Teiden lumi

Tila

tim

Viikonlopun sateissa Teide sai lisää lumipeitettä. Saharasta on tulossa calimaa, mutta ennusteiden mukaan se ei ulotu Teneriffalle asti vaan jää Lanzaroten ja Fuerteventuran tienoille itäisille saarille (islas orientales).

Pitkästä aikaa – vuosia väliä – kävin teatro Timanfayassa, jossa esitettiin Tina Turner -tribuutti. Sali oli täynnä väkeä, suomalaisia vähän. Esitys oli hieno!

Karnevaalien lähestyminen näkyy jo Puertossakin, esiintymislava on rakennettu Muellen parkkipaikalle, jossa jo eilen illalla oli toimintaa. Ilotulituskin paukahteli illalla.

Mantereella Madridissa ja Santiago de Compostelassa on järjestetty suuria mielenosoituksia julkisen terveydenhuollon parantamiseksi ja resurssien lisäämiseksi.

Meillä saarilla otetaan maaliskuun alussa käyttöön uusi malli julkisen terveydenhuollon tehostamiseksi.

Lunta ja luksusta

Tila

ta

Teideä en ole vielä onnistunut kuvaamaan kokonaan valkoisessa lumipeitteessään, koska aurinko sulattaa päiväsaikaan yöllä sataneen lumen osittain pois.

Taoron entisessä luksushotellissa (Gran Hotel de Taoro) – kuvassa mäellä – on vihdoinkin alkanut remontti tämän vuoden tammikuun lopussa. Tämä hienostohotelli avattiin jo vuonna 1890 ja se toimi hotellina ja kasinona vuoteen 1975 saakka. Sitten hotelli koki yli 40 vuoden tauon toiminnassaan. Nyt Puerton kaupunki, Gabildo de Tenerife ja yksi suuri hotelliketju ovat mukana remontissa, joka tulee maksamaan arvioiden mukaan 35 miljoonaa euroa. Kalliiksi tulee!
Hotellin on luvattu palaavan entiseen loistoonsa kesällä 2024.

Espanjan hallinnosta

Tila

pal

Oli sateinen yö. Aamullakin oli pilvistä, viileää, vain +13. Talvi. Päivälämpötila nousee auringon myötä pariinkymmeneen asteeseen. Lisää sadetta on luvassa.

Kuva Teidestä on muutaman päivän takaa auringon laskun aikaan. Teideä ei voi koskaan kuvata liikaa! Ja mikä värikombinaatio taivaalla!
Alakuvassa on moottoritie TF-5:n vieressä kasvissa palmuissa rottapannat. Kuva on La Veran risteyksen lähistöltä.

Espanjan hallinnossa on jo useamman päivän ollut käynnissä uusien edustajien valinta Tribunal Constitucionaliin (perustuslakituomioistuin). Ymmärrän, että tämä tuomioistuin on se, joka sanoo lainsäädännössä ”viimeisen” sanan.

Siitäpä minulle tuli -vihdoinkin- tarve perehtyä hieman maan hallintoon.
Lyhyesti näin:
Espanja on perustuslaillinen monarkia. Parlamentti jakaantuu ylähuoneeseen eli senaattiin ja alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen (Congreso de los Diputados). Toimeenpanovaltaa käyttää ministerineuvosto (Cobierno), jolla on pääministeri. Hänet valitaan kuninkaan suosituksesta. Kuningas on valtionpäämies.

Espanja koostuu itsehallintoalueista, autonomioista, joita on kaikkiaan 17. (Lisäksi on kaksi autonomista kaupunkia, Ceuta ja Melilla). Niillä kaikilla on oma hallintonsa. Esim. Kanariansaarilla on Cobierno de Canarias, Kanarian hallitus, jolla oma presidente, pääministeri.

Mutkikasta, eikö?

Gran roscón

Tila

ros

Eilen olí pitkän pullan päivä. Gran Roscón on perinneleivonnainen, joka liittyy joulunviettoon ja tietäjien saapumiseen. Jo useampana vuotena olemme olleet osallistuneet Orotavassa hyväntekeväisyystapahtumaan, jossa pienellä summalla saa palan rosconia ja tuotoilla autetaan paikallisia taloudellisissa vaikeuksissa olevia perheitä.
Tänä vuonna maksu pulla-annoksesta oli vapaaehtoinen.
Pullaan kerrottiin nyt käytetyn 240kg jauhoja, 1000kg täytekreemiä, 150kg sokeroituja hedelmiä, 18kg hiivaa ja leivonnaisilla oli pituutta kaikenkaikkiaan yli 500 metriä.

Tänään on joulun odotetuin päivä: tietäjät saapuvat illalla ja tuovat lapsille lahjat. Orotavan kulkue alkaa illalla klo 20 aikoihin ja tänä vuonna osan reitistä kulkue etenee äänettömänä. Tämä osuus on tarkoitettu avuksi autismiongelmaisille tai muille, joille kulkueen tuottama meteli aiheuttaa ahdistusta.

– Eilen päivällä ehdimme tehdä myös Teiden kierroksen. Siellä oli tungosta etenkin kaikilla näköala- ja parkkipaikoilla.

Talvimyrsky ja lunta Teidellä

Tila

nieve

Niin tuli lumi Teidelle sateiden mukana, vasta 26.12. Nyt kaikki tiet Teidelle on lumen ja huonon sään vuoksi suljetut.

Yön meillä on myrskynnyt, voimakkaat tuulenpuuskat ovat viuhuneet läpi yön ja tuulet jatkuvat edelleen.
Teneriffalla Izañan observatoriolla on mitattu tuulenpuuskien nopeudeksi 114 km tunnissa.
Kivivyöryjä, puista irronneita oksia ja lehtiä, paikoin sähköongelmia, calimaa. Kaikkia näitä on ilmoitettu yöllä hätäkeskukseen. Saarista eniten myrsky on raivonnut Teneriffalla. Huono sää jatkunee loppuviikkoon.

Meillä onneksi palmut siivottiin noin vuosi sitten, joten nyt vain yksittäisiä lehviä on pudonnut. Ulos ei kannata tänään mennä, sen verran voimakkaita tuulenpuuskat ovat.

Antibioottiresistenssistä

Tila

te

Ei saanut Teide vielä lunta huipulleen, meillä on ollut lämmintä ja vähäsateista.

Eilisessä rtvc.es:n aamulähetyksessä yhtenä aiheena oli koko maailmaa koskettava ongelma, antibioottiresistenssi, se, että liikaa käytettynä antibiootit menettävät tehonsa ja bakteerit mutatoituvat niin, ettei meillä ole enää keinoja hoitaa vakavia infektioita. Mitä enemmän antibiootteja käytetään ja on käytetty, sitä enemmän teho laskee. Asia on tiedetty jo vuosikymmeniä, mutta nyt se alkaa olla totta.

Kanariansaaret ovat yksi alueista, joissa esiintyy runsaasti antibioottiresistenttejä bakteereja, superbakteereja.

Faktoja, jotka lisäävät ongelmaa:
-60% espanjalaisista on kotonaan antibiootteja
-30% heistä ei tunne resistenssiongelmaa
-35% ei pidä ongelmaa vakavana
-46% on käyttänyt antibiootteja viimeisen kuuden kuukauden aikana

Resistenttien bakteerien aiheuttamiin infektioihin menehtyy enemmän ihmisiä kuin kuolee liikenneonnettomuuksissa.

Ennustetaan, että vuonna 2050 bakteeriresistenssi on ensimmäisellä sijalla kuolinsyistä. (Lähde rtvc.es)

Kuuta kurkottelemassa

Tila

kuu

Kotona taas ja matkaväsyt pois levättynä. On täydenkuun aika. Siispä kuun kanssa täytyy leikitellä; kumppani melkein toi minulle kuun taivaalta.

Teide oli paikallaan aamuauringon noustessa. Aina se on kuitenkin varalta tarkistettava. Kaikki hyvin täällä omassa pikkumaailmassa siis.

Meille ennustetaan sateita. Aina ennusteet eivät onneksi toteudu. Mantereella on satanut niin runsaasti, että siellä on paikoittain pahoja tulvaongelmia.

La Palmalla maaperästä nousee purkausalueella edelleen kaasuja, lähinnä hiilidioksidia, joillakin paikoin vaarallisen paljon. On asuntoja, joissa ei voi vieläkään asua kaasuongelmien takia. Evakuoituja asuu edelleen hotellimajoituksessa. Hallinto saa kritiikkiä siitä, että luvattujen moduulitalojen valmistuminen ja luovuttaminen kotinsa menettäneille on hidasta. Tulivuorenpurkauksesta on jo vuosi aikaa.

Yksi päivän aiheista Kanarian uutisissa oli se, että koronapandemia rajoituksineen, tulivuorenpurkaus, metsäpalot sekä sota Ukrainassa seurauksineen tekevät mahdolliseksi sen, että seuraava pandemia on mielenterveysongelmien lisääntyminen.

Aamulla

Tila

ase

Aamuauringossa näyttäytyvää Teideä ei malta olla kuvaamatta yhä uudelleen, se on niin komea! Ja kotipihan ruusut kukkivat taas. Meillä aurinko nousi tänään klo 7.46 ja laskee klo 20.19. Kovin paljon nämä ajat eivät vuoden mittaan vaihtele, päivät ovat valoisia ja yöt pimeitä.

Alakuvassa on näkymä Puerton kaupungintalon pihalta merivesialtaiden suuntaan. Toisessa kuvassa on Alcampon takana San Jeronimon teollisuusalueella jo muutamia viikkoja pysäköitynä ollut bussi, jossa on hygieniatilat, suihku ja wc asunnottomille. Auton kyljessä näyttää olevan Kanarian hallituksen logo ja Gran Canarian katuosoite. En tiedä missä bussi kulkee ja milloin, mutta ajatuksena se on hyvä, sillä saarilla on asunnottomia kulkijoita rannoilla ja joissakin barrancoissakin – sekä muutamissa luolissa, kerrotaan.

Pakolaisia on jälkeen kerran yöllä saapunut Fuerteventuralle ja Lanzarotelle. Tulijoiden alkuperämaat ovat yleensä Marokko, Länsi-Sahara, Mauritania, Senegal.

Lapsen kanssa

Tila

ain

Ouluun on tullut kesä, vaikkakin kevyttoppatakilla on ollut käyttöä kylmän viiman takia. Tai sitten se on tottumiskysymys: oululaiset kyllä kulkevat kesätamineissa.
Viikko on vierähtänyt nopeasti ja lapsenlapsi on tuonut siihen paljon iloa ja ihania hetkiä. Niinpä siitä jaettavaksi eilinen iltakävelyjuttu:
Palasimme puistosta, poikani, lapsenlapsi ja minä. Kolmivuotias on yllättävän vikkelä ja nopea, joten mummo oli hitaampi ja jäi jälkeen. Lapsenlapsi pysähtyi, käännähti ja sanoi: -Mummo, juokse! No, kävelin, kun juokseminen ei oikein onnistu ja kun saavutin heidät, lapsi antoi tukikommentin: -Hyvä mummo, voitit!

*******

Uusien sääntöjen mukaan Teidelle ei saa enää ajaa omalla/vuokra-autolla (myös motot ym yksityisajoneuvot on kielletty) klo 9-17, El Portillossa, Vilaflorissa ja Chiossa on pysäköintialueet, joista järjestyy linja-autokuljetus loppumatkan.
Kauttakulku on sallittu Teiden tietä, jos tarkoituksena on päästä tätä kautta paikkakunnalta toiselle saarella eikä pelkkä Teide-turismi.

Sombrero

Tila

som

Pari päivää sitten Teidellä oli hattu. Siitä seurasi se, mikä niin monesti aiemminkin: sään muutos ja eiliset rankat sadekuurot iltapäivällä. Ne eivät tosin kestänyt pitkään, onneksi.

Orotavassa on eilen alkanut IX Festival de lana de Canarias, villafestivaali. Tapahtuma jatkuu loppuviikon. Plaza de Constituciónilla on näyttely, työpajoja eri paikoissa. Aiempien vuosien kokemuksella suosittelen!

Viikonloppuna on San Juan de Ramblan yläkylillä Hippie Market Finca San Juanissa. Se kiinnostaisi myös, mutta olen vapuksi sopinut muuta tekemistä.

Aamu-uutisissa kerrottiin tänä aamuna pienten lasten hepatiitista, maksatulehduksesta, joka kiertää nyt useissa maissa. Taudin aiheuttaa adenovirus ja pahimmillaan sairaus voi olla vakava. Espanjassa on todettu 13 lasten hepatiittitapausta.

Uusi koronavariantti XE infektoi nyt. Se on omicronia tartuttavampi, mutta vaarattomampi. – Yllättävän paljon täällä käytetään maskeja vapaaehtoisesti! Esimerkiksi eilen isohkossa ruokakaupassa melkein kaikilla oli maskit.

Kanarialla nuorisotyöttömyys on korkeissa lukemissa, ei vain Espanjan vaan koko Euroopan mittakaavassa.

Mitä muuta? Korruptio-oikeudenkäyntejä on menossa, pakolaisveneitä on taas saapunut naapurisaarelle, ja suurimpana huolena on tietysti sota ja sen laajenemisen uhka. Huoh! Ei hyvältä näytä.

P.S. Tänään HUC:n tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Tämä on hyvä uutinen, jonka ilmoitti Sanidad Cobcan.