Hyvinkäällä

Tila


Hyvinkää on Uudenmaan maakunnassa sijaitseva n. 50 000 asukkaan kaupunki, joka on tunnettu kuvataideperinteestään. Paikkakunnalla on 1900-luvun alkupuolella asunut ja työskennellyt kuvataiteilijoista mm. Helene Schjerfbeck. Kuvassa on jäljennös yhdestä hänen omakuvistaan asuintalonsa paikalla nykyään sijaitsevan kerrostalon seinämaalauksessa. Tyko Sallisella ja Jalmari Ruokokoskella oli Hyvinkäällä ateljeetalonsa Humala ja Krapula, talot olivat valmistuneet vuonna 1916. Asukkaina olivat myöhemmin mm. Anton Lindforss ja Terho Sakki. Myös taidemaalari Yrjö Saarinen on asunut Hyvinkäällä.

1914 Hyvinkäällä avattiin yksi Suomen ensimmäisistä maaseutuelokuvateattereista, Hyvinkään elävien kuvien teatteri (puurakennus kuvassa).

Yläkuvassa on julkinen teos Kaksi maailmaa (Hannu Lindholm, 1995), Martin koulun aulassa.

Semana inolvidable

Tila

Vietin ikimuistoisen viikon Hyvinkäällä.
Hyvinkään sanatorio, kylpylä-parantola, mm. Lars Sonckin suunnittelema rakennus torneineen oli Suomen ensimmäinen muille kuin keuhkosairaille tarkoitettu lepo-ja toipumispaikka. Se toimi sanatoriona 1896 alkaen. Yksi asiakkaista oli esim. venäläinen runoilija Anna Ahmatova, jonka muistolaatta on talon seinässä.

Punaisten muistomerkeillä kävimme myös. Surujen puisto on paikka Hyvinkäällä sisällissodan aikaan teloitettujen punaisten muistoksi.

Vietimme myös romanttisen kynttiläillan kuulaassa syyssäässä muistellen nuoruutta ja ideologiaamme, joka meissä elää yhä. Myös Teneriffalle palasimme ajatuksissa usein.

Ja lopuksi kävimme katsomassa ”perusmaisemaa”, taiteilijaystäväni on maalannut siitä yli 500 työtä, ikuistanut sään, valon ja vuodenaikojen vaihtelut. Osa tästä käsitetaiteellisesta työstä on Hyvinkään taidemuseon kokoelmissa.