Túnel

Tila

tu

Ajoimme Martianezin tunnelin läpi kaupunkiin. Lämmintä oli, mutta vain kolmisenkymmentä astetta, kuumempaa oli etelässä. Pieniä tulipaloja kerrotaan sammutetun mm. Orotavassa ja Matanzassa.

La Palman palo El Pasossa on saatu kontrolliin, sammutettu, mutta aluetta vartioidaan edelleen. Palo levisi poikkeuksellisesti asuinalueella. Metsäpalot ovat saarilla tavallisempia. Palo vaurioitti noin viittäkymmentä asuintaloa, tontteja, eläimiä ja autoja paloi. Ihmisuhreilta on onneksi vältytty. Muun muassa ananas-, banaani- ja avokadoviljelyksiä on tuhoutunut. Paloalueen ympärysmitta (perimetro) on 10 km ja pinta-ala 300 hehtaaria.

Kanariansaarilla on nyt päästy rokotustavoitteeseen: 70% väestöstä (yli 12v) on rokotettu. Antaako se laumasuojaa, inmunidad de rabaño, sitä ei ole varmuutta nyt, kun virusmuunnokset vaikuttavat asiaan.

Päivän refrán: ”A otro perro con ese hueso” – ’Tuo luu toiselle koiralle’ -sanonnalla hylätään harhaanjohtava tai sopimaton tarjous.

Kävelyllä Puertossa

Tila

mart

Sunnuntaikävely tehtiin Martianezin suuntaan. Ihmisiä oli nyt jonkin verran enemmän liikkeellä verrattuna niihin tyhjiin katunäkymiin, jotka kuvasin muutama viikko sitten ennen Suomen reissuani.

Satuimme rantaan juuri kun varjoliitelijät laskeutuivat. Heilläkin oli mascarillat kasvoillaan. Ilma on julkinen paikka, maskipakko ( 🙂 ). – Tandemhyppyjä, siksi käyttivät maskeja.

Turistiuutinen aamutv:stä: Vaikka saksalaiset matkatoimistot ovat peruuttaneet matkoja Espanjaan, Kanariansaaret ovat poikkeus, saarille lennetään. Lisäksi mainittiin, että Puerto de la Cruz on saksalaisten turistien suosikkikohde.

Kävely mascarilla kasvoilla on raskasta ainakin minulle siksi, että hengittäminen on hankalaa. Rannan merituuli auttaa hiukan. Olen huomannut, että maskin käyttö tekee myös kurkun karheutta, joka helpottaa kotioloissa ja yön aikana. Käytän silti maskia ulkona, sillä paitsi että on pakko, se myös suojaa.

Puertossa

Tila

mar

Olen ”kesälomalla” Puertossa. Kumppani lähti käymään Suomessa, mutta minä en vielä uskaltanut. Harrastan siis tätä paikallista lomailua.

Kävelin kaupungin turistipuolella, Martianezin rantaan saakka. Hiljaista oli. Liikkeitä oli kiinni, kaduilla ei näkynyt juuri ketään, vaikka ajankohta oli ennen puoltapäivää. Täällä ”meidän” puolella, kalasatamasta Charcolle, vanhaan kaupunkiin ja uuden guagua-aseman seudulle, on huomattavasti enemmän elämää.

Saarille on tullut näinä päivinä kymmeniä lentoja tuoden tänne ulkomaalaisia ja mantereen turisteja. Hyvä niin, saarten taloudelle, mutta huono, jos tuovat koronaa! Nyt ei voi kuin odottaa (taas!) ja katsoa, mitä tuleman pitää.

Bluetrail

Tila

bluetrail

Tänään Puertossa oli aamusta alkaen katuja suljettuna, Cruz Roja ja poliiseja paikalla Martianezin rannassa. Iltakävelyllä syy selvisi: Kaupungissa juostiin Bluetrail -kisa, jossa matkojen pituudet vaihtelivat 94:stä kilometristä neljään kilometriin. Hikisiä ja väsyneitä juoksijoita tuli maaliin tuntien juoksun jälkeen. Onneksi päivä oli osittain pilvinen, vaikkakin kuuma ja iltapäivällä muutamia sadepisaroitakin tipahteli.

Martianez II

Tila

Martianez2

Martianezin kallio on kasvistoltaan ja eläimistöltään historiallisesti arvokas kohde. Nyt siitä käydään kiistaa, jonka osapuolina ovat Cabildo Insular de Tenerife ja kallion alapuolen asukkaat. Cabildo haluaa suojella kallion ja antaa siihen rajoitetun oikeuden turistireiteille. Asukkaat taas haluaisivat aidata ja verkottaa kallion estämään kivien vyörymistä rinteellä. – Tästäkin kiistasta kerätään nimilistaa.