Pizzan valmistusta pihauunissa:
Ensin on tietysti täytynyt rakentaa uuni. Aikaa on mennyt sekä uunin rakentamiseen että pizzan valmistuksen saloihin perehtymisessä, kertoo ystävä. Uuni on rakennettava kupolin muotoon, jotta lämpö leviää tasaisesti ja savu kulkee piippuun, joka sijaitsee uunin etuosassa.
Eilen oli hyvä päivä pizzauunin käyttöön. Aamupäivällä satoi, mutta iltapäivällä oli aurinkoisen lämmintä. Uunia lämmitettiin noin puolitoista tuntia, mieluummin ainakin lopuksi lehtipuilla, ettei pihka kipinöi ja pauku. Sillä aikaa ehtii tehdä taikinan ja valmistella täytteet ottaen huomioon syömään tulijoiden mieltymykset.
Uuni lämpenee yli 400 ˚C, mutta mittarin skaala loppui 375 ˚C:een. Hehkuva hiillos siirrettiin sitten uunin toiseen laitaan. Pizzakivet kuumuivat uunissa sillä aikaa kun pizzoja täytettiin.
Paistoaikaa on lyhyt, vain pari minuuttia. Ja tarkkana saa olla, etteivät reunat pala. Pizzaa on myös käännettävä paistamisen puolessa välissä, koska hiillos kuumentaa enemmän uunin toista puolta.
Koko prosessi oli mielenkiintoista seurattavaa ja pizzoista tuli maukkaita!