Enero

Tila

nue

Niinpä vilahti ohi täkäläinen joulunaika tietäjineen, loppiaisineen. Teidellä on vähän lunta, poikkeuksellisesti. Yhtään kertaa Teide ei ole ollut lumella kuorrutettu ”kermakakkuvuori” tänä talvena.

Eilen rakkaat vierailijat palasivat kylmään Suomeen ja minulle jäi tyhjä olo intensiivisen viikon jälkeen.
Ei ole helppoa olla tuhansien kilometrien päässä läheisistään, mutta silti Suomi ei houkuta ollenkaan. Huomenna on edessä taas paluu arkeen, uuteen vuoteen (2023 jo!) ja näköpuhelukontakteihin läheisten kanssa.

Tänään tulee kahdeksan vuotta siitä, kun hankimme talon Orotavasta. Kuinka nopeasti sekin aika on mennyt!

Muistatteko, kuinka odotettiin vuosituhanteen vaihdetta ja sitä, mitä kaikkea uutta ja erikoista tapahtuu. Mitään mullistavaa muutosta ei silloin tapahtunut, mutta maailman ongelmat jatkuvat, osa niistä vain vaihtaa muotoa.
Eteenpäin mennään, ainakin ajan ja ikääntymisen suhteen.
– Eletään tässä hetkessä!

Año nuevo

Tila

an

Kuvat ovat uudenvuoden aattoillalta Charcon puistosta. Siellä söimme 12 rypälettä keskiyön kellonlyöntien aikaan ja joimme copat cavaa uudelle vuodelle. Ilotulituskin nähtiin.

Nyt on palattu arkeen, on vuoden ensimmäinen työpäivä.
Asiat, jotka puhuttavat tämän aamun RTVC.es:n lähetyksessä ovat ensinnäkin polttoaineen hinta, koska hinnanalennus loppui.

Toinen asia, joka puhuttaa, on ilmaiset matkat Titsalla ja Tranvíalla, mutta edellytyksenä on säännöllinen matkustus ja residencia.

Sähkön hinta on myös uutisissa. Nyt hinta on 114€/MWh. Täällä hinta ilmoitetaan siis megawatteina ja hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Hinta vaihtelee suuresti myös päivästä toiseen – ja on ainakin minusta vaikeasti ymmärrettävä asia.

Pakolaisveneitä on taas tullut saarille.

Año nuevo

Tila

Noc

Tänä yönä on taas rypäleiden ja cavan aika keskiyöllä. Meillä on tosin siideriä ja onnea tuovat rypäleet voi syödä aikaisemminkin, jos ei jaksa valvoa puolille öin. Eikä etenkään kannata lähteä mihinkään tungoksiin keskikaupungille.

Niin siinä sitten kävi, että El Tribunal Superior de Justicia de Canarias ei hyväksynytkään yöulkonaliikkumiskieltoja ensi yönä tai loppiaisyönä. Harmi, ”virusräjähdys” voi olla odotettavissa. Manner-Espanjassa taudin insidenssi on jo huimat 1775/100 000. Kanariansaarilla on todettu 5261 uutta tartuntaa viimeisen 24 tunnin aikana, niistä 2889 Teneriffalla.
Omaa vastuuta korostetaan nyt tartunnan välttämiseksi. Onnistuuko suojautuminen tässä tartuntatilanteessa, siinäpä ongelma!

Parempaa uutta vuotta kaikille!

Uusi vuosi

Tila

nuev

¡Feliz año nuevo!
С Новым годом!
Happy New Year!
Hyvää uutta vuotta!

Vietimme uudenvuodenaattoillan ystävien luona suomalaiseen tapaan perunasalaattia ja makkaraa syöden ja kuohuviinistä nauttien. Raketit ammuimme puoliltaöin ja niin teki moni muukin: räiskintää näkyi joka puolella. Kaupungin juhlissa emme tänä vuonna olleet, emmekä kuulleet kirkonkellojen soittoa keskiyöllä, mutta rypäleet, ne 12, yksi jokaiselle kuvitellulle kellonlyömälle, söimme. Toivotaan, että tulee hyvä vuosi!

Ihmettelimme ajan kulkua. Ihan vasta oli millenium, vuosituhannenvaihde – sitä odoteltiin jo vuosikymmeniä ja puhuttiin, miten elämä sitten muuttuu. Ja nyt siitä on mennyt jo 20 vuotta. Minne se on huomaamatta livahtanut?

Año Nuevo

Tila

nue

Hyvää uutta vuotta!
¡Feliz año nuevo!
Happy New Year!
Gott nytt år!
С Новым Годом !

Tässä toivotukset kaikilla niillä kielillä, joita osaan/olen osannut.
Illan pimetessä lähdemme Puertoon, ensin ystävien luo ja sitten kaupungin juhlimista katsomaan. Toivottavasti ilotulitukset ovat maltillisia eikä onnettomuuksia satu.

– Uvas y cava, 12 viinirypälettä keskiyöllä ja kuohuviiniä, se on paikallinen traditio.

Año nuevo

Tila

fuegos

Vuosi vaihtui. Olimme ystävien kanssa ihailemassa Puerton ilotulituksia hyvällä paikalla melkein kaupungin keskustassa. Koko Orotavan laaksossa paukkui ja rätisi, raketteja singahteli ilmoille joka puolelta.

Aamukuvan otin Teidestä ajatuksena se, että seuraan vuorta kuvin koko tulevan vuoden. Tässä ensimmäinen, 1.1.2016:
Teide1

Ilmassa on hieman calimaa. Kolmisen kuukautta sitten leikatut bougainvilleat ovat kasvattaneet pitkät ”törrökkeet” sojottelemaan maisemaan. Aurinko paistaa, on lämmintä, varjossa puoliltapäivin hivenen alle kaksikymmentä lämpöastetta.

Uusi vuosi

Tila

image

¡ Feliz año nuevo!
с новым годом!
Happy new year!
Gott nytt år!
Hyvää uutta vuotta!

P.S. Oletko muistanut hankkia rypäleet, joita nautitaan keskiyöllä yksi joka kellonlyömälle?

¡Feliz año nuevo!

Tila

image

Hyvää uutta vuotta! ¡Feliz año nuevo! С новым годом!

image

Tässä tarvikkeet keskiyölle: 12 rypälettä, yksi joka kellonlyömälle ja palanpainikkeeksi cavaa. Eiköhän se vuosi näillä vaihdu!

Vuodenvaihde

Tila

Uudenvuodenaattoiltana suuntasimme ison kirkon puistoon, joka on kauniisti valaistu. (Kävimme kyllä ensin Charcolla, mutta siellä soi musiikki niin lujaa, että ajatuksiaan ei kuullut, keskustelusta puhumattakaan.)

CIT, turistitoimisto, tarjosi cavaa ennen puoltayötä kaikille paikalla olleille.

Niinpä väkeä alkoikin kertyä puistoon.

Keskiyön kellonlyöntejä, las campanadas, menimme sitten kuuntelemaan Plaza de Europalle. Rypäleet hotkittiin – täytyy olla nopea, että ehtii joka kellonlyömälle, ettei vaan epäonni tulevana vuonna kohtaisi! Lopuksi näimme komean ilotulituksen. Kotimatkalla vuorenrinteessä välkkyi ja paukahteli: tervetuloa 2013!

 

Uusi vuosi

Tila

Uudenvuoden tykötarpeet: keskiyöllä nautitaan cavaa ja 12 rypälettä, yksi joka kellonlyömälle.

Hyvää uutta vuotta! – ! Feliz año nuevo! – с Новым годом!

(Suosikkikieleni ovat espanja ja venäjä, joista jälkimmäinen alkaa jo valitettavasti unohtua, kun opinnoista on jo aikaa…)