Lämmin sää jatkuu

Tila

pue

Kuvat Puertosta: San Telmolta ja kaupungin yläpuolelta banaaniviljelysten takaa.

Meillä oli lämmin viikonloppu ja samanlainen sää jatkuu yleensä pitkälle syksyyn.

Lomaltapaluuliikenne jatkuu ja talvituristien saapuminen alkaa.
Lennoissa on jo ylitetty määrät, jotka saavutettiin ennen pandemiaa 2019. Tällä hetkellä tosin lentoyhtiö Iberian henkilökunta on lakossa, palkkavaatimukset syynä.

Santa Cruzissa on kaupungin toimesta joissakin kaupunginosissa häädetty tuholaisia. Kanariansaarten tavallisimmat tuholaiset (plagas) ovat torakat (cucarachas), rotat (ratas), hiiret (ratones) ja muurahaiset (hormigas).
Meillä ei onneksi ole näkynyt viime aikoina kuin muutamia pikkumuurahaisia. Torakat katosivat näkymättömiin, kun viemäriputket uusittiin. Rotat ovat pysyneet nyt poissa, mutta myrkkyjä pidetään varastorakennuksessa saatavilla.

La Palman tulivuorenpurkauksesta on kulunut vuosi. Luonto vaurioalueilla alkaa elpyä. Ensimmäinen, joka herää eloon on pino canario, kanarianmänty, joka alkaa versoa uusia vihreitä havuja palaneista puunrungoista.

P.S. Belairin B-talossa on ollut viime yönä tulipalo. Kukaan ei ole onneksi menettänyt henkeään.

Uutta vuotta

Tila

orpal

Kävimme uuden vuoden kävelyllä Orotavassa, päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Oli niin kirkas sää, että La Palman saari näkyi horisontissa Orotavan keskustasta katsottaessa. Tuhkapylväs, joka purkauksen aikana nousi ilmaan, on onneksi poissa. Eikä saari katkennut, mikä oli yksi hurjimmissa ennusteista.

Kävimme myös Hijuela del Botánicossa, pienessä kasvitieteellisessä puutarhassa Orotavan kaupungintalon yläpuolella. Siellä oli rauhallista ja mukavaa. Hyvä päiväkävely, etenkin kun autoillekin löytyi kuin ihmeen kaupalla parkkipaikka läheltä.

Kanarian aamu-uutisia ei näin juhlapäivinä tv:ssä ole. ”Ikiuutiset”, 24h-kanava, lähettää uutisia joka päivä. Taas, valitettavasti, sitä samaa: koronainfektiot lisääntyvät ympäri maailmaa, sairastuneiden määrät lasketaan monessa maassa jo sadoissa tuhansissa!

Ja kaiken tämän keskellä meidän on lähdettävä käymään Suomessa: tuli välttämätön meno.

Sadetta

Tila

ei

Yöllä satoi rankasti, ukkonen jyrisi ja salamoi. Sadevaroitus on voimassa edelleen. Nyt aamulla saamme taas chipi-chipi -sadetta.

La Palmalla on auennut uusi boca, josta on purkautunut uusi nopeasti etenevä laavakieleke peittäen mm. yhden hautausmaan. Sade ja tuhka ovat vaikeuttaneet liikkumista saarella.

Tänään vietetään ostelupäivää “black friday” – yritän välttää kauppoja, vietän mieluummin “älä osta mitään” -päivää.

Día de los muertos

Tila

diade

Näkymät Orotavasta ja Puertosta eiliseltä päivältä, joka oli día de los muertos, kuolleiden päivä. Hautausmaat täyttyvät yleensä tuolloin kukkalaitteista ja omaisista, jotka käyvät muistelemassa läheisiään, mutta sitä emme tänä vuonna käyneet ollenkaan katsomassa.

La Palman tulivuorenpurkaus hallitsee edelleen uutisia jo seitsemättä viikkoa. Tulivuoren jatkuva aktiviteetti aiheuttaa sen, että laavaa, pyroklasteja ja tuhkaa on ilmassa purkauksen vaikutusalueilla huolestuttavan paljon. Saarella vietiin eilen kukkia eräälle tuhkan peittämällä hautausmaalle, jonne omaiset eivät päässeet, helikopterilla. Kukkien terälehtiä pudotettiin tuhkan peittämille haudoille. Viidessä kunnassa koulut ovat nyt joutuneet etäopetukseen. Lentoliikenne saarelle on taas keskeytyksissä.

Kaikki saaret jatkavat koronan suhteen vihreillä liikennevaloilla, uusia sairastumisia on vain muutamia.

Koulupäivä

Tila

esc

Eilen oli taas ”koulupäivä”, eli espanjan kurssin tunnit. Yläkuva on koulureitiltä: taustalla oikealla oleva ruskeakattoinen ratkennus on instituutti, jossa myös EOI, Escuela Oficial de Idiomas, toimii. Ensi viikolla meillä on koe, examen, siispä kielioppi esille ja lukemaan viikonloppuna!

La Palmalla purkaus jatkuu. Tuhkapylväs ulottuu noin kahden kilometrin korkeuteen ja tuhka aiheuttaa paljon ongelmia lähialueen asukkaille: katuja, kattoja, terasseja ja kaikkia pintoja, joihin tuhka laskeutuu, on siivottava päivittäin. Tehokkaita hengityssuojaimia on edelleen käytettävä, sillä ilmassa ei ole vain tuhkaa vaan myös laavapartikkeleita. Binter lentää saarelle nyt vain päiväsaikaan, ei klo 18 jälkeen.

Mantereella valmistetaan moduulitaloja mm. Asturiassa ja Galiciassa. Näitä n. 60 neliömetrin asuntoja on tarkoitus kuljettaa La Palmalle kotinsa menettäneille. Tämä on tietysti ratkaisu vain osalle, myös muita uusia koteja tarvitaan.

Saarilla on aloitettu rokotukset influenssaa, gripe, vastaan sekä kolmannet koronarokotukset. Covid-rokotukset annetaan yli 70-vuotiaille sekä riskiryhmille.

Kylmää ja kuumaa

Tila

op

Pohjois-Suomessa on ollut kylmä yö, pakkasen puolella. Oulussa on nyt aamulla muutama lämpöaste, mutta yöllä näyttää sataneen lunta.
La Palman kuva on Kanarian television kuvaa. Kuuma laava vyöryy edelleen kaduille, rakennusten päälle, viljelyksille. Eilen evakuoitiin laavan reitiltä lisää asukkaita. Sekä pääministeri Sanchez että Kanarian pääministeri Torres puhuivat lähetyksessä ja lupasivat korvauksia niille, joiden talot ja maatilat ovat tuhoutuneet. Rakennuksia on tuhoutunut kokonaan tai osittain noin 1000, asuintaloja, liikehuoneistoja ym.

Yllättävää minulle oli, että vain 8% La Palman pinta-alasta on laavavirtojen tuhoamaa. Mutta rannikot ovat saarilla tiheään asuttuja, sillä tulivuorisaarilla on paljon asumiskelvotonta aluetta ”arriba”, ylhäällä rinteillä.

Olen viettänyt mukavia päiviä ihastuttavan ja rakkaan lapsenlapseni kanssa. Pian on kotiinpaluun aika.

Oulussa

Tila

syks

Syksyinen sää jatkuu Oulussa. Ei onneksi ole niin kylmää kuin oletin, raikas syyssää vain. Ei ole edes paljoa satanut.

Kuuntelin rtvc.es:n radiouutisia. La Palman purkaus on kestänyt nyt kolme viikkoa, loppua ei ole vielä näkyvissä. Virtaava laava muodostaa uusia kielekkeitä, jotka suuntaavat alas kohti merta. Uusia viljelyksiä ja asuttuja seutuja jää alle. Evakuointeja lisätään tarpeen mukaan.

Savu- ja tuhkapilvet vaihtavat suuntaa tuulten mukana. Tenerife Nortekin on ollut ajoittain suljettuna, mutta toiminnassa, kun tuulet kääntyvät.

Sunnuntaina toivon tuulten olevan otollisia paluulennolleni.

Siihen saakka mummoilen mielelläni.

Ennallaan toistaiseksi

Tila

palma

Meillä on pilvinen aamutaivas. Puolikas kuuta on näkyvissä.

La Palmalla jatkuu tulivuorenpurkaus ja laava, joka nyt syöksyy aukoista, on juoksevampaa kuin aiemmin. Taas pelätään laavan saavuttavan meren, jolloin muodostuu myrkyllisiä kaasuja. Kylät, jotka ovat vaarassa, ovat saaneet ohjeet suojautua ja pysyä kotona. Vulkanologeilla on ollut koko purkauksen ajan vaikeaa ennustaa, miten vuori käyttäytyy ja mihin tai millä nopeudella laava etenee. Se on nyt alle kahden kilometrin etäisyydellä rannasta.
Jotkut evakuoidut ovat saaneet palata koteihinsa.
Koulut on saarella suljettu toistaiseksi.

Huomiselle meteorologit ennustavat, että tuhkaa tulee tuulten mukana Gomeralle ja Teneriffalle.

6. päivä

Tila

er

Eilen illalla kävimme La Pazin näköalatasanteella auringonlaskun aikaan katsomassa, näkyykö La Palma. Saarta ei erottunut, mutta taivaalle kohoava savu/tuhkapylväs erottui hyvin. Kävimme myös istahtamassa läheisen ravintolan terassilla. Pöytä pyyhittiin koronaohjeistuksen mukaan ennenkuin istuuduimme. Noin puolen tunnin kuluttua pöydän pinnasta tuntui käteen hiekkaa/tuhkaa. Sitä tulee siis jo tännekin. Lentoliikenne toimii ainakin vielä.

Purkaus jatkuu nyt kuudetta päivää. Kaikki aukot eivät enää syökse tulta, mutta osa tekee niin edelleen, ja laavan ja tulen seassa on myös räjähdyksiä aika ajoin. Tuhkaa ja laavankappaleita sataa, ihmisiä saarella on kehotettu suojautumaan sekä hengitysteitä että silmiä suojaavilla naamareilla. Laava on vielä noin 2km etäisyydellä merestä.

Vulkanologit ovat arvioineet, että purkaus kestää 1-3 kk, mutta varmuutta siitä ei ole.

Gobierno de Canarias on hankkimassa asuntoja heille, jotka ovat menettäneet omansa. Banaanisato on lähes menetetty, tuhkan peittämät hedelmät eivät kelpaa markkinoille. Solidaarisuuskeräykset – vaatteita, kenkiä, vuodevaatteita, elintarvikkeita – ovat tuottaneet tulosta. Apua viedään ja on jo viety La Palmalle.

Koronatilanne onneksi on helpottamassa. Teneriffa jatkaa tasolla 2.

5. päivä

Tila

mar

Meillä Teneriffalla näkymät ovat kuten ennenkin, eikä taivaalla tai horisontissa näy mitään uutta – näissä kuvissa ei tosin La Palma näkyisikään, ovat pohjoisen suuntaan.

Viides päivä purkausta. Säätiedotuksissa kerrottiin, että tuhkaa ja laavapölyä sataa Palmalla, kadut ja kaikki pinnat ovat sillä jo päällystetyt n. 3 cm kerroksella. Meteorologin mukaan tuhkaa saattaa tulla jo Teneriffalle asti, mutta vielä ei ole sen enempää informaatiota asiasta.
Minullakin olisi yksi lento mantereelle ensi viikolla. Toivon, että se toteutuu suunnitellusti.

Eilisen päivän olin taas lähes liimautuneena tv-ruutuun, ohjelmassa näytettiin tulista laavapurkausta, savu/tuhkapylvästä ja laavan alle romahtavia rakennuksia. Joissakin paikoissa asukkaat saivat luvan hakea omaisuuttaan taloista, joita laava ei ollut vielä saavuttanut. Heille annettiin 15 minuuttia aikaa hakea tärkeimpiä tavaroitaan. Omalle kohdalle ajatellen tuo aika pelottavan laavan uhan alla olisi aivan liian vähän. Pystyisikö tekemään juuri mitään tai varsinkaan päättämään, mitä ottaa mukaan?

Laavan kulku on hidastunut, eikä se ole vielä saavuttanut merta. Purkauksen kestoa on kuitenkin mahdoton arvioida, kuukauden, kuukausia?

Surullisia tarinoita kaiken menettäneistä ihmisistä, huolta tulevaisuudesta, tuhkasadettaa… Banaani on tärkein viljelyskasvi saarella. Sadonkorjuusta ollaan huolissaan, sillä vaikka banaaniviljelmät eivät olisikaan laavan alla, niille ei pääse, sillä monet tiet ovat poikki. Ja mitä tekee tuhka?

Espanjan kurssin opettaja sanoi eilen, että palmalaiset selviytyvät tilapäismajoituksella ja avustuksilla pari-kolme kuukautta, mutta sitten, niin vaikealta kuin se tuntuukin, saaren on vastaanotettava tulivuorituristeja, niitä, jotka haluavat tulla katsomaan luonnonilmiön jälkiä. Turismi on ainoa keino, jolla saari ja sen asukkaat voivat säilyä hengissä ja saada toimeentuloa. Samaa kerrottiin aamutv:ssä.