Faasiin 2

Tila

fase

Teneriffa pääsi faasiin 2, corona alkaa hellittää otettaan. Myös Gran Canaria on nyt faasissa 2, Fuerteventura jäi vielä faasiin 3. Lanzarote, La Palma ja El Hierro ovat jo faasi 1:ssä. (Kuva kaapattu rtvc.es -aamulähetyksestä). Tuntuu jo helpottavalta, vaikka omassa elämässä ei yökerhojen avautuminen tunnukaan. Taudin väheneminen on se, joka antaa vapauden tunnetta, vaikka maskeja ym turvatoimia on vielä käytössä.

La Palmalla varaudutaan tulivuorenpurkaukseen. Saaren järistykset jatkuvat ja seismistä aktiviteettia on rekisteröity jo yli 4500 kertaa. Magmaa, joka etsii tietä ulos, kerrotaan olevan saaren pinnan alla 11 miljoonaa kuutiometriä. Käsittämättömän suuri määrä! Saaren kuori on liikkunut nyt 10cm, tutkijat mittaavat paitsi maankuoren liikkumista, myös erittyviä kaasuja, joista voidaan ennakoida tulevaa.

Saarella on annettu jo evakuointiohjeita väestölle. El Pasossa, joka on aktiviteettialueella, viranomaiset ovat kiertäneet ovelta ovelle antamassa informaatiota siitä, mitä on tehtävä mahdollisessa evakuointitilanteessa. On kehotettu varaamaan mukaan reppu tai vastaava, siihen vaihtovaatetta, lääkkeet, känny latureineen, henkilöpaperit ja muuta välttämätöntä.

Voi olla, että purkauksesta tulee pieni ja paikallinen ilman suuria vaurioita. Mutta huonossa tapauksessa voi toteutua ennuste saaren osan romahtamisesta mereen ja sitä seuraavasta tsunamista, joka vaikuttaisi laajalle. Meille Teneriffalle voisi lyödä lähes 100 m korkea aalto. Tätä emme tietenkään toivo. Odotellaan ja toivotaan parasta.

Päivän refrán: ”El que calla, otorga”, ”Vaikeneminen on myöntymisen merkki”.

Instituto

Tila

ins

Kuvia koulusta, jossa olen kurssilla. Kaikilla kouluilla on täällä korkeat aidat. Muurin yläpuolella vielä metallinen verkko, aita on ainakin viisi metriä korkea. Pieni metalliportti on sisällä pihalla, se avataan tasan klo 16, jolloin kurssi alkaa. Koronarajoitukset ovat syynä portin sulkuun. Huomaathan palmujen metalliset vyöt? Ne ovat estämässä rottien kiipeämistä palmuihin yöaikaan!
Kuvan luokassa otin puolisalaa, kun opettaja pyysi ottamaan älykännyt esille ja etsimään netistä tehtäväsivun.

Uutisista:
Koska merenkäynti on ollut rauhallista viime aikoina, pakolaisveneitä on saapunut lisää saarille, eilen Gran Canarialle, Teneriffalle ja Lanzarotelle, yhteensä kuusi venettä. Mukana on ollut myös lapsia. Tulijoita on ollut sekä Saharan eteläpuolelta että pohjoisemmasta Afrikasta (subsahariano y magrebí).

La Palmalla jatkuvat järistykset etenkin Cumbre Viejan alueella. Magma sanotaan nyt olevan kolmen kilometrin syvyydessä, se siis pyrkii kohti saaren pintaa. Keltainen varoitus on voimassa ja muutoksia tarkkaillaan aktiivisesti. Joitakin maanvyörymiä on ollut ja asukkaat ovat tunteneet järistyksiä. Odottava ja hieman levoton tunnelma on saarella, vaikka viranomaiset rauhoittelevat ettei vaaraa ole.

Etelään on luvattu sateita. Meilläkin tuli juuri ihan vähän chipi-chipi-sadetta (tihkua).

Päivän refrán:”El que tiene tienda que la atienda y si no que la venda” merkitsee, että sen, jolla on yritys (tässä: kauppa), täytyy itse pitää siitä huolta tai luopua siitä.

Terremoto

Tila

terremotoelhierro

El Hierrolla järisee taas. Eilen saarella on mitattu voimakkuudeltaan 5,1 Richterin terremoto, maanjäristys, joka oli ollut tunnettavissa myös naapurisaarilla.  Harmillista siksi, että suunnitelmissamme oli vuodenvaihteen jälkeen käydä muutaman päivän reissu El Hierrolla.

– Seurataan, miten tilanne kehittyy…

Kuva on lainattu Instituto Geográfico Nationalin nettisivuilta.