Kotona

Tila


Olen kotona taas. Puertossa on näin kesäaikaan paljon nuoria, harmaapäiset ovat vähemmistöä – toisin kuin talvella. Koko heinäkuu on juhlakuukausi kaupungissa, kuten jo aiemmin mainitsin. Ison kirkon edustalla on taulu, josta löytyy tapahtumien ohjelma ja paitsi uskonnollisia, myös muita esim musiikkitapahtuma on paljon. Sen kyllä kuuli jo illalla, kun muellelta kaikui musiikki kun olin jo nukkumaisillani. Vastamelukuulokkeet muuten auttoivat paljon, yllätyin. – Ja nuoriso kuului saapuvan juhlista aamulla kuuden aikoihin kun olin jo aamuteellä parvekkeella.

Sain vihdoinkin avata uuden IPadini. Tekniikka kehittyy! Tietojen siirto oli helppoa uuden ja vanhan laitteen välillä, ne tekivät sen Wi-Fi-verkossa eikä minun tarvinnut tehdä itse juuri mitään. Vastamelukuulokkeet tulivat samassa kaupassa, siis uudet nekin. No, tinnitukseen ne eivät auta tietenkään.

Oli nautinto käydä kävelyllä kaupungilla rantaa pitkin. Lämmintä, kaunista, paljon katseltavaa. Päivälämpötila oli eilen noin 28˚ C varjossa, mutta mereltä puhalteli ajoittain lempeä tuuli. Kaupunkia koristellaan jo Virgen-juhlintaa varten. Muellelle oli rakennettu esiintymislava. Ihmisiä oli paljon liikkeellä.

Minulle oli sittenkin postilaatikossa ilmoitus äänestysdokumenttien saapumisesta Puerton postiin. Harmi, olin ehtinyt jo lähteä lomalle, kun ne olivat tulleet.

Kesän viimeinen viikonloppu

Tila

ole

Kuvat kotipihalta ja Paseo de Las Araucariakselta.

On kesän viimeinen viikonloppu, sillä ensi viikolla on syyspäiväntasaus. Täällähän vuodenajat vaihtuvat minuutilleen kalenterin mukaan, koska muuten muutosta on vaikea huomata. Sää viilenee lievästi, muutamalla asteella. Tälle päivälle ennustetaan sateita koko saarelle.

Onneksi viilenee. Manner-Espanjassa vallinneen n. 40˚ helteen seurauksena heinä- ja elokuun aikana on koko maassa kuollut kuumuuden aiheuttamien ongelmien takia 40 henkilöä. Meilläkin 30˚ ja yli on ollut tavallista.

Uutisista:
La Lagunassa on jo yli kuukauden ajan ollut ongelmana voimakkaasti lisääntynyt cochinilla mexicana, kokenillikirva, josta jo aiemmin kirjoitin kaktusten tuhoajana. Nyt se on runsaasti lisääntynyt ja vaikeuttaa paitsi kaktusten selviytymistä, on jo haitaksi myös ihmisille: kirva tekee tahroja kuivumassa olevalle pyykille ja haittaa terasseilla aamiaista syöviä asiakkaita.

Viranomaiset kehottavat torjumaan kasvituholaisia jabón potásicolla, joka on ekologinen torjunta-aine joka sopii myös tahroihin. Apteekeista ja supermarketeista ainetta löytyy, ja valmistusohjeita on netissä. Aine on kaliumhydroksidipohjainen.

Verano

Tila

ver

Kuva muellelta eilen, lämpimänä päivänä: tämä kuva on otettu varmaankin tuhansia kertoja turistikameroilla ja minäkin olen kuvannut sitä usein.
Alakuvat ovat Orotavasta: Ayuntamienton piha-aluee hiekkamaalaus kesän fiestoja varten on jo aloitettu.

Me valmistaudumme lomalle Suomeen. Joka vuosi ajatus kesälomasta Suomessa ahdistaa minua. – Tulisipa jo syksy ja pääsisi Teneriffalle, ajattelen. Suomeen menen omaisteni takia. Heitä kyllä rakastan, mutta Suomi, en kaipaa sinne! Nyt ilmiölle ja tunteilleni on nimi: kyyry. On ilmestynyt kirja ”Kyyry, kirja kotiseutuvieraudesta”.

Kotiseutuvieraus on nuoruudessa alkavaa, mutta pysyväksi jäävää ulkopuolisuuden tunnetta, yksinäisyyttä, vierauden tunnetta suhdessa kotiseutuun, vaikka siellä olisi vuosikymmeniä elämästään viettänyt. Useat kotiseutuvierautta tuntevat muuttavat pois, minäkin. Minulla kun ei ole varsinaista kotipaikkaa, tunnen ulkopuolisuutta ja vierautta, irrallisuutta: ”en kuulu tänne” -tunnetta koko Suomessa.

Mielestäni on hienoa, että ilmiöstä on nyt julkaistu kirja, vertaistukea, enkä ole yksin tunteeni kanssa.

Espanjan uutisissa on pääaiheena tänään Suomen ja Ruotsin pyrkimykset Natoon.

Kesä alkaa huomenna

Tila

verano

Hyvää juhannusta suomalaisille! Meillä täällä on tavallinen viikonloppu, juhannus on oikealla paikallaan ensi viikolla.

Meillä virallinen kesä alkaa 21.6. Espanjan aikaa klo 23.44 ja kesä kestää 93 päivää 15 tuntia päättyen syyspäiväntasaukseen, jolloin alkaa syksy. Tämän tarkan ajan on taas tänäkin vuonna laskenut Observatorio Astronómico Nacional.

Kuvasta näkee, kuinka lyhyet varjot meillä on keskipäivän jälkeen, kun aurinko paistaa lähes keskeltä taivasta, niin lähellä päiväntasaajaa ollaan. Kesäaikaan liekkipuut kukkivat kauniin punaisina.

Kanariansaaret haluavat olla turisteille (ja asukkailleen) seguro y sostenible, turvallinen ja ympäristöystävällinen. Turistien paluuta odotellaan.

El tiempo

Tila

image

Meillä on lämmintä. Ystäville Suomessa tiedoksi sääennuste Kanarian aamutelevisiosta: Santa Cruziin luvataan 35 astetta. Toisessa kuvassa näkyy nousu- ja laskuvesiajat. – Turvallisinta on uida omassa altaassa, voimakkaista merivirroista varoitellaan lähes päivittäin.

Kesä

Tila

image

Pohjoisen helteet ovat saapuneet Etelä-Suomeen. Lahden seudulla aamupäivällä +24. Kukat kauneimmillaan – vienosti tuoksuva kielo on Suomen kansalliskukka.

Suomessa

Tila

Suomessa on kesä. Kuvien lataamisessa on ongelmia, en ole saanut vielä nettiyhteyttä omalle koneelleni.