Lääkkeistä

apie

Tuttuja kuvia aamukävelyltä muellelta.

Meillä on satanut parina yönä. Días de paraguas y mantas, sanoo säätieto, sateenvarjoja ja vilttejä tarvitaan. Yöt ovat viileitä, kuten talvisin yleensä, 15 asteen tienoilla. Lumi on vuorilla 1900m korkeudella.

Reseptinuusinnat ovat tapahtuneet nyt korona-aikana puhelimitse niin, että omalle terveyskeskuslääkärille varataan soittoaika. Lääkärin soittaessa pyydetään reseptinuusintaa. Tämä onnistui myös ollessani käymässä Suomessa: Centro Salud Las Dehesasin lääkäri soitti minulle sovittuna aikana ja uusi reseptini puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Aiempina vuosina residenttieläkeläiset ovat maksaneet apteekissa lääkkeistään 10% hinnasta, joka on ollut muutamia kymmeniä centimoja lääkkeestä riippuen. Viime vuoden lopulta on tullut voimaan uusi Ministerio de Sanidadin päätös siitä, että eläkeläiset saavat lääkkeet ilman maksua. Ja totta se on: viimeksi eilen kävin apteekissa hakemassa verenpainelääkkeitäni: ”No vale nada”, ei maksa mitään. On kuitenkin joitakin lääkkeitä, jotka eivät ole korvattavia, mutta kaikki tavallisimmat saa maksutta. Oikeus maksuttomiin lääkkeisiin osoitetaan Tarjeta Sanitarialla.

Terveydenhuollossa täällä on sama pandemian aiheuttama resurssipula kuin kaikkialla. Hoitohenkilökunta on uupunutta, jonotuslistat leikkauksiin ja muihin kiireettömien hoitoihin ovat pidentyneet, hoidot viivästyvät.

2 thoughts on “Lääkkeistä

  1. Hei,
    Ymmärtääkseni laitoit ruksin oikeaan ruutuun. Kela korvannee Suomen lakien mukaan. Paikalliset täällä maksavat yksityislääkärikäynnit itse, korvausta ei saa. Yksityisiä terveysvaikutuksia on monella. Täytyy kuitenkin todeta, että Espanjan julkinen terveydenhuolto on laadukasta ja kokonaan ilmaista. Ei ole terveyskeskusmaksuja eikä julkisessa sairaalassa potilaana olo maksa mitään. Jonoja julkisella puolella kuitenkin on, etenkin erikoissairaanhoitoon, niinkuin Suomessakin.
    T. Riitta

  2. Lääkeasia Espanjassa on kunnossa noilla hinnoilla. Olen nyt Teneriffalla ja ostin kansainvälisellä reseptillä lääkkeitä. Ja hain sv128 lomakkeella korvausta Kelalta. Lomakkeessa piti ruksia haenko korvausta Suomen lainvai Espanjan lain mukaan. Laitoin ruksi kohtaan Suomen lain mukaan. Mokasinko? Samoin tein kun kävin yksityisellä erikoislääkärillä … maksavatko paikalliset sen kokonaan omasta pussistaan vai auttaako paikallinen Kela siinä. Itse Suomen oloissa ajattelen, että Kelan ei pitäisi maksaa yksityislääkärin palkkioista mitään korvausta … Yhteiskunnan rahat pitää käyttää julkiseen terveydenhuoltoon. Kiitos kirjoituksistasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *