La Pazin näkymiä

Tila

lap

Kävin eilen verikokeissa, tietysti illasta saakka paastoten. Niinpä sitten näytteenoton jälkeen palkitsin itseni: kävimme turistimaisesti englantilaisella aamiaisella La Pazissa. Kävimme myös ihastelemassa kuvien maisemia näköalatasanteella.

Eilinen oli sateinen päivä ja talviset säät (sade ja alhaisemmat yölämpötilat), jatkuvat, kertoo säätieto.

Uutisista:

Punta de Hidalgossa majoittuu ja yöpyy matkailuautoja yleisen tien parkkipaikalla, lähellä merta. Tämä on kuitenkin kiellettyä ja siihen tullaan puuttumaan.

Taksiyrittäjät vaativat korotuksia tariffeihin, joita on viimeksi korotettu vuonna 2003. Hinnannousuja lienee siis odotettavissa tälläkin sektorilla.

Näin alkuvuodesta esitetään tilastoja menneestä. Yksi surullisista luvuista on se, kuinka paljon meren yli yrittävistä pakolaisista katoaa tai menettää henkensä. Viime vuonna 64 venettä katosi merelle ja on arvioitu, että yli 1700 pakolaista on menettänyt henkensä tällä reitillä (la ruta más mortifera).

Espanjan hallinnosta

Tila

pal

Oli sateinen yö. Aamullakin oli pilvistä, viileää, vain +13. Talvi. Päivälämpötila nousee auringon myötä pariinkymmeneen asteeseen. Lisää sadetta on luvassa.

Kuva Teidestä on muutaman päivän takaa auringon laskun aikaan. Teideä ei voi koskaan kuvata liikaa! Ja mikä värikombinaatio taivaalla!
Alakuvassa on moottoritie TF-5:n vieressä kasvissa palmuissa rottapannat. Kuva on La Veran risteyksen lähistöltä.

Espanjan hallinnossa on jo useamman päivän ollut käynnissä uusien edustajien valinta Tribunal Constitucionaliin (perustuslakituomioistuin). Ymmärrän, että tämä tuomioistuin on se, joka sanoo lainsäädännössä ”viimeisen” sanan.

Siitäpä minulle tuli -vihdoinkin- tarve perehtyä hieman maan hallintoon.
Lyhyesti näin:
Espanja on perustuslaillinen monarkia. Parlamentti jakaantuu ylähuoneeseen eli senaattiin ja alahuoneeseen eli edustajainhuoneeseen (Congreso de los Diputados). Toimeenpanovaltaa käyttää ministerineuvosto (Cobierno), jolla on pääministeri. Hänet valitaan kuninkaan suosituksesta. Kuningas on valtionpäämies.

Espanja koostuu itsehallintoalueista, autonomioista, joita on kaikkiaan 17. (Lisäksi on kaksi autonomista kaupunkia, Ceuta ja Melilla). Niillä kaikilla on oma hallintonsa. Esim. Kanariansaarilla on Cobierno de Canarias, Kanarian hallitus, jolla oma presidente, pääministeri.

Mutkikasta, eikö?

Aamulla

Tila

pai

Aamukuvat omalta pihalta: Teide ja meri. Molemmat taas komeana.
Viikonlopussa oli nyt kolme ”vapaapäivää”, sillä eilinen oli vielä pyhäpäivä. Teneriffalla on vietetty saaren suojeluspyhimyksen Virgen de Candelarian juhlaa. Tämä Virgen nousi tarinan mukaan aikoinaan merestä lapsi sylissään. Molemmat ovat tummaihoisia. Kymmeniätuhansia juhlijoita on viettänyt viikonloppua Candelariassa, osa heistä on vaeltanut paikalle perinteistä reittiä vuorten yli.

Saarilla on nyt uutisten mukaan crisis migratoria. Lanzarotelle ja Fuerteventuralle on saapunut viime torstaista lähtien 15 pateraa, pakolaisvenettä, Afrikasta, Marokosta. Mukana on ollut paitsi miehiä, myös naisia ja lapsia, jopa sylivauvoja. Osa saapuneista on ollut huonokuntoisia ja muutama heistä ei ole selvinnyt vaikeasta matkasta hengissä. Kaikkiaan pakolaisia on ollut veneissä n. 700 henkilöä.

Ei ole ihme, että saarille halutaan, paitsi huonoista oloista Afrikan mantereelta, myös muualta, meitä Euroopasta tulijoitakin on lisääntyvästi. Asuntokauppa käy hyvin, ja vuokrat ovat nousseet.

Ajattelen, että Kanariansaaret ovat paras paikka maailmassa tässä tilanteessa. Olemme kaukana sekä USA:sta että Venäjästä, ja meillä on aina hyvä ilmasto.

Siitäpä vihje: naapuritalomme Orotavassa on myytävänä. En tiedä asiasta muuta – naapuri vain vihjaisi myyvänsä taloaan – mutta jos joku on todella kiinnostunut, voin kysyä yhteystietoja. (Lähetä kommentti, niin vaihdetaan sähköpostiosoitteita.)

P.S. Tänään vietetään Garachicon romeríaa. Sinne kannattaa mennä juhlimista katsomaan. Minä en valitettavasti tänään pääse. Romeria alkaa klo 14.

Teneriffan talvi

Tila

invi

Teneriffan talvi on lähes kuin suomalainen kesä (hellekesä poislukien). Illalla villatakki/kevyttoppatakki tai pitkähihainen on tarpeen, mutta päivällä auringon paistaessa on lämmintä, yleensä ainakin +20. Sanotaanhan meillä täällä olevan maailman paras ilmasto!

Manner-Espanjassa on talvella kylmää, pohjoisessa luntakin ja tällä hetkellä mm. Baskimaassa, Navarrassa ja Riojassa tuhoja aiheuttavat voimakkaat tulvat. Joet siellä tulvivat runsaiden sateiden seurauksena.

Kävimme eilen ystävien kanssa syömässä Barranco Las Lajasissa, Carlosin guachinchessa. Korona-aikana emme ole tuossa hyväksi kokemassamme paikassa käyneet. Muutoksia oli tapahtunut, pöytiä oli lisätty ja uusi terassikatos tehty. Lounasaikaan paikallista väkeä tuli syömään terassin täydeltä. Ruoka oli maukasta, kuten aina. Talon tortilla on mehevää ja maukasta, carne de fiesta maistui myös. Uusi viini oli erityisen hyvää!

La Palman tulivuorenpurkaus on kestänyt nyt 85 päivää. Laavan alle on jäänyt 1223 hehtaaria. Noin 2900 rakennusta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Vuori on rauhallisempana, mutta aktiviteetti ei ole vielä loppunut.

Arriba

Tila

arri

Kävimme Orotavan kaupungin yläpuolella olevassa suuressa puutavaraliikkeessä hankkimassa levyä aitamuurin pilarien valua varten. Kuvat on otettu liikkeen pihalta merelle päin.
Opin uusia sanoja: tablero trescapas para obras, amarillo, keltainen kolmikerroksinen työlevy. On kuulemma hyvä ja voi käyttää monta kertaa. Onneksi kumppani tekee työt, niitä en osaisi, minä hoidan vain espanjan puhumisen kun käydään asioilla.

Osa kouluista alkaa tänään. Se tietää paljon liikennettä koulujen lähistöllä, kaikki lapset viedään ja haetaan. Ja poliisi valvoo liikennettä koulujen lähellä aamuisin.

Meillä jatkuvat kuumat säät. Mantereella, etenkin pohjoisessa, on satanut ja myrskynnyt jo monta päivää, mutta me saamme nauttia tästä maailman parhaasta ilmastosta.

Naapurisaarella (Gran Canarialla) on ollut ongelmia saapuvien turistien matkalaukkujen kanssa: matkatavaroiden käsittelijät ovat olleet lakossa ja saapuneet matkailijat ovat jääneet ilman laukkujaan.

Jos Suomessa havahduttiin vanhusten hoitolaitosten ongelmiin, niin samaa näyttää tapahtuvan täälläkin. Vanhustentalojen (residencias de mayores) epäsiisteyteen, kosteusongelmiin, hoidon epäkohtiin ja tuhohyönteisten löytymiseen (esim. torakat) on nyt kiinnitetty huomiota.

Mihin me joudumme vanhoina?

Päivän refrán sopii nyt tähän aiheeseen: ”Quien no sabe de abuelo no sabe de bueno” – ’Joka ei tunne isovanhempiaan, ei tiedä hyvästä’.

Maisemia – Paisajes

Tila

mai

Maisemien katselua:

Kävimme eilen, ensimmäistä kertaa muuten, Las Aguilaksen hotellin kukkulalta tähystelemässä maisemia. Ylimmäinen kuva on pihalta otettu panoraamakuva näkymästä; se vääristää hieman, mutta koko Orotavan laakso näkyy kuitenkin.

Keskimmäinen kuva on Orotavan kävelyltä: Plaza de Constituciónin kohdalta alas Puertoa kohti.

Kolmas kuva on ”meille päin”. Siellä talomme on autopistan yläpuolella, rinteessä, yksi monien joukossa.

Ajelulla

Tila

mie

Koti-Teneriffalla taas. Mikä ihana lämpö ja aurinko! Olemme saaneet nauttia n. 25 asteen päivälämpötiloista. Nyt, pari päivää kotiinpaluun jälkeen tuntuu, että olen sulanut Suomen syväjäädytyssäistä.

Kävimme ajelulla vuorilla Pino Alton yläpuolella ja laskeuduimme sieltä moottoritien alapuolelle Santa Ursulan kohdalta. Näimme kauniita maisemia, kevään keltakukkia ja pilvettömän taivaan.
¡Que suerte vivir aquí!

Odottelua

Tila

 

paisa

Muutama näkymä: Pari päivää sitten meri näytti taas voimiaan ja vyörytti suuria aaltoja rantaan. Tämä talvi ja kevät ovat olleet sateisia. Se lienee hyvä asia kasveille, ainakin Matanzassa viini on jo hyvässä kasvuvauhdissa. Nyt näyttää aurinkoiselta, mutta muutamalle tulevalle päivälle on taas luvattu sadetta. Harmi, sillä odottelemme huomisia rakkaita Suomen vieraita: poika ja miniä ovat tulossa. Menemme etelään, jos täällä pohjoisessa sataa.

Kukkia

Tila

flo

Kävimme ostamassa uusia kesäkukkia edellisten, kuuman kesän kuivattamien tilalle. Nyt opin sen, että täällä ”kesäkukkia” voi istuttaa muutaman kuukauden välein ympäri vuoden.
Kävimme Tacoronten puutarhamyymälässä alakylillä, lähellä rantaa. Sieltä oli huimaavan hienot näkymät, vaikka calimaa olikin himmentämässä maisemaa. Näillä rannoilla vesi näytti olevan kristallinkirkasta.
Kaunista ja lämmintä on täällä meidän Teneriffan pohjoisessa.

Teneriffan etelä ei ole Kanariaa, sanoivat ystävämme ja siitä olen samaa mieltä. – Tällä tarkoitan turistikohteita Las Americas ja Los Christianos.

Paisajes

Tila

paisajes

Tänään olimme maisema-ajelulla. Myrsky, jonka piti tulla, meni menojaan ja antoi meille vain pieniä tuulenpuuskia. Aamupäivästä taivas oli pilvetön ja näkyvyys oli hyvä.

Señor Teide nähtiin koko komeudessaan Sauzalin viiniviljelyksiltä. Puerto de la Cruzin näkymää sen sijaan ihailtiin banaaniviljelysten keskellä sijaitsevan kartanon kattoterassilta. Miksi noissa paikoissa kuljimme? – Etsimme ystäville taloa tai fincaa vuokralle, mutta vielä ei sopivaa löydetty.