Vappuaatto, loputkin lumikasat alkavat jo olla sulia täällä eteläisessä Suomessa. Kevään kukat pilkistävät esiin maasta.
Espanjan uutisissa tänään (ja jo eilen) oli merkittävintä se, että Pedro Sanchez on päättänyt jatkaa pääministerinä. Pitämässään puheessa hän suomii paitsi tietysti häntä vastustanutta oikeistoa, myös valeuutisia tiedotusvälineissä, bulos. Hän on kiitollinen saamastaan tuesta ja lupaa palata ”con más fuerza que nunca”, aiempaa voimakkaampana ja haluaa demokraattisia uudistuksia, regeneración democratica.
Kävin Espanjan suurlähetystössä Kaivopuistossa. Asiani oli se, että haluan äänestää Espanjan ehdokkaita Europarlamentin vaaleissa. Olen jo aiemmin saanut valita, äänestänkö Suomeen vai Espanjaan. Puerto de la Cruzin kaupungintalolta minulle annettiin ohje mennä hoitamaan asia lähetystöön, koska nyt olen Suomessa lomalla.
Menin Embajada de Españaan heti aamulla viraston auettua klo 9. Ystävällisesti minut otettiin siellä vastaan ja sain täytettäväkseni pari kaavaketta postitse tapahtuvaa ennakkoäänestämistä varten: Solocitud de certificador para el voto por correo de electores temporalmente en el extranjero. Passi ja residenciakortti tarvittiin, niistä otettiin kopiot. Espanjaksi asia hoidettiin. En tiedä olisiko voinut kommunikoida suomeksikin, mutta espanjaksi kaikki sujui ongelmitta.
Nyt jään odottamaan postia tänne Hyvinkään osoitteeseen, johon äänestysmateriaali minulle ohjeineen lähetetään. Äänestän kirjeen saatuani ja ohjeiden mukaan ääneni lähetän – luullakseni Madridiin. Siitä lisää jatkossa.
Lensin Vuelingilla Barcelonaan. Sattui taas niin hyvä onni, että sain koko kolmen penkin rivin itselleni, kun kone ei ollut täysi. Se on mukavaa matkustamista, voi vaikka ottaa pienet siestat penkillä.
Barcelonan kentän seutu on jo niin tuttu, että tiesin ennakkoon, miten mennä hotellikuljetuksen pysäkille. Ja mikä parasta, hotellin vieressä on suuri ostoskeskus, josta kävin tuliaisia lapsenlapselle. Ne ovat pieniä, mutta tärkeitä viemisiä.
Täällä Kataloniassa oma kieli on löytänyt hyvin paikkansa. Kaupassa kyltit ovat katalaania, tv:ssä suuri osa kanavista on katalaaniksi, mutta onneksi löytyy ”ikiuutiskanava” 24h myös espanjaksi.
Poliittisia ajojahteja näyttää taas olevan meneillään. Pääuutinen täällä on pääministeri Pedro S:n vaimon väitetyt korruptioepäilyt. Podemoksen puheenjohtaja ja entinen maan varapääministeri Pablo I antaa tukensa Sanchezille, sillä Pablo ja vaimonsa joutuivat muutama vuosi sitten samanlaisen ajojahdin kohteeksi. Pablo kirjoittaa, että hän ei halunnut uhrata perhettään politiikan likaisella pelikentällä ja lopetti valtakunnanpolitiikassa. – Ja ketkä olivat kaiken mustamaalaamisen takana? Oikeisto ja äärioikeisto, molemmissa tapauksissa.
Meillä kevät on tämän näköistä. Suomessa lienee nyt lumisempaa.
Kaupungilla käveleskelee ryhmiä nuorisoa, koululaisryhmiä tai urheilujoukkueita sekä Afrikan mantereelta veneissä tulleita alaikäisiä. Heidän – Afrikasta tulleiden – sijoituspaikasta saarille tai mantereelle käydään nyt hallinnossa keskustelua.
Talviasukkaista suurin osa, mummot ja papat, ovat jo palanneet koteihinsa.
Tiesittekö, että turistien tuomista rahoista pääosa kulkeutuu mantereelle tai muihin maihin, joissa elelevät ne rikkaat investoijat, joiden projekteja ovat olleet saarten valjastaminen turismille? (Sitä sanotaan tietysti myös kapitalismiksi!)
Ymmärrän nuorisoa, joka nälkälakkoilee Kanariansaarten puolesta, mutta ratkaisu ongelmiin ei ole yksinkertainen. Miten turismin tuotot saataisiin hyödyttämään kanarioita? ”Kehitys” on mennyt väärään suuntaan jo kauan.
Pieniä korjausliikkeitä ovat suunniteltu turistivero ja pääsymaksu luontokohteisiin. Loma-asuntojen, viviendas vacacionales, määrää voitaisiin vähentää, eikä ainakaan lisätä.
Sää on hieman viilentynyt ja taivas on pilvinen. Kuvat ovat Puertosta eiliseltä.
Pääuutisissa on tänäänkin viikonlopun mielenosoitukset, joita on järjestetty kaikilla saarilla. Mieltä on osoitettu saarten turismin liiallista kasvua vastaan: mm. hotelleja ja golfkenttiä rakennetaan turismin ehdoilla ja kanariot ovat vaikeuksissa kun asuntoja ei ole saatavilla ja ne ovat kalliita tai muutettu loma-asunnoiksi.
Santa Cruzissa mielenosoituksiin osallistui eri lähteiden mukaan 20 000 – 50 000 henkilöä. Vaaditaan siis muutosta turismimalliin, modelo turistico, joka nyt on johtamassa saaret tuhon partaalle.
Mielenilmaukset eivät siis vastusta turismia sinänsä, vaan sille vaaditaan rajat, jotka mahdollistavat paikallisen väestön asumisen ja elämisen kotiseudullaan sekä ainutlaatuisen luonnon suojelun. Turismi on elinkeinona tarpeen, mutta ei yli saarten sietokyvyn.
Minulle oli uusi tieto, että suurin osa turisteista tulee Espanjan mantereelta! Saksalaiset ja britit ovat ulkomaalaista enemmistö, me suomalaiset vain pieni vähemmistö.
Pääuutinen tänä aamuna oli liiallisen turismin haittojen vastustus saarilla. Mielenosoittajia näytettiin mm. Tejinassa, jossa aktivistit ovat jo pitkään vastustaneet uuden hotellin rakentamista luonnonrannalle. La Lagunassa nuoria on edelleen nälkälakossa. Tunnuksissa lukee: ”Canarias tiene un limite” – Kanariansaarilla on rajansa, ”Canarias no está en venta” – Kanariansaaret eivät ole myytävänä, ”La riqueza no se reparte” – (Luonnon)rikkaudet eivät ole jaettavana, ”Ni una cama túristica más” – Ei enää lisää turistimajoitusta.
Varsinainen toimintapäivä on 20 A eli huomenna, jolloin on mielenosoituksia, myös Plaza Weylerillä Santa Cruzissa.
Kuuma ja hieman calimainen sää jatkuu. Samoin remontti asunnossa.
Kuuman sään takia suunnitellaan nyt, että mikäli lämpötila nousee yli 30 asteen, koululaisia voitaisiin opettaa etänä. Tulipalovaaran takia retkeilyalueet ja tulentekopaikat ovat suljettuna. Metsäpalovaroitus on voimassa.
Aamu-uutisissa kerrottiin taas pateroista, pakolaisveneitä, jotka olivat kuljettaneet ihmisiä meren takaa Saharan yläpuolisesta Afrikasta. Hierrolle ja Fuerteventuralle heitä oli rantautunut viimeisen vuorokauden aikana. Toissapäivänäkin tulijoita oli ollut yli 400, Lanzarotelle, Fuerteventuralle, Gran Canarialle ja Teneriffalle, miehiä, naisia ja lapsia. Osa oli selviytynyt matkasta, mutta ikävä kyllä monen elämä on taas päättynyt tuolle matkalle. Tämä uutinen toistuu lähes joka arkiaamu, surullista kyllä.
Taas on putkirikko ja alakerran asunnon katossa mancha. Sama kierros kuin vuosi sitten: yhteydenotto vakuutukseen, periton käynti, työn tekijöiden etsiminen. Nyt kävi hyvä tuuri, sillä sain suomalaiset tekijät remontille. Ei niin, että minulla olisi mitään paikallisia tekijöitä vastaan, mutta työkulttuuri – ja kaikenlainen elämisen kulttuuri on toisenlainen. Suomalaisten kanssa yleensä pätee ajat ja se mitä sovitaan.
Paikallisetkin hoitavat kyllä työnsä, mutta ei niin tarkalla aikataululla kuin Suomessa on tapana. Ja kulttuuriero aiheuttaa myös sen, että paikallisten on vaikeaa sanoa ei tai ettei tiedä tai osaa. Selittelyjä kyllä löytyy ”joka lähtöön”. Onneksi meitä on erilaisia, se rikastuttaa elämää.
Calima on suurelta osin haihtunut, mutta lämpötila on vielä reilusti +20 yläpuolella.
Meillä on kunnolla calimaa ja lämmintä. Aurinko näkyy utuisena, vuoret ovat kadoksissa.
Etelä-Teneriffan Calletassa on eilen mitattu 40˚C. Meillä ei onneksi ole ollut niin kuumaa, mutta 25˚C tienoissa, paikoittain jopa n. 30˚ . Myös itäisillä saarilla on kuumaa. Metsäpalovaroitus on annettu.
Tänään uutisissa pohdittiin sitä, pitäisikö joitakin loma-asuntoja, viviendas vacacionales, palauttaa vuokra-asunnoiksi paikallisille. Asunnontarvitsijoille se olisi oikein, mutta monille paikallisille yksi keino toimeentuloon on huoneiden/asuntojen lomavuokraus.
Parikymmentä nuorta aktivistia on aloittaneet nälkälakon liiallista turismia vastaan: ”nuestros cuerpos por nuestra tierra”. Ymmärrän nuorten huolen saarten tilanteesta ja jos olisin nuori ja täkäläinen, olisin luultavasti mukana! Kaiholla muistan omia nuoruuden kannanottoja maailmantapahtumiin ja kaikkia niitä mielenosoituksia, joihin olen osallistunut.
Tuulet ovat olleet viime aikoina, etenkin viime päivinä voimakkaita. Kuvat ovat Lagarista, jossa kävimme eilen syömässä. Ravintola on joutunut siirtämään joitakin pöytiään puiston puolelle, sillä Teneguian seinästä on pudonnut kappaleita ravintolan päälle. Tämä on tapahtunut jo noin viikko sitten, mutta viime- ja toissayönä meri on näyttänyt voimiaan kaikilla saarilla.
Meri on aiheuttanut vaurioita rannoilla ja vesi kuohunut kaduille (fenómeno costero). Pahimpia vaurioita on tapahtunut Gran Canarian San Cristobalissa, jossa asukkaita on jouduttu evakuoimaan rantataloista.
Teneriffalla sama ilmiö on johtanut evakuointeihin mm. Candelariassa, Arafossa ja Aricossa.
Puerto de la Cruzissa yksi turisti on hukkunut pudottuaan mereen Martianezin tunnelista, jossa hän on ollut valokuvausaikeissa.
Paikalliset kertovat, ettei moista merenkäyntiä ole nähty vuosikymmeniin.
Calima on läsnä, lämpötilat korkealla.
Aamutv:n pilakuvassa vaimo kyselee mieheltään parvekkeella meren ääressä. – Kumpaa pelkäät enemmän, kovaa merenkäyntiä ja suuria aaltoja vai kovia vuokrankorotuksia?