Pipo

Tila

Tänään lounastimme Pipossa, kalasatamassa: salpicón de gambas, pincho de pescado y gambas. Paikka, jossa on aina mukava käydä lounaalla. Tämä chiringuito, ainoa muuten näillä seuduin, aukeaa jo puoleltapäivin, siis ennen paikallista lounasaikaa. Kiirettä piti tarjoilijoilla jo yhden jälkeen.

Uutisissa kerrottiin maanviljelijöiden traktorimielenosoituksista. Tänään noin 80 traktoria kuljettajineen ajelee Gran Canarialla, huomenna mielenilmaus on Teneriffalla. Viljelijät ovat huolissaan toimeentulostaan, nousseista kustannuksista ja lisäksi kuivuudesta, joka vaivaa saaria.

Kotona

Tila


Olen kotona taas. Puertossa on näin kesäaikaan paljon nuoria, harmaapäiset ovat vähemmistöä – toisin kuin talvella. Koko heinäkuu on juhlakuukausi kaupungissa, kuten jo aiemmin mainitsin. Ison kirkon edustalla on taulu, josta löytyy tapahtumien ohjelma ja paitsi uskonnollisia, myös muita esim musiikkitapahtuma on paljon. Sen kyllä kuuli jo illalla, kun muellelta kaikui musiikki kun olin jo nukkumaisillani. Vastamelukuulokkeet muuten auttoivat paljon, yllätyin. – Ja nuoriso kuului saapuvan juhlista aamulla kuuden aikoihin kun olin jo aamuteellä parvekkeella.

Sain vihdoinkin avata uuden IPadini. Tekniikka kehittyy! Tietojen siirto oli helppoa uuden ja vanhan laitteen välillä, ne tekivät sen Wi-Fi-verkossa eikä minun tarvinnut tehdä itse juuri mitään. Vastamelukuulokkeet tulivat samassa kaupassa, siis uudet nekin. No, tinnitukseen ne eivät auta tietenkään.

Oli nautinto käydä kävelyllä kaupungilla rantaa pitkin. Lämmintä, kaunista, paljon katseltavaa. Päivälämpötila oli eilen noin 28˚ C varjossa, mutta mereltä puhalteli ajoittain lempeä tuuli. Kaupunkia koristellaan jo Virgen-juhlintaa varten. Muellelle oli rakennettu esiintymislava. Ihmisiä oli paljon liikkeellä.

Minulle oli sittenkin postilaatikossa ilmoitus äänestysdokumenttien saapumisesta Puerton postiin. Harmi, olin ehtinyt jo lähteä lomalle, kun ne olivat tulleet.

Vaalit tulossa

Tila

muelle

Kuvat muellelta iltakävelyltä; pimenevä ilta ja täysikuu.

Espanjassakin on tulossa vaalit keväällä ja politiikkojen vaalitaistelu kiihtyy.
Yksi tärkeitä aiheita on ”Solo sí es sí” -naisia turvaava laki suostumuksesta seksiin. Unidas Podemos sitä puolustaa luovuttamatta, tietysti, mutta oikeisto yrittää vesittää lakia rangaistuksia lieventämällä ja ehdotuksilla palata aiempiin naisten syyllistämisiin. Irene Montero, tasa-arvoministeri Podemoksesta puolustaa voimakkaasti lain säilyttämistä ennallaan. Irene Montero ja Pablo Iglesias ovat pariskunta, joita molempia arvostan suuresti.

Tällä vaalikaudella Unidad Podemoksen aloitteesta on saatu aikaan mm. työreformi ja siinä määräaikaisten työsuhteiden vakinaistaminen ja minimipalkan korotus.

Lääkkeistä

Tila

apie

Tuttuja kuvia aamukävelyltä muellelta.

Meillä on satanut parina yönä. Días de paraguas y mantas, sanoo säätieto, sateenvarjoja ja vilttejä tarvitaan. Yöt ovat viileitä, kuten talvisin yleensä, 15 asteen tienoilla. Lumi on vuorilla 1900m korkeudella.

Reseptinuusinnat ovat tapahtuneet nyt korona-aikana puhelimitse niin, että omalle terveyskeskuslääkärille varataan soittoaika. Lääkärin soittaessa pyydetään reseptinuusintaa. Tämä onnistui myös ollessani käymässä Suomessa: Centro Salud Las Dehesasin lääkäri soitti minulle sovittuna aikana ja uusi reseptini puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Aiempina vuosina residenttieläkeläiset ovat maksaneet apteekissa lääkkeistään 10% hinnasta, joka on ollut muutamia kymmeniä centimoja lääkkeestä riippuen. Viime vuoden lopulta on tullut voimaan uusi Ministerio de Sanidadin päätös siitä, että eläkeläiset saavat lääkkeet ilman maksua. Ja totta se on: viimeksi eilen kävin apteekissa hakemassa verenpainelääkkeitäni: ”No vale nada”, ei maksa mitään. On kuitenkin joitakin lääkkeitä, jotka eivät ole korvattavia, mutta kaikki tavallisimmat saa maksutta. Oikeus maksuttomiin lääkkeisiin osoitetaan Tarjeta Sanitarialla.

Terveydenhuollossa täällä on sama pandemian aiheuttama resurssipula kuin kaikkialla. Hoitohenkilökunta on uupunutta, jonotuslistat leikkauksiin ja muihin kiireettömien hoitoihin ovat pidentyneet, hoidot viivästyvät.

Aamulla ja illalla

Tila

man

Aamu- ja iltakuva Puertosta: kalasatamassa pystytetään myyntikojuja. Alkaa olla kastanjoiden aika. Iltakuvan otin espanjan kurssilta tullessa Av. Melchor Luzilta: kauniita pilviä ennakoiden auringonlaskua.

La Palmalla on nyt jo 52. tulivuorenpurkauspäivä. Vuori on vulkanologien mukaan rauhoittumassa, ehkä jopa sammumassa pikkuhiljaa. Ilman laatu purkausalueella on edelleen huono, myrkyllisiä kaasuja erittyy. Kouluja on edelleen etäopetuksessa.

Ikävä uutinen maailmalta on, että ilmojen kylmetessä korona lisääntyy, nyt etenkin Pohjois-Euroopassa. Meillä ja Espanjassa tilanne on parempi, ainakin toistaiseksi. Kanariansaarilla koronan ilmaantuvuus on 59/100 000 kahden viikon aikana.

Turismi elpyy: aamutv:ssä uutisoitiin, että nyt saarille saapuu enemmän lentoja kuin ennen pandemiaa. Toivotaan, että tämä hyvä suuntaus jatkuu.

Aurinkoista

Tila

mue

Tuttuja näkymiä Puertosta: rannan baarit ovat täynnä väkeä ja kalastajien värikkäät veneet ovat omilla paikoillaan. Ja mikäs on istuskella terasseilla kun on aurinkoista ja lämmintä.

Rokotukset puhuttavat taas ja muutoksia tulee. Janssenin rokotus hylätään, AstraZenecaa annetaan vain yli 60-vuotiaille. Nuoremmille, jotka ovat saaneet jo AZ-annoksen suunnitellaan annettavaksi toista rokotetta tehosteannos, joko Pfizeria tai Modernaa. Vaikka rokotteiden sivuvaikutukset ovat huolestuttaneet ja aiheuttaneet muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin, koronaviruksen aiheuttama tauti on monin verroin rokotteita vaarallisempi. Tulollaan olevan neljännen aallon kerrotaan kuitenkin olevan vähemmän agressiivinen kuin aiemmat tautihuiput: rokotukset toimivat.

Päivän refrán:”El que esté libre de pecado que tire la primera piedra”, tämä on se tuttu raamatullinen lause ensimmäisen kiven heittämisestä.

Lanttulaatikkoa

Tila

pes

Kävimme Puertossa tilaamassa Repestä lanttulaatikkoa jouluksi, sillä lantut ovat täällä harvinaista herkkua, eikä tänä vuonna ole saatu lanttua/survosta Suomestakaan. Äskettäin tosin luin, että vihanneskauppiailta voisi kysellä nabo suecoa (ruotsalaista naurista), jota joskus saa ja joka on lanttu. Onhan joulukinkkukin täällä jamon sueco, ruotsalainen kinkku. Sitä olemme yleensä tilanneet saksalaisesta lihakaupasta jouluiksi. Annetaan nyt kunnia ruotsalaisille näistä nimistä, vaikka ovat kyllä suomalaisia. 🙂

Puertossa kalastajanainen on palautettu restauroinnin jälkeen muellelle; kauniisti se kiiltelee nyt. Joulukoristekuva on vaaleanpunaisen baarin (Marbore) aidalla. Perinteinen Ukki-vene koristeineen vastapäiseltä seinältä on tänä vuonna poissa.

Tänään, sunnuntaiaamuna, tulee vain mantereen ikiuutisia tv:stä. Koronatartunnat ovat lisääntymässä Madridissa, Baskimaassa, Andalusiassa ja Kataloniassa. Saarten tilanteesta saa tietoa huomenna Kanarian uutisista. Teneriffalla jatkuu – perjantain tietojen mukaan – semaforo rojo, punainen varoitus nykyrajoituksineen 19.12. saakka, jolloin tilannetta taas arvioidaan.

Muelle

Tila

mue

Hieman enemmän ihmisiä liikkuu nyt Puerton ”turistipuolella”, Avenida Colonilla, joka kesällä oli melko tyhjä. Sekä kävelijöitä että autoja on liikkeellä tavallista vähemmän, hotellit näyttävät kovin hiljaisilta, jos ovat auki.
Muellen veistos pescadora, kalastajanainen, on viety pois!

Kouluista tänään aloittavat secundaria y bachillerato (yläkoulut ja lukiot). Turvamääräykset ovat heilläkin tarkat: mascarilla, hygienia, etäisyydet.

Päivän refrán aamutelevisiosta:
”A todo cerdo le llega su San Martín”. (Joka porsaalle koittaa San Martininsa).
Selitys, jonka löysin: San Martínin päivää vietetään marraskuun 11. päivä. Se on ollut päivä, jolloin monissa espanjalaisissa kylissä on teurastettu sika.
Sananlasku tarkoittaa sitä, että jokaiselle tulee aika vastata teoistaan.
Suomeksi vastaava, vähän miedompi, olisi ehkä: ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.”

Kävelyllä Puertossa

Tila

mart

Sunnuntaikävely tehtiin Martianezin suuntaan. Ihmisiä oli nyt jonkin verran enemmän liikkeellä verrattuna niihin tyhjiin katunäkymiin, jotka kuvasin muutama viikko sitten ennen Suomen reissuani.

Satuimme rantaan juuri kun varjoliitelijät laskeutuivat. Heilläkin oli mascarillat kasvoillaan. Ilma on julkinen paikka, maskipakko ( 🙂 ). – Tandemhyppyjä, siksi käyttivät maskeja.

Turistiuutinen aamutv:stä: Vaikka saksalaiset matkatoimistot ovat peruuttaneet matkoja Espanjaan, Kanariansaaret ovat poikkeus, saarille lennetään. Lisäksi mainittiin, että Puerto de la Cruz on saksalaisten turistien suosikkikohde.

Kävely mascarilla kasvoilla on raskasta ainakin minulle siksi, että hengittäminen on hankalaa. Rannan merituuli auttaa hiukan. Olen huomannut, että maskin käyttö tekee myös kurkun karheutta, joka helpottaa kotioloissa ja yön aikana. Käytän silti maskia ulkona, sillä paitsi että on pakko, se myös suojaa.

Lämmintä ja turisteja

Tila

tur

Viikonloppuna kaupungilla kulki paljon väkeä, enimmäkseen espanjaa puhuvia, näin kuuntelin kävellessäni. Mantereen turisteja osa heistä ehkä oli. Perheitä ja nuoria ihmisiä näkyi paljon: katukuva on ihan toinen kuin talvisin, jolloin mummot ja papat valloittavat kaupungin.

Mascarilloja näkyy kiitettävästi. Kanariansaarilla virus onkin aika hyvin jo hallinnassa tällä hetkellä, sillä kolmea suojautumisohjetta on noudatettu: mascarillat, etäisyydet ja käsien pesu. Uusia tartuntoja on hyvin vähän, sairaalapotilaita on kotiutettu.

Mantereella tilanne on huonompi: Lleidan kaupungissa, joka sijaitsee Katalonian maakunnassa, Barcelonasta länteen, sekä muutamassa ympäristökylässä (seitsemässä kunnassa) on jouduttu palaamaan faasiin 0, ulkonaliikkumiskieltoon. Jospa varhainen asiaan puuttuminen auttaisi, ettei virus leviä enempää.