Matkalla taas

Tila

Paluumatka kotiin: Lähijunalla Tikkurilaan, sieltä vaihto lentokentän junaan, sitten kentälle terminaaliin. Paljon puhuttuja turvatarkastusjonoja oli, mutta ne etenivät kohtalaisen ripeästi. Norwegianin kone oli lähes täysi ja kulki aikataulussa, hieman edelläkin, sillä saavuimme Malagaan kymmenisen minuuttia etuajassa.

Olin oppinut edelliskerrasta, että menin suoraan lähtökerrokseen ja Vuelingin facturación -tiskille. Minulla ei taaskaan ollut ruumaan menevää matkatavaraa, mutta se certificado de viaje, josta jo monesti olen maininnut, täytyi taas näyttää, jotta sain tarjeta de embarquen. Nyt prosessi sujui ongelmitta.

Koska minulla oli noin kuusi tuntia aikaa, menin toiveikkaana lounge -jonoon ja nyt pääsin ja ehdin sinne! Olen nauttinut loungen antimista nyt muutaman tunnin: runsas ja koko ajan täydentyvä valikoima tapasannoksia, viinejä ja cavaa! Luksusta – ja edullisempaa kuin se, jos olisi kaiken ostanut tuolta alakerran baareista.

Tätä kirjoitan loungessa, tablettia, älykelloa ja kännyä ladaten. Parin tunnin kuluttua lähtee lento Tenerife Nortelle. Toivotaan, ettei käy niinkuin viimeksi, kun pilvisyyden takia kone joutui laskeutumaan poikkeuksellisesti etelän kentälle.

Metsä

Tila

Vielä yksi metsäretki ennen paluuta Teneriffalle on tehty. Ikävä ” metsänhoidollinen” avohakkuualue näkyi reitillä, jota kuljimme. Samalla on tuhoutunut aiempi sienipaikka. Muutamia kantarelleja onneksi löytyi polun varrelta.

Vielä pari päivää, sitten palaan Teneriffan kotiin.

Matkustelua

Tila

Matkustin Oulu-Kemi-Helsinki-Hyvinkää -välit. Juna Oulun ja Kemin välillä oli korvattu linja-autokuljetuksella ratatöiden takia. Tämä korjaustyö on kuulemma alkanut jo keväällä ja loppunee lokakuussa. Päiväjunat on korvattu, mutta yöjunat kulkevat normaalisti.

Linja-auto lähti Oulussa linja-autoasemalta, jossa en ollut käynyt ehkä viiteentoista vuoteen. Kovin hiljaista siellä oli. Kemissä kävin vain päiväseltään ja yöjunalla matkustin Helsinkiin. Se hyvä on seurannut korona-ajasta, että makuuvaunuhytin saa nyt kokonaan omaan käyttöön, eikä enää tarvi ottaa tuntemattomia hyttikumppaneiksi, niinkuin takavuosina joutui tekemään.

Vaikka olin matkalla Hyvinkäälle, menin ”koko rahalla” Helsinkiin saakka, jotta ei tarvinnut herätä varhain aamuyöllä junan vaihtoon. Helsingistä jatkoin = palasin takaisinpäin lähijunalla Hyvinkäälle aamuvarhain. Etelän kiire tarttui heti, vaihtoaika junien välillä oli vain kaksi minuuttia, mutta ehdin kuin ehdinkin.

Matka meni hyvin ja pohjoisen reissu on siis tehty. Puerto alkaa jo kutsua.

Oulu

Tila

Oulun päivien kalajuttuja:

Kävimme Merikosken kalatien katselutilassa, joka oli avoinna yleisölle nyt Oulun päivien aikana. Lohta on noussut jokeen tänä vuonna aiempaa vähemmän, kertoi paikan opas. Mekään emme nähneet tällä kertaa yhtään kalaa ikkunasta. Yleisöä oli jonoksi asti.

Oulun Energialla on istutusvelvoite sekä siian ja kirjolohen suhteen. Kalatie on vaelluskaloille tarkoitettu reitti ohi voimalaitoksen. Lohikalojen nousu on vilkkaimmillaan elokuussa. Nahkiaisia sen sijaan pyydystetään alajuoksulta ja siirretään voimalaitoksen yläpuolelle.

Kalatien vedenalaista elämää voi seurata myös web-kamerasta Oulun Energian sivuilta.

Varma ”saalis ” sensijaan löytyi kauppahallista: kahvilasta graavilohileipää ja kalatiskistä nahkiaisia, syksyn herkkua.

Ouluun

Tila

Tänään matkustin Ouluun. Lähdin Hyvinkäältä lähijunalla ja vaihto oli tällä kertaa Tampereella. Junassa oli mukavasti tilaa, ja se oli melkein aikataulussa: Ouluun saavuttiin puoli tuntia myöhässä. Nykyään kaukojunat ovat monesti myöhässä, johtuneeko ratatöistä?

Oulun perinteinen Paska kaupunni -seinämaalaus oli taas saanut uuden mutta perinteisen ulkoasun, jossa kaivattiin ”vanahaa takas”.

Mummoiluviikonloppu on alkamassa.

Otoño

Tila

Ilmassa alkaa olla syksyn tuntua. Lehtipuut ovat saanet väriä ja viljat on korjattu. Pari joutsenta näimme ja muutamia sepelkyyhkyjä. Linnut ovat siis kohta muuttopuuhissa. Joko pian olisi talvipakolaistenkin aika suunnata etelään?

Violetinsävyiset kasvit, joita näimme viljelyksillä ovat hunajakukkaa, nyt jo kukkineena. Kuvassa on lähikuva kasvista. Kukkaa käytetään paitsi koristekasvina myös auttamassa pölyttäjiä ja se on etenkin mesipistiäisten suosiossa.

Pks

Tila

Kävimme Helsingissä. Ensin kävimme hoitamassa tärkeitä asioita ja sitten olikin ystävien tapaamisen vuoro. Maukkaan tapas-aterian lomassa meille esiintyivät yllättäen olohuonekeikalla Freeman ja Vesa Mattila. Kuulimme mm. seuraavat kappaleet Simon & Garfunkel: The Sound of Silence, Hector: Jos sä tahdot niin, The Beatles: Norwegian Wood, The Hollies: Bus Stop. Oli hieno yllätys tämä keikka!

Kuinka helppoa onkaan täällä pääkaupunkiseudulla ja lähistöllä kun kaikki on lähellä. Illan hämärtyessä ajelimme Hyvinkäälle. Pohjoisessa lapsuuteni ja nuoruuteni ja suuren osan aikuisuuttani eläneenä ihmettelen edelleen näitä lyhyitä etäisyyksiä ja kulkemisen helppoutta täällä.