6. päivä

er

Eilen illalla kävimme La Pazin näköalatasanteella auringonlaskun aikaan katsomassa, näkyykö La Palma. Saarta ei erottunut, mutta taivaalle kohoava savu/tuhkapylväs erottui hyvin. Kävimme myös istahtamassa läheisen ravintolan terassilla. Pöytä pyyhittiin koronaohjeistuksen mukaan ennenkuin istuuduimme. Noin puolen tunnin kuluttua pöydän pinnasta tuntui käteen hiekkaa/tuhkaa. Sitä tulee siis jo tännekin. Lentoliikenne toimii ainakin vielä.

Purkaus jatkuu nyt kuudetta päivää. Kaikki aukot eivät enää syökse tulta, mutta osa tekee niin edelleen, ja laavan ja tulen seassa on myös räjähdyksiä aika ajoin. Tuhkaa ja laavankappaleita sataa, ihmisiä saarella on kehotettu suojautumaan sekä hengitysteitä että silmiä suojaavilla naamareilla. Laava on vielä noin 2km etäisyydellä merestä.

Vulkanologit ovat arvioineet, että purkaus kestää 1-3 kk, mutta varmuutta siitä ei ole.

Gobierno de Canarias on hankkimassa asuntoja heille, jotka ovat menettäneet omansa. Banaanisato on lähes menetetty, tuhkan peittämät hedelmät eivät kelpaa markkinoille. Solidaarisuuskeräykset – vaatteita, kenkiä, vuodevaatteita, elintarvikkeita – ovat tuottaneet tulosta. Apua viedään ja on jo viety La Palmalle.

Koronatilanne onneksi on helpottamassa. Teneriffa jatkaa tasolla 2.

2 thoughts on “6. päivä

  1. Hei Rauno,
    Kyllä, rtvc.es on näyttänyt koko ajan suoraa lähetystä Palmalta. Kirjoitan päivitykseen lisää.
    T. Riitta

  2. Tulee täällä Oulussakin seurattua La Palman tilannetta, ehkä jopa pahemmalta näyttää nyt lauantaina. Television Canarias en directo päivitys jopa kesken naisten lentopallo ottelun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *