Viides karanteenipäivä
Epidemioista
Tämän päivän ”perusvälineet” ovat tässä. Kauppareissuilla suositellaan kertakäyttöistä hengityssuojaa ja hansikkaita, joita jaetaan joissakin kaupoissa ovella. Minä en ole näitä tarvinnut, kun en ole missään käynyt.
Vitamiineja otan: niistä voi olla hyötyä ja tuskin haittaa. Monivitamiinia ja lisäksi suurella annoksella C-vitamiinia, jota joissakin medisiinisissä artikkeleissa suositellaan.
Valvoskelin yöllä ja luin netistä – mitäpä muuta kuin koronajuttuja. Ulkonaliikkumiskiellolla ja rajoituksilla yritetään lieventää virustautiin sairastumista siten, että epidemian kesto pitkittyisi ja olisi mahdollisimman vähän sairastuneita samanaikaisesti. Miksi? Siksi, että sairaalapaikkoja olisi riittävästi tarvitsijoille ja tarvittavia laitteita niitäkin käytössä riittävästi.
Jos viruksen olisi annettu levitä vapaasti eikä mitään rajoituksia ihmisille olisi annettu, liian moni olisi sairastunut samaan aikaan, jäänyt vaille tarvittavaa hoitoa ja nykyistä enemmän sairaita olisi menettänyt henkensä tässä epidemiassa.
Siksi täällä ja kaikkialla vedotaan ¡Quedate en casa! Jää kotiin!
Yöllä muistelin myös, mitä epidemioita on sairastettu minun elinaikanani Suomessa.
Pandemia, joka on nimetty aasialaiseksi, on jyllännyt vuonna 1957. Silloin olen ollut vielä niin pieni, että mitään muistikuvaa minulla ei tästä ole.
Tuberkuloosi, vaikka onkin bakteeritauti, eikä virus, jylläsi vielä 1960-luvulla ja muistan, että sitä pelättiin. Muutama sukulainen oli keuhkotautiparantolassakin. Tuberkuloosi saatiin häviämään antibiooteilla, vaikkakin viime vuosikymmeninä tautia on tullut joitakin tapauksia ”tuliaisina” maailmalta.
Hongkongilaiseksi nimettyä pandemiaa sairastettiin Suomessa 1968. Sen muistan ja perheessämme sitä sairastettiinkin.
Sikainfluenssaepidemia oli vuonna 2009. Silloin olin jo Teneriffalla, eikä siihen tullut kiinnitettyä paljonkaan huomiota ennenkuin rokotteen ikävät sivuvaikutukset, narkolepsiatapaukset tulivat julki.
Lintuinfluenssasta kirjoiteltiin v. 2016 aikoihin, torien puluja häädettiin peläten niiden levittävän tautia, mutta epidemiaksi ihmisille tauti ei onneksi tullut.
Mutta nyt meillä on korona. Se on pandemia, joka voi olla vaarallinen kenelle tahansa. Rokotetta ja lääkkeitä kehitellään, mutta vielä niitä ei ole yleisessä käytössä.
Espanjassa on tämän päivän tietojen mukaan n. 25 0000 sairastunutta ja heistä n. 1300 henkilöä on kuollut. Kanariansaarilla sairastuneita on 384, seitsemän on menettänyt henkensä.
Pysykäämme siis kiltisti kotona karanteenissa! Tiukat hätätilasäännöt on tehty suojaksemme.