Teide

Tila

noni

Tänään – yllättäen – Teidellä ei olekaan enää lunta. On aurinkoista ja parikymmentä lämpöastetta. Sateita lupaillaan ensi viikoksi. Se on ikävää, sillä meille on tulossa viikoksi sukulaisia Suomesta. Teneriffalle tulo yhdeksi viikoksi näin talviaikaan on arpapeliä: huonolla tuurilla on sadeviikko.
Silloin on suunnattava eteläpuolen turistikohteisiin, siellä on monesti sateetonta ja hieman lämpimämpääkin.

Tortilla

Tila

tor

Kanarioystävämme luona opimme, miten tehdään aito espanjalainen tortilla.
Tässä resepti:

5 keskikokoista perunaa
1 pienehkö sipuli
5 kananmunaa (munat, jotka ovat kuvassa, olivat eräällä fincalla kuljeskelevien vapaiden kanojen munia, ja niiden kuoren väri vaihtelee)
tuoretta persiljaa
oliiviöljyä
karkeaa suolaa

Perunat kuoritaan ja leikataan hyvin ohuiksi siivuiksi. Paistinpannuun laitetaan reilusti öljyä. Perunaviipaleet ja pieneksi pilkotut sipulit pannaan kypsymään öljyyn ja niitä käännellään kypsymisen aikana, suolaa ripotellaan sekaan. Sillä aikaa munat rikotaan kulhoon, lisätään hienoksi leikattu persilja. – Sitten tuli uusi asia minulle: kypsyneet perunat ja sipulit kaadetaan pannusta kananmunaseokseen, hämmennetään ja koko tortilla-aines kumotaan takaisin paistinpannuun, jota pidetään kuumalla levyllä niin kauan, että reunat ovat kunnolla hyytyneet, mutta keskikohta on vielä kostea.
Otetaan tasainen kattilankansi/lautanen tai muu kääntöväline, jonka avulla tortilla käännetään takaisin pannuun. Nyt toista puolta kypsennetään hyvin vähän aikaa (kaasuliedellä vain hetki), tortillasta ei saa tulla liian kuiva, vaan sen pitää jäädä hieman kosteaksi keskeltä.

Opin, että tortilla tehdään raaoista perunoista ja kypsentämisaika ei saa olla liian pitkä. Näin tortillasta tulee maukas ja mehevä. Taitolaji on tämäkin.

Lumi

Tila

lun

Tänä aamuna – vihdoinkin – Teiden huipulla näkyi ohut lumikerros. Näin pitkään lunta ei yleensä ole tarvinnut odottaa, usein se on tullut jo joulukuussa. Tämä on minulle yhdeksäs talvi Teideä tarkkaillen.
Alakuvassa on vuori eilen illalla hämyisen maalauksellisena pilvien takana.

Guachinche Yayi

Tila

ya

Kävimme ystävien kanssa tutustumassa meille uuteen guachincheen La Matanzassa: Casa Yayi, joka löytyy ylhäältä kylän jalkapallokentän viereistä katua ylös rinnettä ajellen. Sijainti on uusi, Casa Yayi on vähän aikaa sitten muuttanut nykyiselle paikalleen.

Ruoka oli hyvää ja viini erinomaisen hedelmäistä. Mitä söimme? Lentejas fritas = paistettuja linssejä sipulin kera (maukkaita!), chipirones = pieniä friteerattuja mustekalan palasia (herkkua!), carne de fiesta = lihaa ja perunoita ja jälkiruuaksi tarta de arandanos = mustikkajuustokakkua (hyvää!).
Ja hinta oli edullinen, kuten guachincheissa yleensäkin, n. 9€/henkilö.

Taas löytyi yksi hyvä ruokapaikka omalle ”Teneriffan parhaat guachincet” -listalleni. Tämä lista pitäisikin laatia, tähän asti se on ollut minulla muistinvaraisena.

Cabalgata

Tila

reym

Eilinen loppiaiskulkue Orotavassa oli näyttävä, värikäs, äänekäs ja paljon erilaisia hahmoja oli mukana. Tietäjät saapuivat kameleilla ja liikkuivat liukkaasti karamelleja heitellen, siispä osasta kuvia tuli epätarkkoja. Mutta tunnelma oli satumainen. Olimme ensimmäistä kertaa tietäjiä katsomassa Orotavassa.

– Nyt on joulunajan fiestat vietetty, jäämme odottelemaan seuraavia: romeriat alkavat tammikuun lopulla ja helmikuun alussa käynnistyvät karnevaalit. Niin, täkäläiset elävät juhliakseen!

Reyes

Tila

rey

Itämaan tietäjät Caspar, Melchor ja Baltasar olivat eilen saapuneet kauppakeskus Alcampoon tapaamaan lapsia. Väkeä oli paljon liikkeellä: viimeiset lahjaostokset näyttivät olevan monella ostoskärryissään.

Meillä suomalaisina on tunne, että joulu on jo ohi, mutta täällä juhlan huipennus on vasta tänään, kun Los Reyes Magos, itämaan tietäjät saapuvat kulkueen saattamina tuomaan lahjat. Kulkueita on illan hämärtyessä kaikissa suuremmissa kaupungeissa, täällä pohjoisessa ainakin Puerto de la Cruzissa ja La Orotavassa.

Eilen kävimme myös Roscón de Reyes -tapahtumassa nauttimassa palaset 200m pitkästä pullasta ja kupilliset kuumaa kaakaota.

Roscón

Tila

ros

Nyt on palattu kotiin, matkaväsyt levätty ja Puertossa jo käyty lämmittelemässä ja ystäviä tapaamassa.
Tänään ostettiin Roscón de Reyes, Loppiaiskakku tai tietäjien kakku, jota jo hieman etuajassa aiotaan maistella. Viides päivä saapuvat itämään tietäjät, jotka tuovat lapsille kauan odotetut lahjat.
Huomenna Orotavan kaupungissa on taas perinteinen Cruz Rojan hyväntekeväisyystapahtuma, jonne on leivottu sadan metrin Roscón. Euron hinnalla (jos muistan oikein viime vuodesta) saa tästä ennätyssuuresta kaukusta palasen. Tapahtuma alkaa klo 18 ja paikka on kadulla Avenida Emilio Luque, lähellä La Milagrosa -koulua. Sinne kaikki nauttimaan tapahtumasta ja lasten ilosta – heillä on vielä jouluajan huipennus edessä: tietäjät lahjoineen.

Riga

Tila

rig

Olemme Rigassa välipysäkillä odottamassa konetta Barcelonaan. Nyt on vähän väkeä liikkeellä, uudenvuodenaattoa juhlivat kotonaan, luulen.
Maistoimme paikallista shampanjaa, täällä eivät piittaa ranskalaisten oikeudesta nimen käyttöön.
Hyvää uutta vuotta!
¡Feliz año nuevo!
С Новым Годом!

P.S. Automaatista voi ostaa täällä
huopatohveleita.

Tax free

Tila

hki

Kertauksena kirjoitan nyt alv:n palautuksesta, josko siitä olisi jollekin lukijalle hyötyä tai tämä asia muistuisi mieleen. Teneriffa (ja kaikki Kanariansaaret) ovat ”Espanjan Ahvenanmaa”, eli ostoksista voi saada arvonlisäveron pois.

Ostin Oulusta uuden tietokoneen elektroniikkaliikkeestä, joka tuntee tämän tax free-menettelyn. Kaikki eivät tunne, kyselimme parista paikasta. Venäläiset ostavat monesti tax free-ostoksia, se asia tiedetään paremmin.

Ostoksesta maksetaan täysi hinta kaupassa (nyt oli onneksi välipäivätarjouksia!). Myyjä täyttää kuitin lisäksi Tax Free Form -lomakkeen, johon merkitään ostajan ja oston tiedot. Ostos sinetöidään teipeillä, eikä sitä saa avata ennenkuin määränpäässä. – Minulta tätä asiaa ei ole koskaan kyllä tarkastettu.

Nyt olen Helsinki-Vantaan kentällä, jossa kävin Global Bluen toimistossa hakemassa kirjekuoren, johon tax free -paperit luottokorttitietoineen laitetaan ja kirje lähetetään Bratislavaan, Slovakian. Tätä detaljia kyllä viimeksi suunnattomasti epäilin, mutta Globalin toimisto on siellä. Ja he ottavat kyllä pienen provikan toiminnastaan, mutta ainakin viimeksi palautus toimi hyvin: palautusrahat tulivat tililleni parissa viikossa.

Huomenna meillä on aamulento Rigan kautta Barcelonaan. Portilla 29 (muistaakseni) on postilaatikko, jonne kirjekuoren kuitteineen pudotan.

Toinenkin menettely on, ilman välikäsiä, mutta silloin palautus tulee hakea toisella reissulla Suomesta. Tätä tapaa en ole kokeillut.

Palautuksen saadakseen pitää siis asua Kanarialla ja residencia täytyy olla. Minulla on residencia permanente, mutta sitä ei varmaankaan vaadita, vihreä kortti riittää. (Eikä ne sitäkään välttämättä ymmärrä kaupassa).

– Sain myös Global Blue -kortin hakemuskaavakkeen. Venäjäksi; ei ollut muulla kielellä 🙂 . Täytyy yrittää muistella sitäkin kieltä, kirjoitinhan ylioppilaskirjoituksissa lyhyen venäjän yli 40 vuotta sitten!

Kotimatka täältä mutkan kautta kohti Teneriffaa alkaa siis huomenna. Helsingissä on vesikeli.

P.S. Täytin venäjänkielisen korttianomuksen tässä joutessani. Se hyväksyttiin. Vielä jotakin oli muistissa.

Oulu

Tila

oul

Kylmää on Oulussakin! Eilen illalla ja tänään noin -15, kovin talvista on. En jotenkin enää jaksa enkä kestä tätä kylmää, niinpä Valkea on ainoa paikka, jossa tarkenee käydä katselemassa ja ostoksilla.
Minulla on nämä kolme syytä käydä Suomessa: äitini Kemissä ja kaksi poikaani perheineen Oulussa. Muuten mieluusti viihtyisin Teneriffalla.
– Lanttulaatikkoa olen syönyt ja pipo oli pakko hankkia, ei täällä muuten pärjää näillä pakkasilla.