paljon ihmisiä, kuvassa San Telmon sillan ihmispaljoutta. Charcolla oli meneillään vauhdikas jumppa.

La Palman maastopalo on saatu stabilisoitua, mutta sammutustoimet ja valvonta jatkuvat yhä. 2900 hehtaaria on palanut, 60 rakennusta on vaurioitunut tai palanut. Viininviljelyksiä, avokadopuita ja hedelmäpuita on jäänyt tulen alle.

Vaalit lähestyvät. Eilisessä televisiohaastattelussa esiintyivät PSOE, Sumar ja VOX. Partido Popularin edustaja ei saapunut paikalle.

Oikeistoaalto pyyhkinee nyt täälläkin, äärioikeiston VOXille on ennustettu menestystä ja se PP:n kanssa on vahvoilla. Se ei tiedä hyvää kansalaisille.

Sumar, feministipuolue, on ”syönyt” Podemoksen. Vasemmiston äänestäjillä on nyt kaksi mahdollisuutta: äänestää strategisesti PSOE:ta – vastalauseena oikeistolle – tai Sumaria ja toivoa parempaa.

Oikeastaan hyvä, ettei minulla ole näissä vaaleissa äänioikeutta täällä. Oma puoluettani IU-Podemos kaipaisin.

Ouluun

Tila

Palasin Ouluun. Kemin rautatieasemalla näytti olevan puutavaran kuljetusvaunut maalattu nykyään muodissa olevalla (neon)vihreällä, lienee sattumaa.

Kevät on pidemmällä täällä. Koivuissa on täysi lehti, tuomenkukat nupulla. Niiden tuttu tuoksuu leijuu jo ilmassa kesän tulon merkiksi.

Yövyin yhden yön airbnb-asunnossa aseman lähellä. Tuli tunne, että täytyy pitää yksi yönseutu ”vapaata” sukulaisvierailuista.  Tämä on toinen airbnb-kokemukseni, ensimmäinen oli Las Palmasissa passinhakureissulla vastikään. Ja taas oli ongelmia avaimen kanssa. Sama systeemi kuin Las Palmasissa, avain oli koodilukon takana pienessä kotelossa (LP:ssa läheisen baarin ulkoseinässä).  Las Palmasissa tietysti kaikki lähistöllä olevat ihmiset tulivat auttamaan – en tiedä näkivätkö koodin. Oulussa sai etsiä ihan itsekseen sitä mustaa pyörää, jossa avainkotelo oli. 

Mustia pyöriä koodilukoilla oli useita! Yritin avata yhtä lukkoa. Lopulta nuori nainen tuli kertomaan, että yritän avata hänen miehensä pyörän lukkoa. Siinä kun oli myös muovinen suojus, jossa olisi voinut olla avain. Onneksi oikea pyörä sitten löytyi (kuvassa).

Airbnb on kyllä näillä kokemuksin hyvä majoitusmuoto. Saa olla rauhassa ilman hotellisiivoojien koputtelua. Ja kaikki tarpeellinen näyttää olevan asunnoissa.

************

Vaalikampanja päättyy Teneriffalla tänään. Kanariansaarilla on 1,8 miljoonaa äänioikeutettua. 
– Minä en sitten saanutkaan äänestyspapereita. Virhe tapahtui, niin luulen, Puerton postissa, sillä virkailija laittoi anomukseen passin numeron, vaikka yritin selittää, että numero vaihtuu ja minua ei sillä voi tunnistaa. Sen sijaan NIE säilyy aina samana. Virkailija ei suostunut laittamaan anomukseen NIE:tä, koska pienessä vihreässä residencia-kortissa ei ole kuvaa.

Harmittaa! Sunnuntaina seuraan vaalituloksia sivulta RTVC.es.

Ennakkoäänestys

Tila

voto

Olen äänestänyt täällä aiemminkin paikallisvaaleissa, jossa meillä ulkomaan residenteillä on äänioikeus. Nyt olen kuitenkin varsinaisena vaalipäivänä 28M todennäköisesti muualla, joten haluan äänestää ennakkoon.

Menin tänään Puerton postiin. Lippuautomaatista sai vuoronumeron vaaliasioiden hoitamiseen. Kun vuoroni tuli, kerroin virkailijalle haluavani äänestää ennakkoon. Passi ja residencia tietysti tarvittiin.

Virkailija täytti ennakkoäänestysanomuksen (solicitud de certificado para el voto por correo). Siihen tarvittiin henkilötietojen lisäksi osoite, jonne äänestysmateriaalin haluaa lähetettävän. Noin viikko menee, sitten postissa käydään äänestämässä, tilatut liput ja laput mukana. Tarkemmin en sitä menettelyä vielä tiedä, kerron, kun se tulee ajankohtaiseksi.

Odotellaan siis viikko.
Koen äänestämisen tärkeänä oikeutena ja velvollisuutena, sitä en jätä käyttämättä.

Vaaliennusteita

Tila

bel

Yökuva Carretera Botanicolta ja pari kuvaa Belairista.

Yksiöni vessaremontti alkaa vihdoinkin olla valmis! Piikkauspölyä on joka paikassa; tilasin siivoojan avuksi.

Täällä toukokuun vaalikamppailu näkyy tiedotusvälineissä. Äänioikeutettuja Espanjassa on 37 miljoonaa. Vaalipäivä, paikallisvaalit, on 28M eli toukokuun 28. Ennusteita julkaistaan jo. Tällä hetkellä ennuste näyttää tältä:
PSOE 30,4%
PP 26.1%
VOX 11,1%
Sumar 10,6%
Podemos 6,7%
Cs 2,8%

PSOE vastaa siis sosiaalidemokraatteja, PP kokoomusta, VOX on äärioikeisto, Sumar uusi Yolanda Diazin vetämä feministipuolue, Podemos vasemmisto ja Cs on ”keskusta”.
Harmillista, että Sumar vie Podemoksen ääniä ja ikävää, että PP:lle JA VOX:lle ennustetaan noinkin paljon ääniä!

Viime päivinä on taas saapunut pakolaisia saarille, Gran Canarialle ja Lanzarotelle eniten, yhteensä lähes 400 henkilöä. Ja ikävä kyllä, 19 heistä on menettänyt henkensä matkalla.

Vaaleja

Tila

mon

Calima on hälvennyt ja vuoret ovat taas näkyvissä. Lämpömittari näyttää kymmenisen astetta vähemmän kuin viikonloppuna, vain noin 20 astetta.

Suomen vaalit menivät surkeasti: Kokoomuksen ja persujen voitto! Tästä ei hyvä seuraa, mutta onneksi ei tarvi asua Suomessa.

Espanjassa vaalit ovat vasta tulossa, niinkuin olen jo aiemminkin kirjoittanut. Niihin liittyen tämän päivän iso uutinen oli, että Yolanda Diaz, entinen Podemoksen edustaja ja varapääministeri pyrkii nyt pääministeriksi feministisen Sumarin riveissä. Espanjassa ei ole aiemmin ollut naista pääministerinä, nyt Yolanda haluaa sen paikan.

Espanjassakin PP ja Vox havittelevat vaalivoittoa. Kummalliseksi ja vaaralliseksi on mennyt tämä maailma!

Vaalit

Tila

calima

Meillä on ollut kuuma viikonloppu, 30˚C tuntumassa ja yli, vuoret ovat olleet calimaverhon takana. Toisessa kuvassa häämöttää Teide. Tulevalla viikolla ennustetaan viilenemistä, enää ”vain” 25˚C säätiedotteessa huomiselle.

Pääsiäisen juhlinta alkanee näinä päivinä, mutta minä olen nähnyt täkäläiset uskonnolliset hiippalakkikulkueet jo niin monena vuonna, etteivät ne enää kiinnosta.

Suomen vaalit kiinnostavat. Vaaleista kerrottiin myös Espanjan 24-uutiskanavalla. Espanjan tulevat vaalit ovat otsikoissa myös.

Tänään on katsottava Suomen tulokset. Toivottavasti ennusteet eivät päde: soisin nykyhallituksen jatkavan.

Kylmää

Tila

turis

Turistikuvia Oulusta: Rotuaarin pallo ja pari kuvaa rannalta. Täällä meri on niin näkymättömissä, ettei sitä mereksi uskoisi, ellei tietäisi. Tuttuja maisemia kuitenkin.

Sää kylmenee taas. Yöllä on ollut muutama aste pakkasta.

Hyvä uutinen Teneriffalta on se, että saari pääsi ”keltaisille valoille”, faasiin 2, sillä tartunnat ovat vähentyneet. Rajoituksia lievennetään niin, että ravintoloiden sisätilojaan saa ottaa käyttöön, sallittu ryhmäkoko on sisällä neljä, terassilla kuusi henkilöä. Muutoin rajoitukset pysyvät ennallaan.

Huono uutinen on se, että eiliset Madridin aluevaalit menivät todella huonosti. Voittaja oli Partido Popularin oikeistolainen populisti Ayuso, joka aluehallituksen muodostamiseksi joutuu tukeutumaan äärioikeiston Voxiin. Ayuso on esimerkiksi vastustanut suuresti koronarajoituksia.

”Oikeiston menestys on tragedia”, sanoo Pablo Iglesias, ja aikoo jättää politiikan. Harmillista ja surullista tämä oikeiston nousu!

Pablo

Tila

rosa

Ruusut ovat omalta pihalta tänään.

Koronarokotus AZ:n rokotteella keskeytetään myös Espanjassa, kuten monessa muussakin maassa.

Minua – toivottavasti monia muitakin – kiinnostava asia, joka eilen julkaistiin, on pääuutisena tämän aamun mantereen lehdissä: Podemoksen Pablo Iglesias jättää paikkansa koalitiohallituksessa osallistuakseen Madridin paikallisvaaleihin toukokuussa (4M). Pablon tilalle esitetään Podemosin Yolanda Diazia, joka on nyt hallituksessa työ- ja talousministerinä (ministra de trabajo y economia).
Pablo Iglesias kokee, että oikeiston hallitsema Madrid tarvitsee nyt vasemmistolaisen vaihtoehdon. Vaarana on myös äärioikeisto (Vox), jonka ei toivoisi voimistuvan. Pablon mukaan Madridin vaalitulos ei vaikuta vain paikallisesti vaan sillä on merkitystä koko Espanjassa.

Päivän refrán: ”El tiempo trae las cosas nuevas, y el tiempo las hace viejas y se las lleva”. Cervantesvirtual.com antoi nyt kauniita lauseita merkityksen selittämiseksi: Aika parantaa kaiken ja muuttaa kaiken. Aika tuo ruusut, ja lumen ja sateen jälkeen se tuo ne takaisin. Aika tuo uusia asioita, tekee niistä vanhoja ja vie ne pois.