Kiireitä

ayu

Mitä te siellä Teneriffalla teette? Miten saatte aikanne kulumaan? Näitä kysymyksiä kuulee aina silloin tällöin Suomessa, kun tapaa ihmisiä, jotka ajattelevat, että Kanariansaaret ovat vain rantaa ja ravintoloita. Nämä kyselyt huvittavat meitä monesti ja tulevat mieleen varsinkin silloin, kun on kiireinen päivä. Eilen oli sellainen.

Aamulla piti kiirehtiä Puertoon vakuutusyhtiön ’tecnicon’ takia. Hän saapuikin ajallaan, jopa hieman etuajassa. Mutta yläkerran asukas ei ollut kotona, joten asia jäi vielä kesken. Minulle soitetaan sitten, kun prosessi jatkuu. Minun ei tarvi tehdä mitään, vakuutus hoitaa.

Sittenpä piti kiirehtiä Orotavan kaupungintalolle (sieltä kuvat), sillä minulla oli varattu aika, cita previa, certificado de viajea varten. Jos joku ei muista tai tiedä, residencian (oleskelulupa) omaava ja empadronamienton (kaupungin asukkaaksi kirjautuminen) omaava saa tuolla dokumentilla 75% alennuksen matkasta saarelta toiselle tai saarelta mantereelle, siis Espanjaan. Certificado on voimassa vain 6 kk, lyhyen aikaa!

Sen jälkeen oli palattava takaisin Puertoon, jossa ehdin viettää pienen siestan ennen espanjan kurssin alkua. Turhaan huolehdin tasosta, se oli juuri minulle sopiva, ei liian helppo, mutta ei liian vaikeakaan. Kielioppipainotteinen, siitä pidän. Osallistujien ikähaitari oli 31-80v. Kaikki olivat asuneet pitkään, vuosia, saarella. Eikä muita suomalaisia kuin minä, hyvä. Kerrattiin verbien aikamuotoja. Minua kiinnostaa kovasti erot castellanon, virallisen espanjan, ja Kanarialla puhuttavan kielen välillä. Niitäkin opin uusia. Opettaja onneksi perehdytti meitä myös näihin eroavaisuuksiin. (Kieliopista pitäville tiedoksi, että Kanarialla ei käytetä preterito perfekto compuestoa – haber + participio – vaan preterito perfecto simpleä, mantereella ppc:tä käytetään).

Uutisista:
La Palmalla järisee. Saarella on annettu keltainen varoitus maanjäristysten varalle saaren eteläosissa. Viikonlopusta lähtien saarella on ollut lukuisin pieniä järistyksiä, joita osa on ollut tunnettavissa. Maankuoren alla sijaitseva magma liikahtelee kilometrien syvyydessä. Jännityksellä odotetaan, mitä on tulossa.

Mantereella Malagan seudun suuri maastopalo on saatu sammutettua.
Espanjan hallitus ja Katalonian edustajat neuvottelevat alueen itsenäisyyspyrkimyksistä.

Päivän refrán: ”El hombre y el oso, cuanto más feo hermoso” – ’mies ja karhu, mitä rumempi, sitä ihanampi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *