Gomera 2

Tila

gom2

Toisena päivänä Gomeralla suuntasimme carretera GM-2:sta Garajonayn luonnonpuistoon. Jylhiä kivimuodostelmia ja viidakkomaista metsää sieltä löytyi. Nousimme taas pilvien korkeuteen ja siellä oli kosteaa ja viileää, vain noin 10 astetta, mutta San Sebastiániin palattua oli taas aurinkoista ja lämmintä. Nuoret viettivät vielä pari tuntia rannalla ennen laivan lähtöä.
Meri oli rauhallinen, laiva ei keinuttanut ja paluumatka kotiin sujui muutenkin mukavasti.
Jos et ole käynyt Gomeralla, reissu sinne kannattaa tehdä! Löytyy rauhallinen ja kaunis saari, jossa on paljon vaellusmahdollisuuksia. Eikä turistejakaan ole liikaa.
– Ja Silbo-vihellyskieltäkin kuulimme sattumalta Mirandor de Abranten ravintolassa edellisenä päivänä.

Gomera

Tila

go

Tänään olemme Gomeralla. Tulimme aamulaivalla Cristianoksesta ja aluksi ajelimme San Sebastianista GM-1:stä pohjoiseen, Hermiguaan ja Aguloon. Sieltä nuoret kiipesivät pari kilometriä jyrkkää vaelluspolkua ylös Mirador de Abranteen. Me valitsimme autoreitin, lähes kymmenen kilometriä kapeaa mutkatietä. Miradorilla on ravintola ja siellä vuoren seinämään kiinnitetty lasiterassi ”tyhjän päällä”. Aluksi pilvet estivät kaiken näkyvyyden, mutta syötyämme sää selkeni ja hienot maisemat tulivat esiin.
Teideä tietysti ihailimme täältäkin.

Vaikutelma: Gomera on kaunis pieni saari, täältä löytyy upeita maisemia ja miellyttävä pääkaupunki San Sebastian.

Teiden kierros

Tila

tei

Teimme taas Teiden kierroksen. Kuvissa vuori joka suunnasta: itäpuolelta, josta lähdimme, etelästä (hissitolpat näkyvissä), lounaasta (Teiden ”sierain” näkyvissä) ja paluumatkalla länsipuolelta. Eikä tuo majesteetillinen vuori koskaan jätä kylmäksi.

Hieman faktoja, vaikkapa kertaukseksi:

Teide on kolmanneksi korkein (3718m merenpinnasta) tulivuori maapallolla, kaksi korkeampaa löytyy Havaijilta. Teide on muodostunut nykyisen kaltaiseksi noin 170 000 vuotta sitten. Tätä aiemmin sen paikalla oli vielä korkeampi, sittemmin luhistunut vuori, josta on muodostunut nykyäänkin näkyvillä oleva suuri kraateri Las Cañadas, kertovat tutkijat. Viimeisen 20 000 vuoden aikana päävuoren ympärille on syntynyt sivukraatereista uusia pienempiä vuorimuodostelmia.

Teide on purkaantunut viimeksi vuonna 1909. Silloin sivukraateri Chinyeron purkaus kesti noin kymmenen päivää. Montaña Negran, Teiden sivulla olevan tulivuoren purkauksen laavavirta vuonna 1707 tuhosi suuren osan silloista Garachicon rannikkokaupunkia.

Eniten minua ihmetyttää se, että faktoja etsiessäni löysin tiedon, jonka mukaan Teide jatkuu vielä n. 7000 metriä merenpinnan alapuolelle! Käsittämättömiä mittoja. Ei ihme, että guanchit ovat palvoneet vuorta ja uskoneet sen uumenissa asustaviin jumalolentoihin.

islas

Se, mitkä saaret näkyvät Teneriffalle, riippuu säästä. Nyt näimme La Palman saaren, joka keskikohtansa mataluuden takia näyttää kahdelta erilliseltä saarelta sekä Gomeran, joka oli pilviverhon takia hieman sumeana.

Gomeralle aiomme tehdä pikkureissun ehkäpä jo ensi viikolla.

Gomera

Tila

image

San Sebastianin kaupungin keskustasta löytyy Kanariansaarten vanhin rakennus Torre del Conde, 1400-luvun puolivälistä. Kolumbuksen kerrotaan lähteneen tältä saarelta Amerikanmatkalleen. Tarina kertoo lähdön viivästyneen noin kuukaudella, koska saarella eleli Kolumbuksen silloinen ihastus, nuori nainen.

Kaupunki on pieni ja rauhallinen, ja täältä löytyy kauniita vanhoja rakennuksia. Jyrkille rinteille rakennetut asumukset ihmetyttävät. Hintataso on Puerton kanssa aika lailla sama.

Tänne voisi tulla toistekin ”lomalle”.

La Gomera

Tila

image

Ja nyt ollaan perillä Gomeralla, San Sebastianissa, joka vaikuttaa ensinäkemältä oikein mukavalta pikkukaupungilta.

Gomeralle

Tila

image
Aamuvarhaisella Gomeralle lähdössä. Nyt odotellaan Santassa kuljetusta Los Christianosiin.