Faasiin 2

fase

Teneriffa pääsi faasiin 2, corona alkaa hellittää otettaan. Myös Gran Canaria on nyt faasissa 2, Fuerteventura jäi vielä faasiin 3. Lanzarote, La Palma ja El Hierro ovat jo faasi 1:ssä. (Kuva kaapattu rtvc.es -aamulähetyksestä). Tuntuu jo helpottavalta, vaikka omassa elämässä ei yökerhojen avautuminen tunnukaan. Taudin väheneminen on se, joka antaa vapauden tunnetta, vaikka maskeja ym turvatoimia on vielä käytössä.

La Palmalla varaudutaan tulivuorenpurkaukseen. Saaren järistykset jatkuvat ja seismistä aktiviteettia on rekisteröity jo yli 4500 kertaa. Magmaa, joka etsii tietä ulos, kerrotaan olevan saaren pinnan alla 11 miljoonaa kuutiometriä. Käsittämättömän suuri määrä! Saaren kuori on liikkunut nyt 10cm, tutkijat mittaavat paitsi maankuoren liikkumista, myös erittyviä kaasuja, joista voidaan ennakoida tulevaa.

Saarella on annettu jo evakuointiohjeita väestölle. El Pasossa, joka on aktiviteettialueella, viranomaiset ovat kiertäneet ovelta ovelle antamassa informaatiota siitä, mitä on tehtävä mahdollisessa evakuointitilanteessa. On kehotettu varaamaan mukaan reppu tai vastaava, siihen vaihtovaatetta, lääkkeet, känny latureineen, henkilöpaperit ja muuta välttämätöntä.

Voi olla, että purkauksesta tulee pieni ja paikallinen ilman suuria vaurioita. Mutta huonossa tapauksessa voi toteutua ennuste saaren osan romahtamisesta mereen ja sitä seuraavasta tsunamista, joka vaikuttaisi laajalle. Meille Teneriffalle voisi lyödä lähes 100 m korkea aalto. Tätä emme tietenkään toivo. Odotellaan ja toivotaan parasta.

Päivän refrán: ”El que calla, otorga”, ”Vaikeneminen on myöntymisen merkki”.

2 thoughts on “Faasiin 2

  1. Huh miten pelottava ajatus … 100 metriä korkea aalto! Onko siitä laskettu jotakin ennusteita mille alueelle ko. aalto voisi iskeä? Iskeekö Teneriffan pohjoisosiin vai myös eteläosiin? (Siis jos pahin tapahtuu. Sehän olisi katastrofi ja tarkoittaisi valtavia inhimillisiä ja taloudellisia menetyksiä.)

    Tämä menee fiktion puolelle: Pitäisi porata reikä, jota pitkin magma pääsisi hallitusti purkautumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *