Uusi normaali

Uu

Niin sitä elellään ”uutta normaalia” ja toisaalta kolmatta aaltoa jatkuvassa epävarmuudessa siitä, mitä tuleman pitää. Rajoituksia lisätään tai vähennetään, rajoja suljetaan ja avataan, määräykset ja suositukset vaihtuvat. Rokotusten kanssa pelataan jotakin outoa peliä: valmistetaan ja tilataan, hyväksytään ja odotellaan – toimitusvaikeuksia! Muuntovirus valtaa alaa. Outoa, kaikki ja koko maailmassa.

Voiko tästä kaikesta kuitenkin seurata jotakin hyvääkin? Lääkärilehti 50/2020 kirjoittaa pandemiasta ja posttraumaattisesta kasvusta. Lehdessä viitataan JAMA:n (Journal of The American Medical Association) artikkeliin siitä, että traumaattisen prosessin jälkeen psykologinen kasvu voi ilmetä mm. syvempinä ihmissuhteina, avoimuutena uusille mahdollisuuksille, omien voimavarojen parempana tuntemisena sekä elämän arvostuksen kasvuna. Positiivista voisi olla myös resilienssin (muotisana nykyään!) ja luovuuden lisääntyminen.

Toivotaan, että näin käy. Kunhan ensin saataisiin tauti hallintaan ja rokotukset riittämään ja se paljon puhuttu laumasuoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *