Suomies

Tila

Kävimme Suomiehen luontopolulla Hyvinkäällä. Polulla on nähtävissä erästä jääkauden loppuvaiheessa syntynyttä reunamuodostelmaa, harjua. Niitä on eteläisessä Suomessa kaikkiaan kolme. Nämä peräkkäiset harjut ovat Salpausselkiä.

Salpausselät ovat Suomen suurimmat jääkauden sulamisen jättämät reunaharjut ja ne ovat maailmalla Suomen kuuluisimmat geologiset muodostumat. (Wikipedia)

Luontopolku kulkee kuivassa hiekkaisessa kangasmaastossa. Etsimme myös Jätinkatua, ”kivikatua”, joka sekin on jääkauden aikaansaama, mutta luontopolulla ei ollut opasteita sinne, löytyi vain paljon risteäviä reittejä. Itse luontopolku ei kulje Jätinkadun kautta. Tällä kertaa se jäi siis löytymättä, mutta toisella kerralla tunnemme reitin paremmin.


Metsässä

Tila

Kävimme taas sieniretkellä. Kantarelleja löytyi niin, että huomemma saamme hyvän ruuan niistä.

Maastossa oli suppia, joiden reunamilla sieniä oli parhaiten. Suppa eli harjukuoppa on jääkauden sulamisvaiheen aikana syntynyt harjualueelle muodostunut painanne. Niitä metsässä oli muutamia.

Olimme alueella, jossa kulki maakaasuputki Venäjältä Suomeen. En tiedä kulkeeko siinä kaasua nyt, tässä naapuruustilanteessa.

Sienessä

Tila

Sienessä. Ensimmäistä kertaa elämässäni olin poimimassa kanttarelleja, mustia torvisieniä ja suppilovahveroita, joista jälkimmäisten aika ei oikeastaan vielä ole. Meillä pohjoisessa Suomessa oli vain rouskuja ja haperoita, korvasieniäkin ehkä joskus.

Teimme lämpimiä leipiä kanttarelleista ja mozzarella-juustosta, tulipa hyviä.
Täytyy mennä sieneen toisenkin kerran!

*******************

Teneriffalla jatkuu vesipula. Aricossa on katkoksia veden jakelussa.

Tenerife Nortella pilvet ovat taas häirinneet lentoliikennettä ja useita koneita ja paljon matkustajia on ohjattu etelän kentälle. Minulla sattui hyvä onni, ettei lähtö viivästynyt.

Suomeen

Tila

Malagasta lähdin aamulla aikaisin kentälle. Jo ennen auringon laskua oli kuumaa, 32˚. Yöllä oli ollut tämän vuoden ensimmäinen superluna, joka vielä aamulla oli hieman näkyvissä.
Norwegian oli aikataulussa, koneeseen lastattiin pikavauhtia sekä tavarat että ihmiset ja hyvien myötätuulten mukana Suomeen saavuttiin puoli tuntia etuajassa.

Koneen reitti kulki Espanjan yli Madridin tienoilta, Ranskan yli, Belgian yli, Hollannin yli Amsterdamin seudulta, Saksan länsiosan yli, jatkaen Tanskan ilmatilassa Ruotsin puolelle, sitten Tukholman ohi ja Suomeen Turun seudulle ja Helsinki-Vantaalle.

Suomessa on vielä kesä. Yöllä on jo alle 15˚ ja päivällä 20˚ tuntumassa. Mukavan viileää siis. 🙂

Tfe Norte

Tila

Olen matkalle lähdössä Tenerife Nortella. Paljon väkeä on liikkeellä ja jonot ovat pitkät. Sen lisäksi kentän ylle alkaa laskeutua aikamoinen pilviverho, huolettaa, pääsevätkö koneet lähtemään. Binter näytti kyllä juuri nousevan pilvistä huolimatta. Onkohan laskeutuminen ja siis kiitoradan löytyminen vaikeampaa kuin nousu pilven läpi?

Jonotin pitkään Vuelingin jonossa vain saadakseni tarjeta de embarquen ja siis näyttääkseni certificado de viajen. On outoa, ettei netissä lipun oston yhteydessä juuri koskaan (kerran on ollut poikkeus) automatiikka pysty tarkistamaan residenttistatusta. Valitin tästä tiskin takana istuneelle virkailijalle (mies). Hän oli sitä mieltä, että ongelma on siinä, etten ollut tilannut lippua koko nimellä, siis toisen etunimeni kanssa. Täällä kun se kuulostaa ensimmäiseltä sukunimeltä, kuulemma. Täytyy yrittää ensi kerralla – ellei tämä taas ollut niitä kuuluja teneriffalaisia selityksiä, joita täkäläisillä on aina asiaan kuin asiaan. Se, ovatko ne totta, onkin sitten toinen juttu.

Virus de mono, apinarokko, leviää maailmalla. Siitäkö seuraava epidemia/ pandemia?

Martianez

Tila

Kävelin Martianezin rantaan. Mantereen turistit ovat saapuneet. Tuulenpuuskat, rachas del viento, viilensivät mukavasti, ei ollut liian kuuma.

Tänään on Candelarian fiestan aatto ja huomenna siis pyhäpäivä, onhan Virgen de Candelaria, La Virgen Morenita, koko saaren suojeluspyhimys. Ja tarinan mukaan tämä tummaihoinen neitsyt nousi merestä lapsi mukanaan. Tämä ”nukke” on näytteillä Candelarian kappelissa ja sinne ovat innokkaimmat vaeltajat tänään kävelleet. Helikoptereita lentelikin rinteiden yllä vartioimassa, sillä maasto on, kuten jo aiemminkin olen kirjoittanut, hyvin tulenarkaa. Vaeltajiin vedotaankin, että heidän täytyy käyttäytyä vastuullisesti palojen estämiseksi.

Uutisissa kerrottiin, että Candelariaan saapuu tämän illan, yön ja huomisen aikana 100 000 juhlijaa.

Viento y calor

Tila

Kuumat säät jatkuvat. Niin lämmintä on, lähes 30˚C omassa mittarissa, että ei ole innostusta eikä voimia lähteä pidemmille kävelyille.

Nyt on annettu varoitus paitsi metsäpalovaarasta, myös voimakkaista tuulenpuuskista sekä merenkäynnistä.

Tällä viikolla vietetään Candelarian fiestaa, sinne jotkut vaeltavat vuorten yli, vaikkakin näillä säillä se ei ole vaaratonta eikä helppoa.

Moskiittojen – tavallisten sääskien näköisten itikoiden – levittämää Oropouche -virusta on nyt löydetty myös potilaalta Gran Canarialla. Virusta on aiemmin esiintynyt Etelä-Amerikassa ja Kuubassa, josta se ilmeisesti on matkailijan mukana tullut tänne saarille. Virus aiheuttaa kuumeisen taudin, jossa voi esiintyä päänsärkyä, valonarkuutta, ihottumaa ja pahoinvointia. Yleensä tauti paranee muutamassa viikossa, mutta joillekin se voi aiheuttaa aivokalvontulehdusta tai enkefaliittia.

Sitio Litre

Tila

Jardín Histórico de Orquídeas de Sitio Litre oli tämän päivän käyntipaikka. Esitteen mukaan tämä Teneriffan vanhin puutarha on yli 280 vuotta vanha. Kuuluisia vierailijoita puutarhassa ovat olleet mm. kasvitieteilijä Alexander von Humboldt vuonna 1799 ja kirjailija Agatha Christie 1927.

Puistossa on kaunista ja rauhallista ja varjopaikoissa pääsee hyvin suojaan auringolta, ja penkkejäkin puistossa on muutamia. Harrastelijamaalareille sopivia kohteitakin löytyy; monet kerrat siellä on tullut ystävien kanssa maalailtua, kuten tänäänkin. Oma kannettava retkituoli olisi kuitenkin kätevä mukana, sen huomasin.

Kuumat, lähes 30˚C lämpötilat jatkuvat. Parasta on siis olla liikkeellä aamupäivisin, ja palata siestan ajaksi sisätiloihin. Saarille ennustetaan hellettä myös tulevalle viikolle. Meneillään on neljäs lämpöaalto, ola de calor, tälle kesälle. Kuuminta kerrotaan olevan naapurisaarella Gran Canarialla, jossa mittari voi näyttää jopa 36˚C. Meillä Teneriffalla on ennusteen mukaan onneksi muutamaa astetta alemmat lämpötilat.

Kuumuus on vaaraksi

Tila

Kuvissa on San Telmon rantaa, jossa uiminen on sallittua. Playa Jardin on edelleen suljettuna, mutta nyt kaupungin johdosta on ilmoitettu, että tulevana sunnuntaina aloitetaan rikkoutuneen viemäriputken korjaus, jotta ranta saataisiin normaaliin käyttöön.
Ihmetellä täytyy kuitenkin, miksi korjausta ei ole aloitettu aiemmin, vaan ranta on ollut jo yli kuukauden suljettuna.

Kesän kuumuus on aiheuttanut kuivuusongelmia: vettä puuttuu vesisäiliöistä ja viljelykset kärsivät. Myös ihmiset ovat vaarassa. Uutisissa korostetaan nesteytyksen tärkeyttä: vettä täytyy juoda helteellä jo ennen kuin jano yllättää ja muutenkin on huolehdittava viilennyksestä. Hikoilu kuluttaa elimistöstä elektrolyyttejä, myös suoloja tarvitaan korjaamaan vajausta.

Metsäpalojen estämiseksi on tänä vuonna varustauduttu viimevuotista paremmin. Teneriffalla on armeijan joukkoja päivystämässä metsävyöhykkeellä ympäri vuorokauden, jotta mahdolliset conatot, syttyvät palonalut, huomataan ajoissa.

Té Negro

Tila

Kuvat aamupäivän kävelyltä. Belairia vastapäätä sijaitsevan romahtaneen huoltoaseman tähden, estrellan, tila on edelleen surkea. Voi kuinka paljon täällä olisikaan korjattavaa ja restauroitavaa!
Pieni auto kioskin edessä oli hauska. Mudanzas, muutot, grupajes, ryhmäkuljetukset, guardamuebles, huonekaluvarasto. Nukkekodin kalusteiden kuljetuksiin olisi sopiva! Ymmärrän, että heillä on ehkä isompiakin autoja, mutta tämä oli vitsikäs.

Kävin syömässä desayuno inglesin Café Royalissa, kun jotkut britit ovat sitä kehuneet. Parasta oli kunnon musta tee, jota oli riittävä annos. Britit osaavat teeasiat, vaikka taisivat teet riistää intialaisilta.

**************

Playa Jardinin ongelmiin on nyt ottanut kantaa myös kaupungin johto suunnitellen parannuksia. Kaupunginjohtajan epäluottamus syntyi juuri tästä, ettei rannan saasteongelmaa ole otettu vakavasti.

Myös Anagassa on suljettu Playa Benijon uimaranta, mutta siellä syynä ovat maanvyörymät, kiviä putoilee vaarallisesti kulkureitille.

”Venepakolaisia” Afrikasta on tullut n. 25 000 henkilöä vuodessa. Ja kuluneen 5 kk:n aikana tällä vaarallisella reitillä heistä on kuollut n. 4800 (rtvc.es). Surullista!

P.S. Ennen aamu-uutisia n. klo 7.40 Kanarian tv:n kanavalla tulee nykyään lyhyt kielioppiohjelma ”Lavadora de textos” – tekstipesukone. Meille kieliopin rakastajille mieluinen.