Kielen oppimisesta

Tila

fl

Kuvassa on kellopasuunan kukka takapihalta illan pimetessä.

Olen viime aikoina hoitanut lukuisia asioita espanjan kielellä ja selviytynyt hyvin, siitä olen tyytyväinen. Olen käynyt paitsi terveyskeskuksessa tulkkaamassa (se ”kieli” on minulle tuttua), mutta myös asianajajan tapaaminen ja pitkä keskustelu hänen kanssaan onnistui vaikeuksitta. Poliisilla ja pankissa selviydyin myös omalla kielitaidolla. Kielikorva alkaa vähitellen toimia ja tarvittavia sanoja löytyy yllättäen. Ja onhan 13 vuotta pitkä aika, ihme olisi, jos ei mitään oppisi!

Päätinkin jo tänne tullessani, etten turvaudu englannin kieleen ja se on ollut hyvä päätös.

Uutisten mukaan saksalaisia turisteja haluttaisiin lisää naapurisaarelle Gran Canarialle. Meillä täällä saksaa kuulee kaduilla usein, tulee vaikutelma, että heitä on täällä paljon.

Korruptio jyllää: poliitikkoja jää kiinni huijauksista.

Calima jatkuu

Tila

hib

Pihan kukkia, jotka jaksavat tuoda väriä tähän ”talvisäähän”, caliman ja sateiden keskelle. Näkyvyys on hieman parantunut, vaikka ilmanlaatu on mittauksissa vielä huono. Sateita ja tuuliakin luvataan.

Koronan saapumisesta saarille on nyt kulunut kaksi vuotta. Ensimmäiset tautitapaukset todettiin Gomeralle saapuneilla turisteilla. Uutisissa korostetaan, että maskin käyttö on edelleen pakollista myös ulkotiloissa, ellei etäisyyksiä voida pitää, sillä omicron tarttuu erittäin helposti.

Santa Cruzin karnevaaleja suunnitellaan siirrettäväksi kesäkuulle.

Muutoin saarilla kaikki lähes ennallaan: koronakäyrät ovat pikkuhiljaa laskusuunnassa. La Palmalla on jälleenrakennus käynnissä tulivuorenpurkauksen jälkeen. Muun muassa uutta terveyskeskusta varustellaan käyttövalmiiksi, sillä tuhka ja laava tuhosivat yhden olemassa olleista terveyskeskuksista. Pakolaisveneitä, pateras, saapuu saarille yöaikaan. Viime yönä viimeksi Gran Canarian etelärannikolle.

Tiesittekö muuten, että El Hierro on saarten suurin ananaksen (piña tropical) tuottaja?

Joulukukat ja pakolaiset

Tila

pasc

Puutarhatyöntekijät olivat vaihtamassa istutuksiin kauden kukkia: joulutähdet pääsivät paikoilleen. Sää on edelleen kesäisen lämmintä.

Tilauslento Suomesta on eilen saapunut ja tuonut talviasukkaita Teneriffalle ja Gran Canarialle.

Pakolaisasia puhuttaa aamu-uutisissa:

Espanjan sisäministeri neuvottelee nyt Marokon kanssa sieltä tulleiden palautusmahdollisuudesta. Ministereitä vierailee myös Gran Canarian Arguineguinissa, jossa ongelmana on ylikansoitettu Cruz Rojan pakolaisleiri.
Santa Cruzin satamasta on palautettu Teneriffan etelään pakolaisryhmä, joka olisi halunnut matkata mantereelle. Näitä henkilöitä ei ole kuitenkaan otettu laivaan matkustusdokumenttien puuttumisen takia. Ryhmä majoitetaan tilapäisesti johonkin etelän hotelliin.
Lisää tulijoita myös muista Afrikan maista on saapunut ja myös muille saarille. Esimerkiksi El Hierrolle on rantautunut viimeisen vuorokauden aikana 48 pakolaista.

Päivän refrán: ”Los toros se ven mejor desde la barrera”. Tämä merkitsee sitä, että jotakin asiaa on helppo arvoida paikasta, jossa itse arvioija ei ole vaarassa. Niin, vaikkapa pakolaiskysymyksestä on helppo heitellä mielipiteitä, kun itsellä on katto päällä ja ruokaa syötäväksi.

Vappuaatto

Tila

Vap

44.karanteenipäivä

Vappuaaton kukat ovat omalta pihalta, kuinkas muutenkaan näinä aikoina. Mielestäni on helpottavaa, kun saa vain olla omassa rauhassa, kaksin tietysti parempi kuin yksin. Mutta se, että ei tarvitse lähteä mihinkään ”viettämään” vappuaattoa, on helpotus. Tosin minulle on aina ollut tärkeämpää itse vappupäivän tapahtumat, marssit ja mielenosoitukset. Ne ovat tänä vuonna virtuaalisia.

Eräs ystävä muistutti fb-seinällään siitä, kuinka vaikeita aikoja ja tartunntatauteja on koettu ennenkin. Niistäkin on selviydytty. Minä muistan lapsuudesta, kuinka lättähattujunissa (=kiskoauto) oli ”spotta ej på golvet”-kylttejä. Silloin pelättiin tuberkuloosiin leviämistä. Mutta oliko silloin siis tapana syljeskellä lattialle?

– Poimintoja Buenos Días Canarias -aamutv:n lähetyksestä:
Izañan observatorion mukaan ilman laatu Teneriffalla on parantunut. Pääteemana lähetyksessä olivat kuitenkin suunnitelmat Teneriffan liike-elämän ja turismin palauttamisesta. Jos kaikki menee hyvin ja confinamienton purkuvaiheet onnistuvat aikataulussa, voisi Torreksen mukaan olla mahdollista palauttaa kansainvälinen lentotoiminta elokuussa.

Monta mutkaa on vielä matkassa: saapuvien turistien pitäisi olla koronasta negatiiviseksi testattuja tai immuniteetin omaavia tai viettää karenssi saarella ensin. Ennen elokuuta otettaisiin vastaan mantereen turisteja. Hotellitoiminta on suurissa vaikeuksissa. Nyt hotellit ovat tyhjillään. Espanjalaiset matkailijat täyttäisivät vain noin 10% hotellikapasiteetista.