Lounaalla maalauskurssin kanssa

Tila

almu

Maalauskurssin kanssa kävimme lounaalla La Verassa sijaitsevassa ravintolassa Cruz del Rayossa. Minulle tämmöiset ruokailut toimivat myös kielikylpynä ja tehokas oli tämäkin. Ymmärrän – ja osaan osallistuakin – jos minulle puhutaan, mutta silloin, kun kaikki puhuvat yhtäaikaa, kuten täkäläisille on yleensä tapana, on vaikeaa pysyä mukana. Mutta olen kyllä sitä mieltä, että se suomalainen tapa, että jokaiselle annetaan puheenvuoro, on yliarvostettua!
Lisää tämmöisiä kielikylpyjä, siinä oppii, paitsi kieltä, myös kulttuuria.

Mittasin muuten kännyn desibelimittarilla: keskustelu ulottui ajoittain 96bB:iin, vaikka kukaan ei edes huutanut, kaikki vain keskustelivat.

Ruokana oli salpicon de atun (tonnikalasalaattia), croquetas de pollo (kanakroketteja), conejo (paistettua kania), carne de cabra (vuohenlihaa) perunoiden ja leivän kanssa. Juoman sai valita: puna- tai valkoviiniä, olutta, vettä.
Jälkiruuaksi saimme saimme suklaakääretorttua: se oli kyllä minulle tuttua, vaikka vieruskaverit selittivät tarkkaan miten sitä tehdään.

Ja sitten täkäläinen tapa: keskustelut jatkuvat pitkään vielä syönnin jälkeen. Minä lähdin ensimmäisenä kotiin sulattelemaan paitsi ruokia, myös lepuuttelemaan korviani.

Instituto

Tila

ins

Kuvia koulusta, jossa olen kurssilla. Kaikilla kouluilla on täällä korkeat aidat. Muurin yläpuolella vielä metallinen verkko, aita on ainakin viisi metriä korkea. Pieni metalliportti on sisällä pihalla, se avataan tasan klo 16, jolloin kurssi alkaa. Koronarajoitukset ovat syynä portin sulkuun. Huomaathan palmujen metalliset vyöt? Ne ovat estämässä rottien kiipeämistä palmuihin yöaikaan!
Kuvan luokassa otin puolisalaa, kun opettaja pyysi ottamaan älykännyt esille ja etsimään netistä tehtäväsivun.

Uutisista:
Koska merenkäynti on ollut rauhallista viime aikoina, pakolaisveneitä on saapunut lisää saarille, eilen Gran Canarialle, Teneriffalle ja Lanzarotelle, yhteensä kuusi venettä. Mukana on ollut myös lapsia. Tulijoita on ollut sekä Saharan eteläpuolelta että pohjoisemmasta Afrikasta (subsahariano y magrebí).

La Palmalla jatkuvat järistykset etenkin Cumbre Viejan alueella. Magma sanotaan nyt olevan kolmen kilometrin syvyydessä, se siis pyrkii kohti saaren pintaa. Keltainen varoitus on voimassa ja muutoksia tarkkaillaan aktiivisesti. Joitakin maanvyörymiä on ollut ja asukkaat ovat tunteneet järistyksiä. Odottava ja hieman levoton tunnelma on saarella, vaikka viranomaiset rauhoittelevat ettei vaaraa ole.

Etelään on luvattu sateita. Meilläkin tuli juuri ihan vähän chipi-chipi-sadetta (tihkua).

Päivän refrán:”El que tiene tienda que la atienda y si no que la venda” merkitsee, että sen, jolla on yritys (tässä: kauppa), täytyy itse pitää siitä huolta tai luopua siitä.

Kiireitä

Tila

ayu

Mitä te siellä Teneriffalla teette? Miten saatte aikanne kulumaan? Näitä kysymyksiä kuulee aina silloin tällöin Suomessa, kun tapaa ihmisiä, jotka ajattelevat, että Kanariansaaret ovat vain rantaa ja ravintoloita. Nämä kyselyt huvittavat meitä monesti ja tulevat mieleen varsinkin silloin, kun on kiireinen päivä. Eilen oli sellainen.

Aamulla piti kiirehtiä Puertoon vakuutusyhtiön ’tecnicon’ takia. Hän saapuikin ajallaan, jopa hieman etuajassa. Mutta yläkerran asukas ei ollut kotona, joten asia jäi vielä kesken. Minulle soitetaan sitten, kun prosessi jatkuu. Minun ei tarvi tehdä mitään, vakuutus hoitaa.

Sittenpä piti kiirehtiä Orotavan kaupungintalolle (sieltä kuvat), sillä minulla oli varattu aika, cita previa, certificado de viajea varten. Jos joku ei muista tai tiedä, residencian (oleskelulupa) omaava ja empadronamienton (kaupungin asukkaaksi kirjautuminen) omaava saa tuolla dokumentilla 75% alennuksen matkasta saarelta toiselle tai saarelta mantereelle, siis Espanjaan. Certificado on voimassa vain 6 kk, lyhyen aikaa!

Sen jälkeen oli palattava takaisin Puertoon, jossa ehdin viettää pienen siestan ennen espanjan kurssin alkua. Turhaan huolehdin tasosta, se oli juuri minulle sopiva, ei liian helppo, mutta ei liian vaikeakaan. Kielioppipainotteinen, siitä pidän. Osallistujien ikähaitari oli 31-80v. Kaikki olivat asuneet pitkään, vuosia, saarella. Eikä muita suomalaisia kuin minä, hyvä. Kerrattiin verbien aikamuotoja. Minua kiinnostaa kovasti erot castellanon, virallisen espanjan, ja Kanarialla puhuttavan kielen välillä. Niitäkin opin uusia. Opettaja onneksi perehdytti meitä myös näihin eroavaisuuksiin. (Kieliopista pitäville tiedoksi, että Kanarialla ei käytetä preterito perfekto compuestoa – haber + participio – vaan preterito perfecto simpleä, mantereella ppc:tä käytetään).

Uutisista:
La Palmalla järisee. Saarella on annettu keltainen varoitus maanjäristysten varalle saaren eteläosissa. Viikonlopusta lähtien saarella on ollut lukuisin pieniä järistyksiä, joita osa on ollut tunnettavissa. Maankuoren alla sijaitseva magma liikahtelee kilometrien syvyydessä. Jännityksellä odotetaan, mitä on tulossa.

Mantereella Malagan seudun suuri maastopalo on saatu sammutettua.
Espanjan hallitus ja Katalonian edustajat neuvottelevat alueen itsenäisyyspyrkimyksistä.

Päivän refrán: ”El hombre y el oso, cuanto más feo hermoso” – ’mies ja karhu, mitä rumempi, sitä ihanampi”.

Curso de español

Tila

cur

Kävin eilen tasotestissä espanjankurssia varten. Ei ollut mikään helppo testi: kolmeen kysymykseen piti vastata vähintään 150 sanalla kuhunkin ja sen jälkeen opettaja vielä haastatteli. Koulu on Instituto de Enseñanza Secundaria Agustín de Betancourt -yläkoulun yhteydessä Puertossa (Mercado Municipalin alapuolella). Kurssi alkaa maanantaina. Olisin joutunut klo 21 päättyvään iltaryhmään, mutta se on minulle liian myöhään. Niinpä pääsin pyynnöstäni yhtä tasoa vaikeampaan ryhmään, mutta aion yrittää parhaani. Muutaman vuoden tauko kursseissa on lisännyt motivaatiota!

Uutisista:
Koronarajoituksia on hieman lievennetty: yöravintoloita on avattu, myös päiväkeskuksia erityisryhmille avataan.

Minimipalkkaneuvottelut eivät vielä ole johtaneet toivottuun tulokseen; päätös siirtyy ensi vuoteen. Sähkön hinta on nyt 132,65€ Mwh. Uusiutuvan energian, mm. aurinkoenergian käytön lisäämisestä sekä teollisuudessa että asuintaloissa keskustellaan.

Puertossa on meneillään kesäkarnevaali tämän viikon ajan. Tapahtumia on mm. merivesialtailla ja San Telmolla.

Kurssille?

Tila

cur

Uskaltautuisinko kurssille? Mieleni tekisi pitkästä aikaa espanjan kurssille – olen pitänyt muutaman vuoden tauon opiskelussa. Neljä ensimmäistä vuotta (talvikaudet) opiskelin kieltä Universidad Popularissa ja Vanessan kielikoulussa. Tänä kesänä olen ilmaissut kiinnostukseni sähköpostitse Puerton viralliseen kielikouluun Escuela Oficial de Idiomas. Eilen sieltä soitettiin. Pari viestiä ovat lähettäneet jo aiemmin. Emmin osallistumista koronavaaran takia, mutta koululta vakuutettiin, että kaikkia turvatoimia noudatetaan ja tarvittaessa opiskellaan etänä. Tänään menen käymään siellä; kirjautumisaika kurssille päättyy perjantaina.

Kanariansaarilla on saatu ennätys tartunnoissa viimeisen vuorokauden aikana: 816 tartuntaa, joista noin puolet Teneriffalla. Suurin osa tapauksista on nuorilla. Kanarian väestöstä 52% on nyt rokotettu kahdella annoksella. Nuortenkin rokottaminen jatkuu.

Päivän refrán: ”Quien da primero, da dos veces”, merkityksen selittää Centro Virtual Cervantes (cvc.cervantes.es) siten, että muiden edellä olo tai tapahtumien ennakointi antaa etua.

Kielikoulu

Tila

Mar

Kuten moni muistaa, Universidad Popular lakkautettiin keväällä säästösyistä. Siellä pitkään espanjankielen opettajana ulkomaalaisille toiminut Mar on perustanut oman kielikoulun, joka aloittaa Belairin kaaren alakerrassa lokakuun alussa. Mar on hyvä opettaja, olen käynyt hänen kursseillaan neljä talvikautta ja voin suositella.
Avajaiset ovat 3.10. klo 18, siellä saa lisätietoa kursseista.

Curso de español

Tila

image

Tänään alkoivat Universidad Popularin espanjankurssit.
Hoy empezó los cursos para extranjeros en Universidad Popular.