Rössypottu

Tila

image

Saimme oululaista perinneruokaa, rössypottua. Haimme kauppahallista ainekset: rössyä, siankylkeä, puikulaperunoita, porkkanaa ja sipulia.
Poikani valmisti keiton; tulipa hyvää!
Tässä rössypottutietoa ei-oululaisille Wikipediasta:
”Rössypottu on erityisesti oululainen perinneruoka, joka on yleinen myös muualla Pohjois-Suomessa. Rössypottu tunnetaan myös Ruotsissa, nimellä rösch potatis. Ruokalaji lienee alkujaan Saksan Alasaksin alueelta kotoisin oleva myöhäissyksyn sadonkorjuujuhlan ruokalaji.”

Tila

image

Oulun perinteitä: Kauppahalli ja kärkkäri Höyhtyän grilliltä. Josko tänään saataisiin rössypottua?

Nallikari

Tila

image

Nallikariin, uimarannalle, on tehty uudistuksia ja korjauksia sitten viimekäynnin. Kevyen liikenteen tie rantaan on asfaltoitu, nuotiopaikkoja tehty, torni (”majakka”) on kunnostettu ja vuosikausia kylmillään ja toimimattomana ollut rantaravintola on avattu. Hyvä Oulu!
Sää ei vaan tänäänkään sallinut rannalla oleilua, hyytävän kylmä tuuli ja lämpötila noin +13.

Lapsuuden paikkoja

Tila

image

Kiertoajelua tutuissa paikoissa Kemissä:
Yläkuvissa on Ajoksen syväsatamaa, näkymä merelle ja kesälomaa viettävä jäänmurtaja Sampo. Keskimmäiset kuvat ovat Ajoksen hiekkarannasta, jossa lapsena kävin uimassa ja viettämässä kesäpäiviä. Alue on kovin pusikoitunut vuosikymmenissä, mutta suunnitelmissa kuulemma on, että aluetta raivattasiin.
Alakuvissa on Mansikkanokan rantaa, joka sekin oli suosittu uimapaikka kesäisin.

Juhannus

Tila

image

Täkäläistä juhannusaattoa (väärään päivään siirrettyä) vietimme ”Putkensuulla” tai ”Kanavalla”, kuten sitä myös kutsutaan. Kanava lähtee Kemijoesta Keminmaasta ja johtaa Veitsiluotoon, jossa puuteollisuudessa on tarvittu makeaa vettä.
Kanava oli virkistyskäytössä jo lapsuudessani ja muistan käyneeni siellä pienenä tyttönä perheeni ja mummoni kanssa.
Ongimme, vettä sateli ja koleaa oli, mutta nuotio lämmitti ja makkara paistui.

Perinneruokaa III

Tila

image

Jatkoa makumuistoille: Juhannuksen perinneruokaa on tietysti lohi. Yläkuvassa on parikiloinen Norjan lohi ja alakuvassa vertailun vuoksi myös palanen Perämeren lohta. Huomaa väriero, luonnonkala on vaaleampaa. Tulossa on kalakeittoa, graavikalaa ja uunilohta. Kelpaa juhannuksen tulla. Tosin säät eivät oikein suosi, mittari näyttää +10 astetta ja satelee kuuroina. Suomen kesä!
( Niin, sääsketkin ovat saapuneet 🙁 .)

Perinneruokaa

Tila

image

Lisää makumuisoja ja suomalaista perinneruokaa: uusia perunoita, sipulivoikastiketta, silliä ja jälkiruoaksi mämmiä sokerin ja kerman kera. Hyvältä maistui!

Lapsuusmuistoja

Tila

image

Lapsuusmuistoja: Kävimme Vähämaassa meren rannalla katselemassa paikkoja, jossa olen ollut viettämässä juhannusta vanhempieni kanssa noin 50 (!) vuotta sitten. Jotain tuttua maisemassa oli, muistan hiekkarannan ja sillan, josta kuljettiin.
Makumuistona on kursulainen ohrarieska, se ainoa oikea! Tuttu maku, tämäkin vuosikymmenten takaa.

Kemi

Tila

kemi

Syntymäkaupunki Kemi: +10 astetta, aurinkoista. Suomen kesä :(. Nyt on lähdettävä kyselemään, löytyisikö kaupungista Ipadiin nettiliittymää kuukaudeksi, että ei tarvitsisi joka päivä etsiskellä wifejä!