La Palma, neljäs päivä

eru

Myötätunnon kukkia palmalaisille! Minua surettaa kovasti tämä katastrofi, joka periaatteessa voisi tulla kenen kohdalle vain.
Neljäs päivä tulivuorenpurkausta, joka jatkuu edelleen aktiivisena, jopa hieman voimistuneena, sillä nyt odotetaan vielä yhden fissuuran aukeamista uuteen paikkaan. Eilinenkin päivä on evakuoitu asukkaita vaara-alueilta.

Noin 300 taloa on tuhoutunut, n. 6000 ihmistä on evakuoitu, yli 100 hehtaaria on tuhoutunut, paljon viljelyksiä on jäänyt laavan alle. Osa asukkaista on menettänyt kaiken, osa on ehtinyt ottaa jotakin tavaroitaan mukaan. Eläimiä on pelastettu myös.

Televisio näyttää koskettavia tarinoita heistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kaiken, mitä omistavat. Pieni osa on ehtinyt pelastaa jotakin, mutta moni on joutunut jättämään kaiken kiireesti laavavirran tai tulipalon uhatessa nurkan takana.

Laavan kielekkeet eivät ole vieläkään saavuttaneet merta. Sen kulku on hidastunut. Laava etenee noin 10 cm tunnissa. Väestöä on varoitettu myrkyllisistä kaasuista, joita syntyy, kun laava kohtaa meren. Myös tuhkasta ja ilmassa lentelevistä hyvin pienistä laavakappaleista aiheutuvasta vaarasta on informoitu. Suositellaan maskin ja silmälasien/suojalasien käyttöä saarella tuhoalueen lähellä.

Solidaarisuuskeräyksiä on aloitettu palmalaisten avustamiseksi.

Tänään alkaa virallisesti syksy, on syyspäiväntasaus.

One thought on “La Palma, neljäs päivä

  1. Raskas kokemus tämä luonnonilmiö, jota ei toivoisi olevan olemassa. Osaan eläytyä välittömän uhkan alla oleviin ihmisiin. Kun koronamyllerryksestäkään ei ole vielä päästy.

    Kiitos että kerrot asioista sieltä käsin katsoen. Erityisesti meitä kiinnostaa miten La Palman tapahtumat vaikuttavat Teneriffalla (pohjoisessa ja etelässä). Lähinnä savu, tuhka ja myrkylliset kaasut huolestuttavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *