Platano ja banaani

Tila

mañ

Kuvissa on aamutaivaan hehkuvia värejä. Kun aurinko nousee vuorten takaa, on aamun vaaleanpunainen ja oranssi hetki, se kestää vain muutaman minuutin. Silloin on vaihdettava paikkaa olohuoneesta (aamu-uutiset) terassille (taivaan värit) ja päinvastoin, kun kumpaakaan ei halua menettää, vaikka sama toistuu lähes joka aamu.

Tänään odotamme sukulaisia Suomesta saapuvaksi. He tulevat Lontoon kautta vietettyään siellä yön tunnit, mutta ovat jo hyvän matkaa tulossa, nyt Ranskan yllä.

Aamu-uutisista:
Tänä vuonna mantereelle ja Baleaareille on viety enemmän banaaneja (bananas) Etelä-Amerikasta kuin platanos (= Kanarian banaanit) saarilta. Hinnat ovat nousseet niin, että 2kg banaaneja saa samalla hinnalla kuin 1 kg Kanarian platanoja. Kuivuus ja La Palman tulivuorenpurkauksen aiheuttamat vauriot viljelyksille ovat vaikuttaneet asiaan.

Harmi, sillä platanot, nuo maukkaat Kanarianbanaanit ovat tärkeä tuote vientiin saarilla. Tietysti syömme – ja ostamme – niitä myös täällä ja onneksi omassa pihassamme kasvaa muutama kasvi.

Energiansäästö

Tila

sant

Tässä ne ”pakolliset” kuvat San Telmolta, kuvat joita on otettu miljoonia. Nämä ovat kuitenkin tältä aamulta ja siis tuoreita. Oli mukava aamukävellä, kun lämpömittari näytti vielä 19-22 astetta. Päivällä kuumuu. Gran Canarialla on voimassa varoitus helteestä.

Uutisissa on puhuttanut edelleen energiansäästö. Espanjassa on päätetty rajoittaa liikehuoneistojen ja julkisten tilojen lämpötiloja niin, että kesällä ilmastointia ja siis jäähdytystä saa käyttää vain, mikäli lämpötila sisällä nousee yli 27 asteen. Talvella huoneistojen lämpötila saa olla maksimissaan 19 astetta. Koteja tämä päätös ei velvoita, mutta se on suositus.

Espanjan pääministerin esimerkki energiansäästössä oli, että hän luopui kravatin käytöstä. Näin, kuulemma, on viileämpää, ja ilmastointia voi säätää pienemmälle. Ja pikkutakinkin voi jättää pois. ?

Aikamoinen miesnäkökulma! Feministi minussa on närkästynyt moisesta.

Koronasta ei täällä enää juuri puhuta, vaikka sitä vielä esiintyy kuten Suomessakin. Rajoituksista on jo luovuttu muuten mutta apteekeissa ja terveydenhuollossa täytyy käyttää maskia.
Apinarokosta puhutaan enemmän. Espanjassa tätä viruela de monoa onkin todettu joitakin tapauksia.

Mañana

Tila

aa

Aamukuvat omalta pihalta. Täysikuu vielä näyttäytyy pilvien takaa.
Lomalle lähtö lähestyy, pakkaamista ja valmistelua. Käytän matkoilla vain lentolaukkua ja siihen onkin vaikea saada sopimaan kaikki tarvittava, mutta käytännössä on helppoa kun on vain käsipakaasi. Ei tarvi jonotella ja odotella matkalaukkulinjalla, check in on helpompaa.

Espanja kuuluu niihin muutamiin maihin, joissa julkisissa kulkuvälineissä on käytettävä maskia, siis myös lennolla.

Menen siis kumppanin kyydissä Malagaan saakka, sieltä lennän. Pidän merimatkasta Santa Cruz – Huelva.

Mutta vaarallinen merimatka on niillä pakolaisilla, joita jatkuvasti saapuu Kanariansaarille Afrikasta. Viime vuonna tulijoita oli yhteensä 200 000. Kuinka paljon hukkui matkalla? Lähes joka aamu uutisoidaan yöllä saapuneista, usein kerrotaan myös niistä, jotka eivät selviytyneet.

Espanjan ja Marokon neuvottelujen tuloksena Ceutan ja Melillan rajat on nyt avattu 26:n kuukauden sulun jälkeen. Rajat avautuivat keskiyöllä ja oikeus ylittää raja on EU-kansalaisilla ja niillä, joilla on Schengen-alueelle saapumiseen lupa.

Mañana

Tila

man

Kuvat:
Yläkuvasta voi todeta saarten tämän päivän aktiiviset koronatapaukset. (Lähde: RTVC.es). Luvut näkyvät selvemmin, jos kuvaa suurentaa.
Alakuvassa näkyy aamun sairastus Puertossa.

Teneriffa jatkaa keltaisilla liikennevaloilla meidän onneksemme.

Saarille saapuu koko ajan pakolaisveneitä Afrikasta. Viimeisen kolmen päivän aikana saarille on saapunut 375 henkilöä näissä veneissä, pateras. Eivätkä tulijat ole olleet vain miehiä, kuten monesti väitetään, vaan mukana on ollut myös naisia ja lapsia. Matka on vaarallinen. Osa saapuneista on ollut huonossa kunnossa, hypotermisenä, ja muutama jopa menehtyneenä. Lanzarotelle, Gran Canarialle ja Hierrolle veneitä on tullut viimeksi.

Turisteja sen sijaan puuttuu, mm. Gran Canarian Maspalomasissa turistipaikkojen kapasiteetti on vain pieneltä osin käytössä, kertovat uutiset.

Päivän refrán: ”Más vale un amigo que pariente ni primo”. Tämä sanonta väittää, että ystävä on arvokkaampi kuin sukulainen tai serkku.

Aamulla

Tila

man

Aamunäkymiä pihalta: Teide on näkyvissä, mutta calimaverho on edessä. Aurinko on nousemassa. Taas on tulossa lämmintä, jopa kuumaa, vaikka elämme syksyn ensimmäistä päivää. Eilen oli syyspäiväntasaus ja silloinhan täällä alkaa virallisesti syksy, vaikka säästä sitä ei huomaakaan.

Aamutelevisiossa on ikäviä uutisia:

Naisiin kohdistuva väkivalta on täällä yleistä: joka toinen nainen on joutunut sen uhriksi. Tekijöinä ovat yleensä oman perheen miehet, monesti aviomies. Tavoitteena on erilaisten kampanjoiden avulla saada perheväkivalta kitkettyä pois.
– Eipä ole Suomessa (ja muissakaan maissa) perheväkivalta tuntematonta, mutta salataanko sitä? Onko täällä helpompi tuoda asia julki?

Tuoreita koronalukuja:
Kanariansaarilla 52 tautitapausta/100 000 asukasta
Espanjassa (mantereella) 131/100 000
Saksassa 29/100 000
Britanniassa 66/100 000
(rtvc.es)

Päivän refrán: ”Cría cuervos y te sacarán los ojos” (Kasvata korppeja, niin sinulta viedään silmät). Suomessa se vastaisi sananlaskua ”Kiittämättömyys on maailman palkka”.

Tila

jue

Kuvat on otettu aamuhämärissä kohti Puertoa. Liikenne moottoritiellä on jo tavallista. Muistuu mieleen ajat puoli vuotta sitten, kun ulkonaliikkumiskielto alkoi: moottoritie oli hiljainen, lähes tyhjä.

Tänään yhtäkkiä pilvet putosivat. Alakuvasta huomaa, että Puertoon ei enää näy. Tämä muutos tapahtui minuuteissa.
Meillä on ollut taas kuumaa, mutta pilvistä, trooppisen kosteaa. Päivälämpötilaksi ennustetaan +30 astetta.

Naapurisaarella Gran Canarialla on nyt koronatapauksia noin yksi sataa asukasta kohti, eniten pääkaupungissa. Meillä vähemmän, onneksemme.

Päivän refrán: ”Aquí el que no corre, vuela.” (Joka ei täällä juokse, lentää).
Suomalainen vastaava voisi olla ”Aikainen lintu madon nappaa” tai ”Älä nuku onnesi ohi”.

Cielo rojo

Tila

roj

Aamuinen punaisena hohtava taivas auringon noustessa oli hieno näky. Saimme sitten sateisen päivän, vaikka jossakin vaiheessa iltapäivällä ainakin Puertossa, jossa kävimme hoitamassa muutamia asioita, oli aurinkoa ja lämmintä.

Huomenna alkaa kastanjoiden paahto Puertossa kalasatamassa. Viiniä ja kastanjoita on tarjolla 9.12. saakka; uusi viini valmistunee lähiaikoina. San Andersin päivää ja uuden viinin juhlaa vietetään marraskuun lopussa.

Minulla on alkanut kymmenes vuosi täällä Teneriffalla tänä syksynä. Nyt vihdoin odotan kastanja-aikaa, näin kauan meni aikaa totutella niiden makuun. Tänään Puertossa huomasin myös, että minulla on jo paljon enemmän tuttavia ja ystäviä täällä kuin enää on Oulussa, jossa ennen tänne muuttoani asuin hieman yli kolmekymmentä vuotta. Teneriffa tuntuu jo kotipaikkakunnalta.

Aamu

Tila

Aamu valkenee Puertossa ja aurinko nousee kultaisin sätein. Pilviverho lepää kaupungin yllä, mutta lämmintä on edelleen.