Todos somos La Palma

Tila

oto

Syksy on Pohjois-Suomessa, viileääkin on, n. +8 astetta. Syksyn värejä löytyi kännykän kameralla.

Katsoin Kanarian television La Palma-lähetyksen. Tulivuori on edelleen aktiivisena, uusia halkeamia syntyy ja laava etsii uomia. Vulkanologeja, geologeja, biologeja ja muita tieteilijöitä haastateltiin: ei voida ennustaa purkauksen kestoa eikä myöskään sitä, mihin suuntaan aktiviteetti suuntautuu. Järistyksistä voi ennakoida jotakin. Tietyillä alueilla asukkaita on evakuoitu lisää, joiltakin alueilta asukkaiden on ollut mahdollista hakea pikaisesti tavaroita kodeistaan. Vaarallisia kaasuja erittyy laavan ja veden yhtymäkohdissa.
Rakennuksia on tuhoutunut jo useita satoja. Banaaniviljelyksiä on menetetty. Mereen vuotanut laava on peittänyt saaren kuuluisan surffausrannan.

Solidaarisuusapua virtaa saarille, paitsi elintarvikkeita ja vaatteita, niin myös kulttuuriväki – muusikot, kirjailijat, kuvataiteilijat ovat osallistuneet kukin omin keinoin saarelaisten auttamiseen.

Kaikki Kanariansaaret ovat vulkaanista alkuperää. Niiden syntymisestä on pari miljoonaa vuotta. Aktiivisuus ei ole loppunut ja noin 40 vuoden välein purkauksia tapahtuu jollakin saarista. Ohjelmassa kysyttiin sitä, miksi vulkaanisilla saarilla asutaan. – Maailmassa on monia muitakin tulivuorialueita, joten mitenkään kaikkia ei voi jättää asumatta vaikka tulivuorten käyttäytymistä ei voi tarkasti ennakoida. Kanariansaaret ovat ohjelman mukaan ”bastante seguro”.

¡Todos somos La Palma!