Sairaalasta ja työreformista

Tila

hos

Olen ollut sairaalassa viikon. Tänään valmistuvat viimeiset tulokset.

Hoidosta ja suhtautumisesta potilaaseen tulee mieleen ensimmäisenä kaksi sanaa: ystävällisyys ja välittäminen. Hoitohenkilökunta lääkäreistä siivoojiin on ystävällistä ja lämpimän sympaattista. Silmiin katsotaan ja käytetään hellittelynimiä, minulle on sanottu esimerkiksi mi amor, mi princesa, mi reina. Positiivista palautetta annetaan, esimerkiksi siitä, että puhun espanjaa (en todellakaan täydellistä), olen saanut monta kertaa hyväksyntää ja kehuja. Moni on huokaissut helpotuksesta kun on huomannut, että voimme kommunikoida espanjaksi. Ehkä kauniisti puhuminen ja kehut on vain tapa ihmissuhteissa täällä, mutta se tuntuu hyvältä. Emme saa yhtä lämmintä kohtelua Suomessa, väitän!
Tietysti joukossa on ollut jokunen poikkeus, epävarma uraansa aloitteleva hoitaja, mutta jokainen meistä on joskus ollut aloittelija, joten se annetaan anteeksi.

Työreformiäänestyksestä on käyty kovasti jälkipolemiikkia oikeiston taholta. Se jatkuu edelleen. Mm eräs Partido Popularin edustaja väitti äänestäneensä vahingossa väärin, painaneensa väärää nappia. Jopa äänestyksen uusimista on vaadittu, mutta mitään tarvetta sille ei ole nähty. Äänestys oli laillinen ja demokratian mukainen. Äänestysvirhe oli edustajan oma moka.

Työreformi pitää sisällään paljon asioita, mutta tärkeimpiä niistä ovat mm. se, että rajoitetaan työnantajien mahdollisuutta teettää jatkuvasti määräaikaisia pätkätöitä, niitä vakinaistetaan. Työreformi palauttaa oikeistohallituksen aikana yritystasolle siirretyn palkkojen ja työehtojen sopimisen ammattiliitoille. Lisäksi hallitus parantaa työttömyyskorvauksia ja työterveydenhuoltoa.

Työreformi tulee osaksi Euroopan unionin talouden elpymispaketin kansallista toteuttamisohjelmaa.