Espanjan hallinnosta

Tila

pal

Oli sateinen yö. Aamullakin oli pilvistä, viileää, vain +13. Talvi. Päivälämpötila nousee auringon myötä pariinkymmeneen asteeseen. Lisää sadetta on luvassa.

Kuva Teidestä on muutaman päivän takaa auringon laskun aikaan. Teideä ei voi koskaan kuvata liikaa! Ja mikä värikombinaatio taivaalla!
Alakuvassa on moottoritie TF-5:n vieressä kasvissa palmuissa rottapannat. Kuva on La Veran risteyksen lähistöltä.

Espanjan hallinnossa on jo useamman päivän ollut käynnissä uusien edustajien valinta Tribunal Constitucionaliin (perustuslakituomioistuin). Ymmärrän, että tämä tuomioistuin on se, joka sanoo lainsäädännössä ”viimeisen” sanan.

Siitäpä minulle tuli -vihdoinkin- tarve perehtyä hieman maan hallintoon.
Lyhyesti näin:
Espanja on perustuslaillinen monarkia. Parlamentti jakaantuu ylähuoneeseen eli senaattiin ja alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen (Congreso de los Diputados). Toimeenpanovaltaa käyttää ministerineuvosto (Cobierno), jolla on pääministeri. Hänet valitaan kuninkaan suosituksesta. Kuningas on valtionpäämies.

Espanja koostuu itsehallintoalueista, autonomioista, joita on kaikkiaan 17. (Lisäksi on kaksi autonomista kaupunkia, Ceuta ja Melilla). Niillä kaikilla on oma hallintonsa. Esim. Kanariansaarilla on Cobierno de Canarias, Kanarian hallitus, jolla oma presidente, pääministeri.

Mutkikasta, eikö?