Teiden kierros

tei

Teimme taas Teiden kierroksen. Kuvissa vuori joka suunnasta: itäpuolelta, josta lähdimme, etelästä (hissitolpat näkyvissä), lounaasta (Teiden ”sierain” näkyvissä) ja paluumatkalla länsipuolelta. Eikä tuo majesteetillinen vuori koskaan jätä kylmäksi.

Hieman faktoja, vaikkapa kertaukseksi:

Teide on kolmanneksi korkein (3718m merenpinnasta) tulivuori maapallolla, kaksi korkeampaa löytyy Havaijilta. Teide on muodostunut nykyisen kaltaiseksi noin 170 000 vuotta sitten. Tätä aiemmin sen paikalla oli vielä korkeampi, sittemmin luhistunut vuori, josta on muodostunut nykyäänkin näkyvillä oleva suuri kraateri Las Cañadas, kertovat tutkijat. Viimeisen 20 000 vuoden aikana päävuoren ympärille on syntynyt sivukraatereista uusia pienempiä vuorimuodostelmia.

Teide on purkaantunut viimeksi vuonna 1909. Silloin sivukraateri Chinyeron purkaus kesti noin kymmenen päivää. Montaña Negran, Teiden sivulla olevan tulivuoren purkauksen laavavirta vuonna 1707 tuhosi suuren osan silloista Garachicon rannikkokaupunkia.

Eniten minua ihmetyttää se, että faktoja etsiessäni löysin tiedon, jonka mukaan Teide jatkuu vielä n. 7000 metriä merenpinnan alapuolelle! Käsittämättömiä mittoja. Ei ihme, että guanchit ovat palvoneet vuorta ja uskoneet sen uumenissa asustaviin jumalolentoihin.

islas

Se, mitkä saaret näkyvät Teneriffalle, riippuu säästä. Nyt näimme La Palman saaren, joka keskikohtansa mataluuden takia näyttää kahdelta erilliseltä saarelta sekä Gomeran, joka oli pilviverhon takia hieman sumeana.

Gomeralle aiomme tehdä pikkureissun ehkäpä jo ensi viikolla.

4 thoughts on “Teiden kierros

  1. Hei Raija-Liisa, kiitos kommentistasi. Oli mukavaa, että kävit näyttelyssäkin! Uusia näyttelyajatuksia on vireillä.
    Riitta

  2. Hola!
    Kiitos taas viesteistä. Odottavin mielin aina avaan blogisi ja olen lukenut kirjoituksesi innoissani, jo monta vuotta. Taidenäyttelyssäsi kävimme v 2016, onko uutta nyt lainkaan tiedossa kun teillä uusia suunnitelmia. Hyvää, aurinkoista kevättä.

  3. Kiitos kommentistasi, ilahduttaa, kun on lukijoita, jotka ovat olleet mukana pitkään!
    Riitta

  4. Olen käynyt vuonna 2013 Puerto de Crutz:sissa. Sivujasi olen seurannut usean vuodenajan. Sivujasi on miellyttävä lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *