Verano

ver

Kuva muellelta eilen, lämpimänä päivänä: tämä kuva on otettu varmaankin tuhansia kertoja turistikameroilla ja minäkin olen kuvannut sitä usein.
Alakuvat ovat Orotavasta: Ayuntamienton piha-aluee hiekkamaalaus kesän fiestoja varten on jo aloitettu.

Me valmistaudumme lomalle Suomeen. Joka vuosi ajatus kesälomasta Suomessa ahdistaa minua. – Tulisipa jo syksy ja pääsisi Teneriffalle, ajattelen. Suomeen menen omaisteni takia. Heitä kyllä rakastan, mutta Suomi, en kaipaa sinne! Nyt ilmiölle ja tunteilleni on nimi: kyyry. On ilmestynyt kirja ”Kyyry, kirja kotiseutuvieraudesta”.

Kotiseutuvieraus on nuoruudessa alkavaa, mutta pysyväksi jäävää ulkopuolisuuden tunnetta, yksinäisyyttä, vierauden tunnetta suhdessa kotiseutuun, vaikka siellä olisi vuosikymmeniä elämästään viettänyt. Useat kotiseutuvierautta tuntevat muuttavat pois, minäkin. Minulla kun ei ole varsinaista kotipaikkaa, tunnen ulkopuolisuutta ja vierautta, irrallisuutta: ”en kuulu tänne” -tunnetta koko Suomessa.

Mielestäni on hienoa, että ilmiöstä on nyt julkaistu kirja, vertaistukea, enkä ole yksin tunteeni kanssa.

Espanjan uutisissa on pääaiheena tänään Suomen ja Ruotsin pyrkimykset Natoon.

3 thoughts on “Verano

  1. ”Kotiseutuvieraus on nuoruudessa alkavaa, mutta pysyväksi jäävää ulkopuolisuuden tunnetta, yksinäisyyttä, vierauden tunnetta suhdessa kotiseutuun, vaikka siellä olisi vuosikymmeniä elämästään viettänyt. Useat kotiseutuvierautta tuntevat muuttavat pois, minäkin. Minulla kun ei ole varsinaista kotipaikkaa, tunnen ulkopuolisuutta ja vierautta, irrallisuutta: ”en kuulu tänne” -tunnetta koko Suomessa.”

    Tuo kohta oli pysäyttävää lukea. Tunnistin siitä niin paljon itseäni. Tuntui hassulta, että joku toinen sanoittaa minulle minun tunteitani. – Minä en koe koko Suomea vieraaksi, mutta oman kotiseutuni kyllä. Minun lapsuudessani meni jotakin rikki, olin ulkopuolinen omassa lähiyhteisössäni. Minäkin olen muuttanut pois. Palaako halu joskus palata – tuskin.

    Sinä olet onnekas, koska olet saanut elää Teneriffalla jo pitkään. Pois tästä kylmyydestä.

    Mukavaa lomaa läheisten seurassa!

  2. Me vietimme vuosien ajat puolet vuodesta Espanjan mantereella ja Kanarialla. Loman ihana tunnelma katosi arjen asioita hoitaessa. Nyt myimme asunnon ja auton ja olemme Suomessa, rakkaassa kotimaassa. Tästä lähtien lomailemme milloin missäkin päin maailmaa, välillä voimme olla jossain pidempäänkin, mutta emme enää sitoudu yhteen maahan. Kohta on kesä ja vihreys lisääntyy päivä päivältä. Ihanaa aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *