5. päivä

mar

Meillä Teneriffalla näkymät ovat kuten ennenkin, eikä taivaalla tai horisontissa näy mitään uutta – näissä kuvissa ei tosin La Palma näkyisikään, ovat pohjoisen suuntaan.

Viides päivä purkausta. Säätiedotuksissa kerrottiin, että tuhkaa ja laavapölyä sataa Palmalla, kadut ja kaikki pinnat ovat sillä jo päällystetyt n. 3 cm kerroksella. Meteorologin mukaan tuhkaa saattaa tulla jo Teneriffalle asti, mutta vielä ei ole sen enempää informaatiota asiasta.
Minullakin olisi yksi lento mantereelle ensi viikolla. Toivon, että se toteutuu suunnitellusti.

Eilisen päivän olin taas lähes liimautuneena tv-ruutuun, ohjelmassa näytettiin tulista laavapurkausta, savu/tuhkapylvästä ja laavan alle romahtavia rakennuksia. Joissakin paikoissa asukkaat saivat luvan hakea omaisuuttaan taloista, joita laava ei ollut vielä saavuttanut. Heille annettiin 15 minuuttia aikaa hakea tärkeimpiä tavaroitaan. Omalle kohdalle ajatellen tuo aika pelottavan laavan uhan alla olisi aivan liian vähän. Pystyisikö tekemään juuri mitään tai varsinkaan päättämään, mitä ottaa mukaan?

Laavan kulku on hidastunut, eikä se ole vielä saavuttanut merta. Purkauksen kestoa on kuitenkin mahdoton arvioida, kuukauden, kuukausia?

Surullisia tarinoita kaiken menettäneistä ihmisistä, huolta tulevaisuudesta, tuhkasadettaa… Banaani on tärkein viljelyskasvi saarella. Sadonkorjuusta ollaan huolissaan, sillä vaikka banaaniviljelmät eivät olisikaan laavan alla, niille ei pääse, sillä monet tiet ovat poikki. Ja mitä tekee tuhka?

Espanjan kurssin opettaja sanoi eilen, että palmalaiset selviytyvät tilapäismajoituksella ja avustuksilla pari-kolme kuukautta, mutta sitten, niin vaikealta kuin se tuntuukin, saaren on vastaanotettava tulivuorituristeja, niitä, jotka haluavat tulla katsomaan luonnonilmiön jälkiä. Turismi on ainoa keino, jolla saari ja sen asukkaat voivat säilyä hengissä ja saada toimeentuloa. Samaa kerrottiin aamutv:ssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *