Karppia

Tila

ajo

Lisää karppiohjeita: Valkosipulikesäkurpitsat (valkosipuliperunoiden korvaaja karppaajalle)

2-3 pienehköä kesäkurpitsaa, calabacín
1 valkosipuli, ajo (tai maun mukaan vähemmän, mutta me käytämme aina paljon)
suolaa, sal
mustapippuria, pimienta negra
n. 250g juustoraastetta, queso rallado
1 kanamuna, huevo
n. 2dl kermaa, nata

Voitele vuoka voilla. Kuori kesäkurpitsat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Lado vuokaan kerros kurpitsaviipaleita, päälle suolaa, pippuria, valkosipulimurskaa ja juustoraastetta. Jatka näitä kerroksia, kunnes vuoka on lähes täynnä. Kaada päälle kerma-munaseos. Sitten uuniin, 200 astetta, noin puoli tuntia, kunnes näyttää kypsältä ja kauniisti ruskettuneelta.
On hyvää! Parempaa kuin valkosipuliperunat, kokeile vaikka!

Sitten tietysti hiilihydraatit: perunassa n. 15g/100g ja kesäkurpitsassa 3g/100g.

Merienda

Tila

comida

Ruokavihje, pitkästä aikaa. Tein vähähiilihydraattisen, gluteenittoman ”tonnikalapiirakan” ilman pohjaa. Näin se tehdään:

”Pastel” de atun sin carbohidratos

6 kananmunaa, huevos
hieman suolaa, poco de sal
mustapippuria, pimienta negra
muutama tippa Tabascoa, algunas gotas de Tabasco
vähän oreganoa, poco de orégano
paprikapalasia, trocitos del pimiento (rojo)
2 pientä purkkia tonnikalaa öljyssä, 2 pequeñas latas de atún en aceite
2 ruokalusikkaa turkkilaista jugurttia tai kermaa, 2 cucharadas soperas de yogur turco o nata
250g juustoraastetta, 250 g queso rallado

Ainekset sekoitetaan, tonnikala ilman öljyä, seos kaadetaan voideltuun vuokaan, paistetaan +200 astetta, kunnes on kauniin ruskea.
Mezcla todos los ingredientes, atún sin su aceite, pon en el molde untado con mantequilla, asa en el horno +200 grados hasta es marron de color.

Hyvää on, eikä mielipide ole ainoastaan omani.

P.S. Sanakirja antaa ruokalusikalle käännöksen cuchara. Huomasimme kuitenkin Television Canarian aamutv:ssä käytettävän sanaa cuchara sopera (soppalusikka), hyvä sana, siksi se on reseptissä.

Fuusiokeittiöstä

Tila

receta

Tämän päivän fuusiokeittiössämme yhdisteltiin uutta ja vanhaa. Muistelimme nuoruutta Kemissä, jolloin grilliltä haettiin ”grillattuja”, jotka muualla Suomessa tunnettiin porilaisina. Nyt teimme sämpylät karppiversiona ilman viljoja ja makkara oli ruotsalaista falukorvia Lagunan Ikeasta.
Sämpylät syntyivät näin: 100g mantelijauhoa (Hiperdinosta), kourallinen seesaminsiemeniä (Supercorista), kourallinen unikonsiemeniä (Sumasta), 200g juustoraastetta ja 2 kananmunaa, 1tl baking powderia (Mercadonasta) sekä liraus oliiviöljyä sekoitettiin. Taikinasta otettiin sämpylän kokoisia kokkareita, jotka paistettiin 200 asteessa, kunnes olivat sopivan ruskeita.
Falusiivut paistettiin pannulla ja lopuksi ”grillattu” koottiin: ketsuppia, (sinappi unohtui ostaa), herkkukurkkulohkoja, Mozzarella-juustosiivu, sipulimurskaa ja paistettu falu sämpylän väliin. Herkullista oli! Kannattaa kokeilla fuusiokeittiötä! ( Fuusiokeittiö = ”Crosscooking eli ”ristiinkeittäminen” on 1990-luvun alussa käyttöön tullut ravintola-alan ammattitermi, joka yksinkertaisesti tarkoittaa erilaisten etnisten ruokien, vaikutteiden tai vain aineiden käyttöä sekaisin.” Lainaus netin ruokasanastosta.)

Karppipizza

Tila

image

Tänään tein karppipizzaa ja tuli todella maukasta, sain kehuja :).
Pohjaan ei karppimeiningillä tule yhtään jauhoja, vaan se tehdään näin:
Yksi iso kukkakaali keitetään ja soseutetaan tilkassa lientään. Lisätään n. 250g juustoraastetta ja kaksi kananmunaa. Levitetään uunipellille ja esipaistetaan +200 asteessa 1/2 tuntia. Täytetään tavanomaiseen tapaan ja paistetaan vielä parikymmentä minuuttia. Sitten syömään!